Quiche s jarnou cibuľkou a šampiňónmi fotorecept

janger - fotkajanger, 20. mája 2013
Quiche s jarnou cibuľkou a šampiňónmi (fotorecept)
Foto: janger

V tomto recepte som pouzila cesto, ktore mi po upeceni trosku pripomenulo listkove. Je to dalsi sposob, ako sa da piect quiche, torta na Zobraziť celý popisV tomto recepte som pouzila cesto, ktore mi po upeceni trosku pripomenulo listkove. Je to dalsi sposob, ako sa da piect quiche, torta na slany sposob. Moze sa jest ako hlavne jedlo, ale aj pokrajat na male mensie kusky a podavat ako pohostenie...

4
porcie
35+35 minút
tepelná úprava

Suroviny

Cesto:
250 g
 na posypanie
100 g (+ extra na vymazanie formy)
2 ks
70 g
1/2 caj.lyz.
Plnka:
150 g (hrubý plát)
250 g
4 - 5 ks
10 ks
60 g
4 ks
150 ml
100 ml
kúsok
Okrem toho:
 na predpecenie cesta
Šalát ako príloha:




Postup

  1. 1

    Spravime cesto. Tentokrat som robila rucne. Na dosku dame muku, zmiesanu so solou. Do jamky dame studene, na kusky posekane maslo.

    Quiche s jarnou cibuľkou a šampiňónmi (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Muku s maslom zmiesame pomocou nozika, alebo niecoho na to vhodneho. Ja som pouzila lopatku na cesto. Zatial nemiesame rukami, lebo je dolezite, aby cesto zostalo studene. Primiesame aj studeny tvaroh.

    Quiche s jarnou cibuľkou a šampiňónmi (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom primiesame vajicka, radsej postupne, aby nebolo cesto moc riedke. Ak by sa zdalo moc riedke, tak radsej nedame cele dve vajcia. Ja som pouzila cele. Stale pouzivame na miesanie len lopatku a snazime sa pracovat rychlo, hlavne ak mame v kuchyni moc teplo. Nakoniec to este trochu zmiesime rukami. Ale len nakratko. Cesto nemusi byt perfektne, uplne celistve. Moze byt kludne take hrbolate, v ktorom su este vidiet kusky masla. Bude sa nam potom trosku listkovat. Len aby to drzalo pokope. Zabalime ho do potravinovej folie, trochu stlacime do takej placky, dame do chladnicky. Nechame chladit. Ja som to nechala v chladnicke par hodin.

    Quiche s jarnou cibuľkou a šampiňónmi (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravime formu ( moja ma priemer 28cm, vysku asi 3cm), vytrieme ju maslom a vysypeme mukou. Dosku a valcek posypeme troskou muky. Cesto vyvalkame. Stale si ho pootacame, aby sa neprilepovalo. Cesto nebolo tvrde, ani lamave, vyvalkalo sa bez problemu. Prenesieme ho pomocou valceka do formy.

    Quiche s jarnou cibuľkou a šampiňónmi (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Predhrejeme ruru na 200st.C. Popritlacame ho do formy. A noznicami odstrihneme dookola, aby sme mali vsade priblizne rovnako a o kusok vyssie, ako je vyska formy. To precnievajuce cesto zahneme dovnutra (medzi okraj formy a cesto) - tym budeme mat trosku hrubsi okraj. Mozeme ho trochu vyformovat, spravit vlnovky. Nechame ho vycnievat nad formou.

    Quiche s jarnou cibuľkou a šampiňónmi (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na cesto dame papier na pecenie, nasypeme nan suchu fazulu, alebo inu suchu strukovinu. A dame predpiect na 20 minut do rury. Trosku chyti farbu. Ak by sa vam zdalo, ze moc rychlo tmavne, tak znizte teplotu.

    Quiche s jarnou cibuľkou a šampiňónmi (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Sampinony pokrajame a dame osmazit na troske masla, posypeme korenim, posolime. Ak by sampinony pustili vela vody, tak ich nechajte este odtiect v sitku. Pokrajame sunku, jarnu cibulku, paradajky na polovicky, postruhame tvrdy syr. Cim je syr starsi (prelezanejsi), tym ma viac chuti.

