Púpavovo-medové crème brûlée s rebarborovým sorbetom
šéfkuchár, autor projektu outdoorových degustácií Terra Gustus, 29. júna 2021
Foto: archív Jozefa Risku
porcie
Suroviny
120 g |
|
20 g |
|
100 g |
|
4 PL |
|
500 ml |
|
Rebarborový sorbet a marinovaná rebarbora: | |
200 g |
|
100 g |
|
50 ml |
|
700 ml |
|
Postup
-
1
Rebarborový sorbet: Polovicu rebarbory očistíme, pokrájame a uvaríme v 500 ml vody s 50 g cukru. Rebarboru vyberieme a vodu s cukrom ďalším varom zredukujeme na sirup. Ten pridáme k uvarenej rebarbore a vymixujeme do hladka. Dáme do zmrzlinovača a vyrobíme sorbet, alebo dáme do nádoby a vložíme do mrazničky.
- 2
Marinovaná rebarbora: Druhú polovicu rebarbory očistíme, pokrájame, uvaríme a dáme do nádobky. Pripravíme nálev z 50 g cukru, vínneho octu a 200 ml vody. Zredukujeme ho varom na polovicu a zalejeme ním rebarboru. Necháme marinovať v chladničke 3–4 hodiny.
- 3
Púpavovo-medový sirup: Do hrnca dáme vodu, trochu ocukríme a dáme prevariť. Odstavíme, pridáme púpavu a hodinu lúhujeme. Scedíme, pridáme med a vzniknutú tekutinu zredukujeme varom tak, aby vznikol sirup.
- 4
Crème brûlée: Zohrejeme smotanu, ale nesmie zovrieť. Do žĺtkov pridáme púpavovo-medový sirup podľa chuti. Vyšľaháme a postupne, za stáleho miešania pridávame do zmesi horúcu smotanu. Nalejeme do ohňovzdorných mištičiek a dáme piecť do rúry rozohriatej na 180 stupňov na 30–40 minút.
- 5
Crème brûlée podávame obložené marinovanou rebarborou a s rebarborovým sorbetom.
Tiež crème brûlée:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu