Púťové koláče (fotorecept)
Autor receptu: medovnicek
Recept na tieto koláče som získala na stránke www.prozeny.blesk.cz. Ako autorka je
uvedená andus a písala, že ho prvý krát ochutnala na púti v Holýšově.
Postup
- Na úvod musím povedať, že som si recept tak trochu upravila podľa seba. Koláče som piekla vo formách na pizzu o priemeru 27 cm - vyšli mi štyri koláče
- Do misy nasypeme obe múky, nasypeme cukor, rozdrobíme droždie, nalejeme vlažné mlieko a necháme v teple vzísť kvások.
- Keď kvások vykysne, pridáme rozšľahané žĺtky, povolené maslo a ostatné suroviny patriace do cesta.
- Dôkladne vypracujeme cesto, ktoré necháme v teple cca 1 hodinu kysnúť. V pôvodnom recepte bolo pôvodne uvedené, že na cesto treba 600 g múky, ale ja som musela cca 100 g ešte prisypať.
- Keď cesto vykysne, tak ho rozdelíme na 4 časti - tie moje mali cca 250 g/ks. Necháme ich ešte cca 0,5 hodiny podkysnúť. Mne kysli na plechoch na pizzu, ktoré som vystlala papierom na pečenie.
- Medzitým si pripravíme plnku. Tvarohy si dáme do plátienka a dobre z nich vyžmýkame prebytočnú vodu. Maslo vyšľaháme so žĺtkami a cukrom a pridáme ho k tvarohu. Pridáme citrónovú šťavu, vanilkový cukor a um. Dobre vymiešame, alebo vyšľaháme - ja som si pomohla tyčovým mixérom. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý zľahka vmiešame do tvarohovej masy. Ak by ste si chceli ešte poistiť, aby plnka netiekla, môžete pridať 1 PL solamylu.
Lekvárovú plnku na zdobenie si pripravíme tak, že slivkový lekvár rozmiešame so škoricou a umom.
- Keď sú bochníčky vykysnuté, tak každý jeden prstami roztiahneme do kruhu. Urobíme vyvýšený okraj.
- Tvarohovú plnku si rozdelíme na štvoro. Do stredu každého koláča dáme časť plnky a nožom rozotrieme po celej plochy. Najskôr sa mi zdalo, že plnky bude zbytočne veľa, ale nakoniec som ju všetku minula a bolo jej na koláčoch tak akurát.
- Na tvarohovú plnku kreslíme lekvárovou plnkou rôzne tvary. Na zdobenie som použila jednorázový sášok na zdobenie, bol na to ideálny. Okraje koláčov potrieme vajíčkom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 C.
- Ihneď po upečení ich pocukrujeme - zmes práškového a vanilkového cukru
- A polejeme kyslou smotanou vymiešanou s umom. Zobrala som kávovú lyžičku a poliala som postupne koláč. Neskôr ma napadlo, že lepšie bude, keď to potom po koláči ešte rozotriem mašlovačkou.
- A necháme vychladnúť.
- A môžeme zdobiť šľahačkovou smotanou, tá dá koláčom slávnostnejší ráz. Ja som tak zdobila len jeden koláč a použila som na zdobenie rastlinnú šľahačkovú smotanu, ktorú som dotuha vyšľahala s práškovým cukrom.
- Vrelo Vám ich odporúčam, sú ozaj veľmi chutné.