Punčový perník

Autor receptu: gretolinka

Keď som ho ochutnala tento koláčik musela som ho vyskúšať. Keďže som recept nemala tak som improvizovala. Je to také malé ozvláštnenie tradičného perníka :)

Suroviny

Postup

  1. Všetky suroviny na perník si zmiešame a urobíme cesto, ktoré vylejeme na veľký plech vystlaný papierom na pečenie. V recepte sú uvedené 2 lyžice džemu, ale ja dávam stále viac. Koláčik je potom podľa mojich degustátorov lepší :) Cesto pečiem pri teplote 180°C a či je upečené skúšam špáradlom. Keďže každá trúba pečie inak presný čas vám povedať neviem, ale trik so špáradlom je osvedčený. ;) Ak sa cesto na špáradlo nelepí, koláčik vyberieme a necháme vychladnúť. :)
  2. Pripravíme si punčové cesto. Bielky vyšľaháme postupne s kryštálovým cukrom na penu, pridáme žĺtka, pudingy a prášok do pečiva. Vylejeme na plech s papierom na pečenie. :)
  3. Po vychladnutí si perník prekrojíme. Kto ľúbi viac šťavnatý koláčik, môže si spodný plát potrieť džemom. Punčový plát si trošku poprepichujeme vidličkou, aby sa sirup dostal všade. Plát polievam sirupom zmiešaným s vodou tak od oka, záleží od toho aký šťavnatý a "mokrý" koláč máte radi. Mne stačia 2-3 dcl sirupu, vodu pridávam podľa toho aká hustá je sirupová "zmes". Punčové cesto polejeme sirupom, položíme na spodný perníkový plát, opäť polejeme zvyšným sirupom a prikryjeme perníkovým plátom.
  4. Koláč zaťažíme, aby sa nám všetky pláty pekne spojili a pri papaní neoddeľovali. Ja som ho tentoraz iba posypala práškovým cukrom, no môžete si ho poliať čokoládovou polevou alebo polevou z práškového cukru a vody. Záleží už len na vás. :) Dobrú chuť :)