Punčové mini tortičky fotorecept

siuuu - fotkasiuuu, 1. júla 2019 13:19
Ďalšie recepty »
Punčové mini tortičky (fotorecept)Foto: siuuu

Včera boli u svokry hody, tak som aj ja chcela prispieť nejakou sladkou maličkosťou, keďže svokra nepečie. Na tieto horúce letné dni som zvolila zákusok, ktorý sa v našej rodine pečie od nepamäti - punčový, ktorý ale ja pripravujem už roky vo forme týchto malých rozkošných tortičiek. Je to trocha piplačka, ale zasa nie moc a výsledok stojí za to, zatiaľ mali vždy úspech. https://dobrotynatanieri.blogspot.com/2017/09/puncove-torticky-moja-srdcovka.html

15 min
príprava
12-15 min
na 180 °C

Suroviny

Korpus:
6 ks
6 PL
3 PL
3 PL
3 PL
6 PL teplá
1/2 bal.
Na punčovú plnku:
2 PL domáci (malinový, ríbezľový, marhuľový)
0,5 dl
1-2 hrste (mleté)
z 1/2 pomaranča
z 1/2 citróna
podľa chuti
Poleva:
cca 250-300 g
cca 1-2 PL vriaca
1 ČL
podľa potreby (čerstvé)
kvapka
Varecha.sk na Instagrame: Followuj @varechask

Postup prípravy

  1. 1

    Najskôr si upečieme piškótu - vajíčka rozdelíme na bielky a žĺtky. Bielky so štipkou soli vyšľaháme na tuhý sneh. Žĺtky vymiešame s cukrom do peny. Do vyšlahaných žĺtkov pridáme postupne vodu, múku s práškom do pečiva, olej a nakoniec jemne vmiešame sneh z bielkov. Cesto vylejeme na pekáč vyložený papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180 °C cca 12 - 15 minút (každá rúra pečie inak - ja mám upečené za 12 minút). Po čiastočnom vychladnutí z korpusu stiahneme papier na pečenie a necháme úplne vychladnúť.

    Punčové mini tortičky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Následne vykrojíme korpusy tortičiek - čím sú menšie tým sú milšie (ja používam vykrajovačku s priemerom 3,5 cm). Ak máme piškótu vysokú, môžeme každé koliesko prekrojiť ostrým nožom horizontálne na polovicu, ak je cesto nízke spájame vždy dve kolieska.

    Punčové mini tortičky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zvyšky piškótového korpusu potrháme na menšie kúsky (je lepšie keď je korpus suchší - vtedy sa dá rozmrviť na menšie kúsky), zalejeme rozvarom z lekváru a horúcej vody (ak je lekvár redší netreba rozbiť rozvar - pridáme iba lekvár), pridáme šťavu z citróna a pomaranča, mleté orechy a rum alebo arómu, a dobre premiešame. Ak chcete docieliť peknú červenú farbu, je potrebné pridať kvapku potravinárskej červenej farby - od orechov bude plnka tmavšia, bez farby bude skôr do hneda, ale závisí to aj od farby lekváru - ja som teraz použila marhuľový a kvapku gélovej červenej farby.

  4. 4

    A teraz príde tá najpiplavejšia robota - ideme na tvorenie tortičiek: Aby sme docielili krásne rovné steny, tak jednu časť prekrojeného korpusu vložíme späť do vykrajovačky...

    Punčové mini tortičky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...malou lyžičkou natlačíme cca 1 ČL punčovej zmesi...

    Punčové mini tortičky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...priklopíme druhou časťou korpusu (druhým kolieskom)...

    Punčové mini tortičky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...a pretlačíme cez vykrajovačku.

    Punčové mini tortičky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Takto urobíme všetky tortičky.

    Punčové mini tortičky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pripravíme si polevu z preosiateho práškového cukru, vriacej vody, citrónovej šťavy a farbiva - vodu pridávame veľmi opatrne, ak je poleva hustá, riedime citrónovou šťavou. Poleva nemie byť ani riedka ani príliš hustá, ale skôr hustejšia ako redšia. Lyžičkou polievame tortičky - cca 1/2 lyžičky polevy dáme do stredu tortičky a spodnou časťou opatrne rozotierame. Necháme stuhnúť - poleva čiastočne zatuhne skoro hneď, najmä ak je hustejšia, tak ak chceme ozdobiť, treba to urobiť hneď.

    Punčové mini tortičky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    A je hotovo... Sú výborné, šťavnaté a roztomilé. Počet porcií závisí od veľkosti formičky akú použijete, aj od vzdialenosti v akej vykrajujete (treba nechať zvyšky na plnku) mne vychádza pri priemere formičky cca 22 - 25 kusov.

    Punčové mini tortičky (fotorecept) - obrázok 10
Recept je zaradený do tagov:




Inšpirácie z nových receptov
TOPlist