Punčové tortičky

Punčové mini tortičky (fotorecept)

Autor receptu: siuuu

Včera boli u svokry hody, tak som aj ja chcela prispieť nejakou sladkou maličkosťou, keďže svokra nepečie. Na tieto horúce letné dni som zvolila zákusok, ktorý sa v našej rodine pečie od nepamäti - punčový, ktorý ale ja pripravujem už roky vo forme týchto malých rozkošných tortičiek. Je to trocha piplačka, ale zasa nie moc a výsledok stojí za to, zatiaľ mali vždy úspech. https://dobrotynatanieri.blogspot.com/2017/09/puncove-torticky-moja-srdcovka.html

15 minút
príprava
12-15 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najskôr si upečieme piškótu - vajíčka rozdelíme na bielky a žĺtky. Bielky so štipkou soli vyšľaháme na tuhý sneh. Žĺtky vymiešame s cukrom do peny. Do vyšlahaných žĺtkov pridáme postupne vodu, múku s práškom do pečiva, olej a nakoniec jemne vmiešame sneh z bielkov. Cesto vylejeme na pekáč vyložený papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180 °C cca 12 - 15 minút (každá rúra pečie inak - ja mám upečené za 12 minút). Po čiastočnom vychladnutí z korpusu stiahneme papier na pečenie a necháme úplne vychladnúť.
  2. Následne vykrojíme korpusy tortičiek - čím sú menšie tým sú milšie (ja používam vykrajovačku s priemerom 3,5 cm). Ak máme piškótu vysokú, môžeme každé koliesko prekrojiť ostrým nožom horizontálne na polovicu, ak je cesto nízke spájame vždy dve kolieska.
  3. Zvyšky piškótového korpusu potrháme na menšie kúsky (je lepšie keď je korpus suchší - vtedy sa dá rozmrviť na menšie kúsky), zalejeme rozvarom z lekváru a horúcej vody (ak je lekvár redší netreba rozbiť rozvar - pridáme iba lekvár), pridáme šťavu z citróna a pomaranča, mleté orechy a rum alebo arómu, a dobre premiešame. Ak chcete docieliť peknú červenú farbu, je potrebné pridať kvapku potravinárskej červenej farby - od orechov bude plnka tmavšia, bez farby bude skôr do hneda, ale závisí to aj od farby lekváru - ja som teraz použila marhuľový a kvapku gélovej červenej farby.
  4. A teraz príde tá najpiplavejšia robota - ideme na tvorenie tortičiek: Aby sme docielili krásne rovné steny, tak jednu časť prekrojeného korpusu vložíme späť do vykrajovačky...
  5. ...malou lyžičkou natlačíme cca 1 ČL punčovej zmesi...
  6. ...priklopíme druhou časťou korpusu (druhým kolieskom)...
  7. ...a pretlačíme cez vykrajovačku.
  8. Takto urobíme všetky tortičky.
  9. Pripravíme si polevu z preosiateho práškového cukru, vriacej vody, citrónovej šťavy a farbiva - vodu pridávame veľmi opatrne, ak je poleva hustá, riedime citrónovou šťavou. Poleva nemie byť ani riedka ani príliš hustá, ale skôr hustejšia ako redšia. Lyžičkou polievame tortičky - cca 1/2 lyžičky polevy dáme do stredu tortičky a spodnou časťou opatrne rozotierame. Necháme stuhnúť - poleva čiastočne zatuhne skoro hneď, najmä ak je hustejšia, tak ak chceme ozdobiť, treba to urobiť hneď.
  10. A je hotovo... Sú výborné, šťavnaté a roztomilé. Počet porcií závisí od veľkosti formičky akú použijete, aj od vzdialenosti v akej vykrajujete (treba nechať zvyšky na plnku) mne vychádza pri priemere formičky cca 22 - 25 kusov.