  8. 8

    Do odmerky rozbijeme a rozslahame 4 vajicka. Cesto vyberieme po 20 minutach z rury, odstranime papier so strukovinami. Pecieme dalsich 10 minut. Cesto potrieme troskou rozslahaneho vajca. Je to aj s tym predpekanim preto, aby sa cesto dobre predpieklo a aby sme predisli vsiaknutiu naplne do cesta, takze aby nebolo uplne premocene. A dame este na 5 minut do rury. Ak vam to nevadi, tak to potretie vajickom mozete aj vynechat.

  9. 9

    Tych rozslahanych vajec (4kusy) je v odmerke asi 200ml, pridame150ml riedkeho tvarohu a asi 100ml mlieka. Aby sme mali asi 450ml tejto tekutej zlozky, (mozno bude stacit aj 400ml) akoby lepidla, ktore bude drzat plnku dohromady. Pridame trosku korenia. Sol netreba, syr a sunka su slane a dali sme sol uz aj do sampinonov.

  10. 10

    Cesto vyberieme z rury. Dame nan pokrajanu sunku. Na nu sampinony, jarnu cibulku, postruhany syr. Ulozime paradajky, rezom nahor.

    Quiche s jarnou cibuľkou a šampiňónmi (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Zalejeme to vajecnou hmotou. A dame piect na 30-35 (podla potreby dlhsie) minut do rury, priblizne na 175-180 stupnov. Ak by sa vam zdalo, ze su okraje cesta trochu tmavsie, ako by mali byt, tak ich mozete zakryt okruhom bud z aluminiovej folie alebo z papiera na pecenie. Pri tom peceni treba samozrejme davat pozor, kazdy si tu svoju ruru pozna sam najlepsie. A zalezi aj od formy. Inak sa pecie v sklenej a inak v kovovej.

    Quiche s jarnou cibuľkou a šampiňónmi (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Po upeceni mozeme hned podavat. Ak nam zostane, mozeme odlozit. Chutne je to aj vlazne, mne chuti aj na studeno. Vyborne s nejakym salatom. Ja som robila paradajkovy. Paradajky a salotku pokrajat, pridat sol, trosku cukru, mlete korenie, zaliat dressingom (olej a ocot v pomere 3:1), posypat pazitkou. Prajem dobru chut.

    Quiche s jarnou cibuľkou a šampiňónmi (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    O tom, ako pripravovat cesto na taketo slane torty (vseobecne rady), pisem podrobnejsie v mojom recepte Cesto na quiche: http://varecha.pravda.sk/recepty/cesto-na-quiche-slanu-tortu-zaklad-fotorecep/40976-recept.html

Diskusia k receptu

an3da
Exelentné, mňamkové, dala by som si hned.
nonna
Aj tento je nádherný, poctivo vypracovaný, ozaj mňamkový, lákavý.....pri skúšaní však nahradím šunku nejakými hubami alebo ešte iným syrom. Ukladám do KK!
janger
@an3da , dakujem za pochvalu :-). @nonna , aj tebe. Kludne mozes nahradit hubami...variacii je nespocetne mnozstvo, za kazdym bude chutit inac :-).
elixir
Krásny, uložím si a skúsim, takisto špargľový s lososom. :)
dada87
janger. Waw..ty musis byt nejaka sefkucharka..inak to nevidim :) ako si to krasne popisala a nafotila. Ja som uplne zaciatocnicka, ale pri citani receptu som nechychala a dokonca som aj pochopila :))) Neviem, ci sa mi to podari hlavne to cesto, ale skusim to urcite:) Dakujem za radost z citania a dufam ze aj z ochutnavania :)
lilu212
BRAVO! dakujem velmi pekne za vase rady, posielam vela tepla a pozdravov na domov z Maroka.
janger
@lllu212 , nie je zaco :-). Vdaka za pozdrav. Ja posielam pozdrav z Holandska :-).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia