Punčová roláda
Punčová roláda

Punčová roláda plnená punčovinou

siuuu - fotkasiuuu, 3. januára 2024
Punčová roláda plnená punčovinou
Foto: siuuu

Milujem punčák v každej podobe, tak konečne prišiel rad aj na punčovú roládu plnenú punčovinou. Predtým som skúšala aj "tradičný" spôsob rolády, teda Zobraziť celý popisMilujem punčák v každej podobe, tak konečne prišiel rad aj na punčovú roládu plnenú punčovinou. Predtým som skúšala aj "tradičný" spôsob rolády, teda s namáčaním cesta, a bola dobrá, ale chcela som vyskúšať tak, ako sa robil punčák kedysi u nás doma. A veruže výborná bola.
Zdroj: Recept z môjho blogu Dobroty na tanieri

12-15
porcií
30 minút
príprava
12-13 minút
na 175 °C

Suroviny

Cesto:
6 ks (veľkosť M)
70 ml
70 ml
140 g
70 g
70 g
1 ČL
štipka
Punčovina:
1 ks upečená biela
1-2 hrste (mleté)
3-4 PL
z 1 pomaranča
z 1 citróna
podľa chuti
2-3 kvapky
Poleva:
200 g preosiaty
2 PL horúca
podľa potreby
1 kvapka
Zdobenie:




Postup

  1. 1

    Na cesto som najskôr oddelila bielky a žĺtky. Z bielkov a citrónovej šťavy som dala šľahať sneh. Keď boli bielky napenené, postupne asi na 3-4x som do bielkov zašľahala krupicový cukor a vyšľahala som tuhý sneh - aby pevne držali špičky. Medzitým som v miske metličkou prešľahala žĺtky, pridala som olej a mlieko, opäť metličkou prešľahala, nakoniec som všľahala (stále ručne) múku miešanú so soľou. Múku som použila pol na pol hladkú a polohrubú. Vznikla pomerne tuhá kašovitá hmota, do ktorej som postupne metličkou ručne a zľahka vmiešala na 3-4x sneh. Cesto bolo po vmiešaní snehu krásne nadýchané.

  2. 2

    Cesto som rozotrela na dva pekáče vystlané papierom na pečenie - na jeden trocha viac ako na druhý. Ja som použila plechy s vnútornými rozmermi 34 x 37 cm. Každý korpus som piekla v rúre zohriatej na 175°C cca 12-13 minút (do ružova). Po upečení som v pekáči s väčším množstvom cesta korpus po krajoch obrezala nožom a stiahla z pekáča dolu. Korpus som prevrátila papierom hore na čistý papier na pečenie a ten papier, na ktorom sa korpus piekol som odstránila. Kostrbaté okraje som obrezala (použila som ich do punčoviny) a korpus som spolu s čistým papierom zrolovala, zabalila do vlhkej utierky a nechala vychladnúť. Z druhého korpusu som stiahla papier na pečenie a nechala som ho vychladnúť.

  3. 3

    Pripravila som punčovinu. Menšiu upečenú piškótu som rozmrvila do misy, pridala som mleté orechy, džem (odporúčam malinový), pomarančovú a citrónovú šťavu, rum a potravinársku farbu a toto všetko som vymiešala varechou na kompaktnú zmes.

  4. 4

    Korpus som rozvinula, potrela malinovým džemom a rovnomerne pomocou cukrárskeho noža rozotrela punčovinu v hrúbke asi 1 cm. Musím priznať, že po džeme sa punčovina kĺzala, takže to dalo trocha práce ju rovnomerne rozvrstviť. Trocha punčoviny mi zvýšilo, pridala som do nej strúhaný kokos a urobila som fajnové punčové guľky, ktoré som obalila v strúhanom kokose. Pomocou papiera som roládu zrolovala, zabalila do papiera na pečenie a dala do chladničky odležať cez noc.

  5. 5

    Na druhý deň som pripravila polevu zmiešaním všetkých surovín a roládu som poliala. Poleva nesmie byť príliš riedka, pretože potom nebude dobre kryť a z rolády stečie. Mala by byť taká polohustá, aby z misy rovnomerne stekala na roládu a stiekla po jej bokoch, takže tekutiny pridávajte opatrne. Ak chcete roládu zdobiť, treba to urobiť hneď po poliatí, poleva dosť rýchlo tuhne. Ja som zdobila mrazom sušenými malinami a jedlými lupeňmi ruží.

Diskusia k receptu

farbuska
Super! Ja tiež milujem punčáky a teraz ich vždy jedávam so spomienkou na môjho nebohého otca, pre ktorého bol punčák najobľúbenejší zákusok. Tvoja roláda vyzerá veľmi príťažlivo.
Nech sa ti darí v novom roku, v kuchyni aj všade inde.
mamka4
Tieto sviatky som robila punčovú roládu od @olinecka /pozdravujem/, s tým, že som ju pozdlžne prerezala a vznikli malé roládky, spokojnosť. Ale tá tvoja čaká v poradí na vyskúšanie.
siuuu
@farbuska (3.1.2024 14:21)

Ďakujem a aj tebe prajem úspešný rok ;-) Punčák je náš tradičný rodinný koláč, robil sa najčastejšie a mne to zostalo :-D
siuuu
@mamka4 (3.1.2024 15:40)

Aj mojim zámerom bolo pôvodne urobiť mini roládu, ale akosi sa mi podarilo urobiť veľa cesta, tak nakoniec vznikla klasická veľká roláda ;-)
olinecka
Ja som tieto sviatky punčovu roládu nepiekla hoci je u nás obľúbená...No tvoja vyzerá parádne...Nech sa darí v Novom roku....
1x siuuu
chorvatka
Som trosku sklamana ! A kde je chut pucova ? Obycajne sa punc pripravuje s rumom, alebo nie ???
siuuu
@chorvatka (9.4.2024 17:24)

Áno, a v punčovine je rum - každý si dá podľa chuti množstvo ;-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia