Punčové tortičky
Punčové tortičky

Punčové mini tortičky fotorecept

siuuu - fotkasiuuu, 1. júla 2019
Punčové mini tortičky (fotorecept)
Foto: siuuu

Včera boli u svokry hody, tak som aj ja chcela prispieť nejakou sladkou maličkosťou, keďže svokra nepečie. Na tieto horúce letné dni som Zobraziť celý popisVčera boli u svokry hody, tak som aj ja chcela prispieť nejakou sladkou maličkosťou, keďže svokra nepečie. Na tieto horúce letné dni som zvolila zákusok, ktorý sa v našej rodine pečie od nepamäti - punčový, ktorý ale ja pripravujem už roky vo forme týchto malých rozkošných tortičiek. Je to trocha piplačka, ale zasa nie moc a výsledok stojí za to, zatiaľ mali vždy úspech. https://dobrotynatanieri.blogspot.com/2017/09/puncove-torticky-moja-srdcovka.html

15 minút
príprava
12-15 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpus:
6 ks
6 PL
3 PL
3 PL
3 PL
6 PL teplá
1/2 bal.
Na punčovú plnku:
2 PL domáci (malinový, ríbezľový, marhuľový)
0,5 dl
1-2 hrste (mleté)
z 1/2 pomaranča
z 1/2 citróna
podľa chuti
Poleva:
cca 250-300 g
cca 1-2 PL vriaca
1 ČL
podľa potreby (čerstvé)
kvapka




Postup

  1. 1

    Najskôr si upečieme piškótu - vajíčka rozdelíme na bielky a žĺtky. Bielky so štipkou soli vyšľaháme na tuhý sneh. Žĺtky vymiešame s cukrom do peny. Do vyšlahaných žĺtkov pridáme postupne vodu, múku s práškom do pečiva, olej a nakoniec jemne vmiešame sneh z bielkov. Cesto vylejeme na pekáč vyložený papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180 °C cca 12 - 15 minút (každá rúra pečie inak - ja mám upečené za 12 minút). Po čiastočnom vychladnutí z korpusu stiahneme papier na pečenie a necháme úplne vychladnúť.

    Punčové mini tortičky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Následne vykrojíme korpusy tortičiek - čím sú menšie tým sú milšie (ja používam vykrajovačku s priemerom 3,5 cm). Ak máme piškótu vysokú, môžeme každé koliesko prekrojiť ostrým nožom horizontálne na polovicu, ak je cesto nízke spájame vždy dve kolieska.

    Punčové mini tortičky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zvyšky piškótového korpusu potrháme na menšie kúsky (je lepšie keď je korpus suchší - vtedy sa dá rozmrviť na menšie kúsky), zalejeme rozvarom z lekváru a horúcej vody (ak je lekvár redší netreba rozbiť rozvar - pridáme iba lekvár), pridáme šťavu z citróna a pomaranča, mleté orechy a rum alebo arómu, a dobre premiešame. Ak chcete docieliť peknú červenú farbu, je potrebné pridať kvapku potravinárskej červenej farby - od orechov bude plnka tmavšia, bez farby bude skôr do hneda, ale závisí to aj od farby lekváru - ja som teraz použila marhuľový a kvapku gélovej červenej farby.

  4. 4

    A teraz príde tá najpiplavejšia robota - ideme na tvorenie tortičiek: Aby sme docielili krásne rovné steny, tak jednu časť prekrojeného korpusu vložíme späť do vykrajovačky...

    Punčové mini tortičky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...malou lyžičkou natlačíme cca 1 ČL punčovej zmesi...

    Punčové mini tortičky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...priklopíme druhou časťou korpusu (druhým kolieskom)...

    Punčové mini tortičky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...a pretlačíme cez vykrajovačku.

    Punčové mini tortičky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Takto urobíme všetky tortičky.

    Punčové mini tortičky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pripravíme si polevu z preosiateho práškového cukru, vriacej vody, citrónovej šťavy a farbiva - vodu pridávame veľmi opatrne, ak je poleva hustá, riedime citrónovou šťavou. Poleva nemie byť ani riedka ani príliš hustá, ale skôr hustejšia ako redšia. Lyžičkou polievame tortičky - cca 1/2 lyžičky polevy dáme do stredu tortičky a spodnou časťou opatrne rozotierame. Necháme stuhnúť - poleva čiastočne zatuhne skoro hneď, najmä ak je hustejšia, tak ak chceme ozdobiť, treba to urobiť hneď.

