Profiteroles

egreska - fotkaegreska, 24. novembra 2010
Profiteroles
Foto: egreska

Suroviny

Cesto:
125 ml
200 ml
100 g
150 g
 štipka
1 PL
1/2 čl
4 ks
Plnka:
 vyšľahaná
  na polevu




Postup

  1. 1

    Mlieko ,vodu,maslo,sol,cukor zohrejeme a pridame muku s prdopečom -chvilu odpalujeme.Nechame vychladnut a vmiešame postupne po jednom vajička.Na pečiaci papier kladieme lyžicou kôpky a upečieme vo vyhriatej rure na 220 st asi 20-25 minut do zlata.Po vychladnuti naplnime.Uvaríme puding podla navodu,ked vychladne tak ho vyšlahame s maslom.Guličky rozrežeme naplníme plnkou,šlahačkou a polejeme roztopenou čokoladou.

Diskusia k receptu

tothka
@Egreska , prosím poraď, kde robím chybu, keď mne to odpaľované cesto vždy napokon spľasne a mňa môže z toho poraziť. Už to radšej ani nejdem skúšať.
jatanika
@egreska , to je rýchlosť, tuším dnes sa na ne ktosi pýtal, a ty si ich už aj napiekla...šikovné dievča
egreska
nenapiekla :-)) tieto som robila už davno a pridala som ich lebo som videla že sa lucylee na ne pýtala..nie som taka šikulka na počkanie:-)) @tothka robila som odpalovane cesto par krat,aj venčeky aj tieto gulky a vždy sa mi podarilo a vždy som robila podla receptu..neviem ti poradit kde može byt zrada,treba len skušat :-))
sovka62
Jedla som ich viackrát, hlavne v Turecku, ale to boli uložené v hlbokej mise a tak dôkladne poliate čokoládou, že pomaly nebolo vidieť, kde ktorá začína a kde končí. Tak som ani neprišla na to, že sú z odpaľovaného cesta. Veľmi mi chutili, tak si ich teraz podľa tvojho narobím. Ďakujem.
tatranka
Mám rada zákusky z odpaľovaného cesta.Nie každá gazdinka ho vie aj dobre urobiť.Si šikovná,lebo tvoje guličky-profiteroles sú naozaj vydarené.
gababu1
..asi by som nemala odvahu..na to..ale recep som si pridala.........vyzeraju lakovo ,krasne......
julica
My to volame veterniky, venceky, polievame citronovou polevou... v navsteve vzdy eln tak zmiznu, vdacny kolacik. Prihovaram sa za odlozenie casti naslano, ktori to tu niekedy pridaval
jarunka
Ja nejako nemam odvahu na odpalovane cesto. Veterniky mam velmi rada, hlavne ked mi kamaradka prinesie hotove, alobo ma zavola na kavicku a k to mu veternik.
voz12
Ak by som mohla,tak viem,že sa rúra nesmie otvoriť počas pečenia.
dorisa
Tak, toto pečivko vyzerá krásne, takéto doms zbožnujeme. Nepiekla som z takého cesta ani nikdy.
egreska
dievčata je to jednoduché,len sa nereba toho bat ,potom to cesto cíti a just sa vam nepodarí :-)) aspon u mna to funguje :-)) dakujem za vaše komentare..
matased
Mne sa zatiaľ tiež vždy podarilo a pripadá mi to dokonca ľahšie, ako niektoré iné zákusky. Tak všetkým držím palce.
veronika353
Z toho odpalovaného těsta jsem měla obavy, ale vyzkoušela jsem a zatím se mi vždy podařilo.Většinou z toho taky dělám jako @julica věnečky a větrníky nebo banánky se šlehačkou a jahodami.Mám trošku jiný recept,ale výsledek je stejný.
yana
@egreska , nebola si ty u nas v Costcu? Tam su tiez take, ale tie tvoje s tou cokoladou su krajsie.
aroooo
na kurze pečenia strašne dávno nám inštruktorka hovorila,že zo začiatku po vložení cesta do riadne vyhriatej rúry sa nesmie prvých 10min. rúra otvárať,ale to až vtedy ,keď sme boli z toho "po škole" a piekli to ešte raz.Za pokus to stojí.
andula1964
Tak ako vraví /aroooo/ rúra pri pečení sa nasmie minimálne10 minút otvárať inak splastnú,mimochodom dala by som si, ja ich robím špricom a zo spodnej strany spravím vareškou dierku a tam nastriekam šľahačku. :)))))
helca103
pridavam sa k názoru že rúra sa nesmie otvárať pretože cesto sa nafukne vdaka pare ktora v ňom vznika a ked otvoríš ruru spľasnú.
Ja odpaľované cesto robievam často aj ked mám na to iný recept bez mlieka a pr.do pečiva ale myslím že postup je ten istý... vela zdaru pri pečení :-)
sisok
Profiteroles netreba ani rozrezavat, staci ak ich po vybrati z rury trosku napichnete zdola, vzduch pekne vysyci a zostane priestor na plnku. A rucicky pri papkani su ciste a nevyteka :) Robievame z toho celu vezicku, gulocky sa prilepuju karamelom a potom sa to cele preleje polevou - kaloricke, ale chutne a kraaasne :)
honestka
ako svadobny kolac su zname aj pod menom Croquembouche a robi sa to presne ako hovori @Sisok.
Cesto pekavam a je ozaj lahke ho urobit- ak sa vam splasnu, skuste ich po 12-14 minutach vybrat z rury, prepichnut rychlo spajdlou aby vysiel vzduch a dat naspat do rury na par minut uz pri otvorenych dvierkach (na varecku) a este ich dosusit. takto sa vzdy podaria aj velke venceky. Su ozaj mnamka.
babinka
odpalovane cesto som robila nedavno prvykrat v zivote a tiez sa podarilo, a najviac prave gulicky, ktore som tvorila sackom na kremy - boli krajsie a tvarovo stalejsie, az neskor som kddesi citala, ze pri peceni ciest, ktore maju pekne narast sa odporuca dat do rury na dno maly kastrolik s vodou, alebo pred vlozenim cesta ruru trochu postriekat vodou
babinka
a zabudla som dodat - zamrazila som par kuskov na skusku, boli vyniikajuce, dali sa jest aj zmrznute (plnila som tvarohovo -pudingovym kremom) aj po rozmrazeni, co trvalo iba par minut, preto ich este mam, ako SOS, ked mi volaco sladke pride na chut :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia