Punčové tortičky
Punčové mini tortičky (fotorecept)
Autor receptu: siuuu
Včera boli u svokry hody, tak som aj ja chcela prispieť nejakou sladkou maličkosťou,
keďže svokra nepečie. Na tieto horúce letné dni som
zvolila zákusok, ktorý sa v našej rodine pečie od nepamäti - punčový, ktorý ale ja
pripravujem už roky vo forme týchto malých rozkošných
tortičiek. Je to trocha piplačka, ale zasa nie moc a výsledok stojí za to, zatiaľ mali vždy
úspech.
https://dobrotynatanieri.blogspot.com/2017/09/puncove-torticky-moja-srdcovka.html
15 minút príprava |
12-15 minút na 180 °C |
Postup
- Najskôr si upečieme piškótu - vajíčka rozdelíme na bielky a žĺtky. Bielky so štipkou soli vyšľaháme na tuhý sneh. Žĺtky vymiešame s cukrom do peny. Do vyšlahaných žĺtkov pridáme postupne vodu, múku s práškom do pečiva, olej a nakoniec jemne vmiešame sneh z bielkov. Cesto vylejeme na pekáč vyložený papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180 °C cca 12 - 15 minút (každá rúra pečie inak - ja mám upečené za 12 minút). Po čiastočnom vychladnutí z korpusu stiahneme papier na pečenie a necháme úplne vychladnúť.
- Následne vykrojíme korpusy tortičiek - čím sú menšie tým sú milšie (ja používam vykrajovačku s priemerom 3,5 cm). Ak máme piškótu vysokú, môžeme každé koliesko prekrojiť ostrým nožom horizontálne na polovicu, ak je cesto nízke spájame vždy dve kolieska.
- Zvyšky piškótového korpusu potrháme na menšie kúsky (je lepšie keď je korpus suchší - vtedy sa dá rozmrviť na menšie kúsky), zalejeme rozvarom z lekváru a horúcej vody (ak je lekvár redší netreba rozbiť rozvar - pridáme iba lekvár), pridáme šťavu z citróna a pomaranča, mleté orechy a rum alebo arómu, a dobre premiešame. Ak chcete docieliť peknú červenú farbu, je potrebné pridať kvapku potravinárskej červenej farby - od orechov bude plnka tmavšia, bez farby bude skôr do hneda, ale závisí to aj od farby lekváru - ja som teraz použila marhuľový a kvapku gélovej červenej farby.
- A teraz príde tá najpiplavejšia robota - ideme na tvorenie tortičiek: Aby sme docielili krásne rovné steny, tak jednu časť prekrojeného korpusu vložíme späť do vykrajovačky...
- ...malou lyžičkou natlačíme cca 1 ČL punčovej zmesi...
- ...priklopíme druhou časťou korpusu (druhým kolieskom)...
- ...a pretlačíme cez vykrajovačku.
- Takto urobíme všetky tortičky.
- Pripravíme si polevu z preosiateho práškového cukru, vriacej vody, citrónovej šťavy a farbiva - vodu pridávame veľmi opatrne, ak je poleva hustá, riedime citrónovou šťavou. Poleva nemie byť ani riedka ani príliš hustá, ale skôr hustejšia ako redšia. Lyžičkou polievame tortičky - cca 1/2 lyžičky polevy dáme do stredu tortičky a spodnou časťou opatrne rozotierame. Necháme stuhnúť - poleva čiastočne zatuhne skoro hneď, najmä ak je hustejšia, tak ak chceme ozdobiť, treba to urobiť hneď.
- A je hotovo... Sú výborné, šťavnaté a roztomilé. Počet porcií závisí od veľkosti formičky akú použijete, aj od vzdialenosti v akej vykrajujete (treba nechať zvyšky na plnku) mne vychádza pri priemere formičky cca 22 - 25 kusov.