    Punčové mini tortičky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    A je hotovo... Sú výborné, šťavnaté a roztomilé. Počet porcií závisí od veľkosti formičky akú použijete, aj od vzdialenosti v akej vykrajujete (treba nechať zvyšky na plnku) mne vychádza pri priemere formičky cca 22 - 25 kusov.

    Punčové mini tortičky (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

farbuska
Máš ich prekrásne! Tradičné punčové rezy milujem, ale toto je naozaj oveľa vyššia úroveň. Nie som veľmi dobrá pekárka, ale uložím si tvoj recept a postup, keby ma raz čosi nakoplo. Vďaka.
siuuu
@Farbuska (1.7.2019 13:39)

Ďakujem - milujem tieto tortičky, a naozaj to nie je nič zložité - iba trocha piplavá robota, určite to zvládneš, ja tiež nie som žiadna veľká pekárka - pečiem iba pre radosť.
siuuu
@Bambulkaaa (1.7.2019 13:48)

Ďakujem. Tvar resp. inšpiráciu naň mám od bývalej kolegyne, ktorá ich už veeeľmi dávno raz priniesla do práce, recept som si vypiplala podľa seba.
kukulienka71
sú roztomilé a nie tak náročné na prípravu. Ale chce to pevnú a šikovnú ruku, ktorú ty teda máš. V týchto farbách musia očariť každého:-)
evanaaa
Krásny už ten prvý pohľad na ne, aj tá farebnosť a iste sú aj lahodné na chuť. Punčovú tortu som robila len raz, ako mladá gazdina a podarila sa mi, len som sa s ňou dosť pohrala. Aj ja si pre nejakú príležitosť tvoj recept uložím......len by som ešte potrebovala tú trpezlivosť.
kvakac
Vyzerá to veru dobré. Uložil som si ich, jeden nikdy nevie, kedy sa to zíde.
1x siuuu
siuuu
@Ventilator (2.7.2019 15:11)

.. k dokonalosti im ešte čo-to chýba, ale sú chuťovo výborné a aj oku lahodiace ... ale ďakujem
danda3
Zamilovala som sa do týchto tortičiek, punčáky s úplne iným rozmerom. Ja ich síce nemusím ani som ich ešte nepiekla, ale tieto určite vyskúšam pre moju zlatú nevestu, ktorá ich zbožňuje. Krásne, Zuzka, len tak ďalej.
1x siuuu
siuuu
@Danda3 (3.7.2019 12:25)

Ďakujem ... aj ja ich milujem a vždy sa na ne teším - u nás musia byť každé sviatky ... dúfam že sa vydaria a nevestu potešia.
danda3
Ahoj, Zuzka, tortičky hotové, zajtra čakám nevestu s vnúčikmi, takže bude prekvapenie. Urobila som ich 15, určite bude stačiť, gélovú farbu som nemala, takže sú také natur. Na vrchu miesto cukrovej polevy poleva uvarené z rozmixovaného višňového džemu, vody a malinového pudingu. Aj do plnky išiel višňový bez rumue, aby mohol aj vnúčik. Som zvedavá na reakciu. Ďakujem za super recept, nebola to žiadna piplačka, vyžívala som sa v tom. Ešte som stihla napiecť aj cookiesky.


haji
@Danda3 (8.7.2019 15:10)
Super povedené tortičky, určitě budeš mít zítra velký úspěch, hlavně u malých vnúčikov, krásná fota. Jsi šikulka, to víme! Hezky si návštěvu užij, přeji pěkné počasí a dobrou náladu!
1x danda3
janger
Pritazlive kolaciky!
Jednoduche a pritom ozaj pekne.
danda3
Ahoj, opäť repete tortičiek v trošku upravenej verzii na pivný spôsob, punč som uvarila z piva, cukru a kakaa, pridala som mandle, pivný džem a šťavu z jedného pomaranča. Poleva z cukru, kakaa, piva a trošky masla. Som zvedavá na reakcie, robila som do práce.


2x haji a siuuu
haji
@Danda3 (18.7.2019 21:44)
Neotřelý nápad, jsi šikulka!! Chlapi sa pozabíjajú. Jak je něco pivní, svítí se jim oči jako kocúrom. Krásná a chutná fota!!
1x danda3




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia