Púťové koláče fotorecept

medovnicek - fotkamedovnicek, 16. marca 2015

Recept na tieto koláče som získala na stránke www.prozeny.blesk.cz. Ako autorka je uvedená andus a písala, že ho prvý krát ochutnala na púti v Holýšově.

Suroviny

Na 4 koláče potrebujeme:
200 g
500 g
160 g rozprustené
100 g
4 ks
30 g
štipka
150 ml vlažné
Tvarohová plnka:
800 g
150 g
5 ks
podľa chuti
1 1/2 PL
1/2 PL
1 bal.
Okrem toho:
 na posypanie
 na posypanie
1 ks na potretie
Na polievanie:
100 g
1 PL
Na dozdobenie:
Na lekvárovú plnku:
300 g
1 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na úvod musím povedať, že som si recept tak trochu upravila podľa seba. Koláče som piekla vo formách na pizzu o priemeru 27 cm - vyšli mi štyri koláče

  2. 2

    Do misy nasypeme obe múky, nasypeme cukor, rozdrobíme droždie, nalejeme vlažné mlieko a necháme v teple vzísť kvások.

    Púťové koláče (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď kvások vykysne, pridáme rozšľahané žĺtky, povolené maslo a ostatné suroviny patriace do cesta.

    Púťové koláče (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Dôkladne vypracujeme cesto, ktoré necháme v teple cca 1 hodinu kysnúť. V pôvodnom recepte bolo pôvodne uvedené, že na cesto treba 600 g múky, ale ja som musela cca 100 g ešte prisypať.

    Púťové koláče (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď cesto vykysne, tak ho rozdelíme na 4 časti - tie moje mali cca 250 g/ks. Necháme ich ešte cca 0,5 hodiny podkysnúť. Mne kysli na plechoch na pizzu, ktoré som vystlala papierom na pečenie.

    Púťové koláče (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Medzitým si pripravíme plnku. Tvarohy si dáme do plátienka a dobre z nich vyžmýkame prebytočnú vodu. Maslo vyšľaháme so žĺtkami a cukrom a pridáme ho k tvarohu. Pridáme citrónovú šťavu, vanilkový cukor a um. Dobre vymiešame, alebo vyšľaháme - ja som si pomohla tyčovým mixérom. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý zľahka vmiešame do tvarohovej masy. Ak by ste si chceli ešte poistiť, aby plnka netiekla, môžete pridať 1 PL solamylu. Lekvárovú plnku na zdobenie si pripravíme tak, že slivkový lekvár rozmiešame so škoricou a umom.

    Púťové koláče (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Keď sú bochníčky vykysnuté, tak každý jeden prstami roztiahneme do kruhu. Urobíme vyvýšený okraj.

    Púťové koláče (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Tvarohovú plnku si rozdelíme na štvoro. Do stredu každého koláča dáme časť plnky a nožom rozotrieme po celej plochy. Najskôr sa mi zdalo, že plnky bude zbytočne veľa, ale nakoniec som ju všetku minula a bolo jej na koláčoch tak akurát.

    Púťové koláče (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na tvarohovú plnku kreslíme lekvárovou plnkou rôzne tvary. Na zdobenie som použila jednorázový sášok na zdobenie, bol na to ideálny. Okraje koláčov potrieme vajíčkom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 C.

    Púťové koláče (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Ihneď po upečení ich pocukrujeme - zmes práškového a vanilkového cukru

    Púťové koláče (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    A polejeme kyslou smotanou vymiešanou s umom. Zobrala som kávovú lyžičku a poliala som postupne koláč. Neskôr ma napadlo, že lepšie bude, keď to potom po koláči ešte rozotriem mašlovačkou.

    Púťové koláče (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    A necháme vychladnúť.

    Púťové koláče (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    A môžeme zdobiť šľahačkovou smotanou, tá dá koláčom slávnostnejší ráz. Ja som tak zdobila len jeden koláč a použila som na zdobenie rastlinnú šľahačkovú smotanu, ktorú som dotuha vyšľahala s práškovým cukrom.

    Púťové koláče (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Vrelo Vám ich odporúčam, sú ozaj veľmi chutné.

    Púťové koláče (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

22 komentárov k receptu

Pridaj komentár k receptu: