Foto: gretolinka
Keď som ho ochutnala tento koláčik musela som ho vyskúšať. Keďže som recept nemala tak som improvizovala. Je to také malé ozvláštnenie tradičného perníka Zobraziť celý popisKeď som ho ochutnala tento koláčik musela som ho vyskúšať. Keďže som recept nemala tak som improvizovala. Je to také malé ozvláštnenie tradičného perníka :)
Suroviny
perníkové cesto : | |
2 ks |
|
2 lyžice |
|
2 lyžice |
|
2 čajové lyžičky |
|
1 dcl |
|
1/2 balíčka |
|
400 g |
|
2 čajové lyžičky |
|
1/2 l |
|
300 g |
|
punčové cesto: | |
100 g |
|
2 ks alebo jahodový |
|
1/2 balíčka |
|
4 ks |
|
alebo malinový |
|
|
Postup
-
1
Všetky suroviny na perník si zmiešame a urobíme cesto, ktoré vylejeme na veľký plech vystlaný papierom na pečenie. V recepte sú uvedené 2 lyžice džemu, ale ja dávam stále viac. Koláčik je potom podľa mojich degustátorov lepší :) Cesto pečiem pri teplote 180°C a či je upečené skúšam špáradlom. Keďže každá trúba pečie inak presný čas vám povedať neviem, ale trik so špáradlom je osvedčený. ;) Ak sa cesto na špáradlo nelepí, koláčik vyberieme a necháme vychladnúť. :)
- 2
Pripravíme si punčové cesto. Bielky vyšľaháme postupne s kryštálovým cukrom na penu, pridáme žĺtka, pudingy a prášok do pečiva. Vylejeme na plech s papierom na pečenie. :)
- 3
Po vychladnutí si perník prekrojíme. Kto ľúbi viac šťavnatý koláčik, môže si spodný plát potrieť džemom. Punčový plát si trošku poprepichujeme vidličkou, aby sa sirup dostal všade. Plát polievam sirupom zmiešaným s vodou tak od oka, záleží od toho aký šťavnatý a "mokrý" koláč máte radi. Mne stačia 2-3 dcl sirupu, vodu pridávam podľa toho aká hustá je sirupová "zmes". Punčové cesto polejeme sirupom, položíme na spodný perníkový plát, opäť polejeme zvyšným sirupom a prikryjeme perníkovým plátom.
- 4
Koláč zaťažíme, aby sa nám všetky pláty pekne spojili a pri papaní neoddeľovali. Ja som ho tentoraz iba posypala práškovým cukrom, no môžete si ho poliať čokoládovou polevou alebo polevou z práškového cukru a vody. Záleží už len na vás. :) Dobrú chuť :)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu