Púťové koláče (fotorecept)

Autor receptu: medovnicek

Recept na tieto koláče som získala na stránke www.prozeny.blesk.cz. Ako autorka je uvedená andus a písala, že ho prvý krát ochutnala na púti v Holýšově.

Suroviny

Postup

  1. Na úvod musím povedať, že som si recept tak trochu upravila podľa seba. Koláče som piekla vo formách na pizzu o priemeru 27 cm - vyšli mi štyri koláče
  2. Do misy nasypeme obe múky, nasypeme cukor, rozdrobíme droždie, nalejeme vlažné mlieko a necháme v teple vzísť kvások.
  3. Keď kvások vykysne, pridáme rozšľahané žĺtky, povolené maslo a ostatné suroviny patriace do cesta.
  4. Dôkladne vypracujeme cesto, ktoré necháme v teple cca 1 hodinu kysnúť. V pôvodnom recepte bolo pôvodne uvedené, že na cesto treba 600 g múky, ale ja som musela cca 100 g ešte prisypať.
  5. Keď cesto vykysne, tak ho rozdelíme na 4 časti - tie moje mali cca 250 g/ks. Necháme ich ešte cca 0,5 hodiny podkysnúť. Mne kysli na plechoch na pizzu, ktoré som vystlala papierom na pečenie.
  6. Medzitým si pripravíme plnku. Tvarohy si dáme do plátienka a dobre z nich vyžmýkame prebytočnú vodu. Maslo vyšľaháme so žĺtkami a cukrom a pridáme ho k tvarohu. Pridáme citrónovú šťavu, vanilkový cukor a um. Dobre vymiešame, alebo vyšľaháme - ja som si pomohla tyčovým mixérom. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý zľahka vmiešame do tvarohovej masy. Ak by ste si chceli ešte poistiť, aby plnka netiekla, môžete pridať 1 PL solamylu. Lekvárovú plnku na zdobenie si pripravíme tak, že slivkový lekvár rozmiešame so škoricou a umom.
  7. Keď sú bochníčky vykysnuté, tak každý jeden prstami roztiahneme do kruhu. Urobíme vyvýšený okraj.
  8. Tvarohovú plnku si rozdelíme na štvoro. Do stredu každého koláča dáme časť plnky a nožom rozotrieme po celej plochy. Najskôr sa mi zdalo, že plnky bude zbytočne veľa, ale nakoniec som ju všetku minula a bolo jej na koláčoch tak akurát.
  9. Na tvarohovú plnku kreslíme lekvárovou plnkou rôzne tvary. Na zdobenie som použila jednorázový sášok na zdobenie, bol na to ideálny. Okraje koláčov potrieme vajíčkom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 C.
  10. Ihneď po upečení ich pocukrujeme - zmes práškového a vanilkového cukru
  11. A polejeme kyslou smotanou vymiešanou s umom. Zobrala som kávovú lyžičku a poliala som postupne koláč. Neskôr ma napadlo, že lepšie bude, keď to potom po koláči ešte rozotriem mašlovačkou.
  12. A necháme vychladnúť.
  13. A môžeme zdobiť šľahačkovou smotanou, tá dá koláčom slávnostnejší ráz. Ja som tak zdobila len jeden koláč a použila som na zdobenie rastlinnú šľahačkovú smotanu, ktorú som dotuha vyšľahala s práškovým cukrom.
  14. Vrelo Vám ich odporúčam, sú ozaj veľmi chutné.