Punčová roláda plnená punčovinou
Foto: siuuu
Milujem punčák v každej podobe, tak konečne prišiel rad aj na punčovú roládu plnenú punčovinou. Predtým som skúšala aj "tradičný" spôsob rolády, teda Zobraziť celý popisMilujem punčák v každej podobe, tak konečne prišiel rad aj na punčovú roládu plnenú punčovinou. Predtým som skúšala aj "tradičný" spôsob rolády, teda s namáčaním cesta, a bola dobrá, ale chcela som vyskúšať tak, ako sa robil punčák kedysi u nás doma. A veruže výborná bola.
Zdroj: Recept z môjho blogu Dobroty na tanieri
porcií
príprava
na 175 °C
Suroviny
Cesto: | |
6 ks (veľkosť M) |
|
70 ml |
|
70 ml |
|
140 g |
|
70 g |
|
70 g |
|
1 ČL |
|
štipka |
|
Punčovina: | |
1 ks upečená biela |
|
1-2 hrste (mleté) |
|
3-4 PL |
|
z 1 pomaranča |
|
z 1 citróna |
|
podľa chuti |
|
2-3 kvapky |
|
Poleva: | |
200 g preosiaty |
|
2 PL horúca |
|
podľa potreby |
|
1 kvapka |
|
Zdobenie: | |
|
|
|
Postup
-
1
Na cesto som najskôr oddelila bielky a žĺtky. Z bielkov a citrónovej šťavy som dala šľahať sneh. Keď boli bielky napenené, postupne asi na 3-4x som do bielkov zašľahala krupicový cukor a vyšľahala som tuhý sneh - aby pevne držali špičky. Medzitým som v miske metličkou prešľahala žĺtky, pridala som olej a mlieko, opäť metličkou prešľahala, nakoniec som všľahala (stále ručne) múku miešanú so soľou. Múku som použila pol na pol hladkú a polohrubú. Vznikla pomerne tuhá kašovitá hmota, do ktorej som postupne metličkou ručne a zľahka vmiešala na 3-4x sneh. Cesto bolo po vmiešaní snehu krásne nadýchané.
- 2
Cesto som rozotrela na dva pekáče vystlané papierom na pečenie - na jeden trocha viac ako na druhý. Ja som použila plechy s vnútornými rozmermi 34 x 37 cm. Každý korpus som piekla v rúre zohriatej na 175°C cca 12-13 minút (do ružova). Po upečení som v pekáči s väčším množstvom cesta korpus po krajoch obrezala nožom a stiahla z pekáča dolu. Korpus som prevrátila papierom hore na čistý papier na pečenie a ten papier, na ktorom sa korpus piekol som odstránila. Kostrbaté okraje som obrezala (použila som ich do punčoviny) a korpus som spolu s čistým papierom zrolovala, zabalila do vlhkej utierky a nechala vychladnúť. Z druhého korpusu som stiahla papier na pečenie a nechala som ho vychladnúť.
- 3
Pripravila som punčovinu. Menšiu upečenú piškótu som rozmrvila do misy, pridala som mleté orechy, džem (odporúčam malinový), pomarančovú a citrónovú šťavu, rum a potravinársku farbu a toto všetko som vymiešala varechou na kompaktnú zmes.
- 4
Korpus som rozvinula, potrela malinovým džemom a rovnomerne pomocou cukrárskeho noža rozotrela punčovinu v hrúbke asi 1 cm. Musím priznať, že po džeme sa punčovina kĺzala, takže to dalo trocha práce ju rovnomerne rozvrstviť. Trocha punčoviny mi zvýšilo, pridala som do nej strúhaný kokos a urobila som fajnové punčové guľky, ktoré som obalila v strúhanom kokose. Pomocou papiera som roládu zrolovala, zabalila do papiera na pečenie a dala do chladničky odležať cez noc.
- 5
Na druhý deň som pripravila polevu zmiešaním všetkých surovín a roládu som poliala. Poleva nesmie byť príliš riedka, pretože potom nebude dobre kryť a z rolády stečie. Mala by byť taká polohustá, aby z misy rovnomerne stekala na roládu a stiekla po jej bokoch, takže tekutiny pridávajte opatrne. Ak chcete roládu zdobiť, treba to urobiť hneď po poliatí, poleva dosť rýchlo tuhne. Ja som zdobila mrazom sušenými malinami a jedlými lupeňmi ruží.
Tiež punčová roláda:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Nech sa ti darí v novom roku, v kuchyni aj všade inde.
Ďakujem a aj tebe prajem úspešný rok ;-) Punčák je náš tradičný rodinný koláč, robil sa najčastejšie a mne to zostalo :-D
Aj mojim zámerom bolo pôvodne urobiť mini roládu, ale akosi sa mi podarilo urobiť veľa cesta, tak nakoniec vznikla klasická veľká roláda ;-)
Ďakujem @olinecka ... aj tebe nech sa v tomto roku darí ;-)
Áno, a v punčovine je rum - každý si dá podľa chuti množstvo ;-)