Prívarok z mladej fazuľky fotorecept

sracz - fotkasracz, 9. mája 2016
Prívarok z mladej fazuľky (fotorecept)
Foto: Sracz

Pôvodne som tento klasický rcp z rodinnej klenotnice našej rodiny po meči i po praslici, nazval „Zelená fazuľka s …“. Pri konečnej úprave som Zobraziť celý popisPôvodne som tento klasický rcp z rodinnej klenotnice našej rodiny po meči i po praslici, nazval „Zelená fazuľka s …“. Pri konečnej úprave som si však všimol, že tá fazuľka je vlastne žltá, tak som ho premenoval. Nič to však nemení na podstate, že finálne dielo v tomto prevedení a v tejto zostave sme mali vždy rady i radi. Menil sa iba druh mäsa použitého na „prílohu“. Teraz som kúpil pekné hovädzie, tak jeho „osud bol spečatený“! Ale spomínam si, že tento prívarok bol často iba s „volským okom“!

4 - 6
porcie
15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 - 600 g (lusky)
250 - 300 g
3 - 4 ks
 podľa potreby
500 - 600 ml (alebo voda)
2 PL
2 PL
2 PL
500 - 600 ml
2 - 3 PL (alebo iný tvrdý syr)
 štipka
1/2 KL
250 - 333 ml
5 - 6 PL
3 - 4 strúčiky
 podľa chuti




Postup

  1. 1

    Olúpal, pokrájal a umyl som dva väčšie zemiaky; lusky mladej fazuľky som dočistil, odrezal konce, umyl a pokrájal na 60 - 70 mm kúsky; v hrnci ich zalial studenou vodou; pridal KL soli, „adidasku“ (3 - 4 ks) bobkového listu, pretlačený strúčik cesnaku a nechal pomaly uvariť.

    Prívarok z mladej fazuľky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V mix hrnci som pripravil „dvojkovú“ svetlú zápražku (à 2 PL oleja, masla a hladkej múky), až príjemne zavoňala a získala „béžovú“ farbu.

    Prívarok z mladej fazuľky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zostava ingrediencií potrebných na bešamelový základ aj tohoto prívarku.

    Prívarok z mladej fazuľky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do zápražky som za stáleho miešania vlieval dobrého ½ litra studeného mlieka, pridal mletý „parmezán“ a ¼ čerstvo postrúhaného muškátového orieška,

    Prívarok z mladej fazuľky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    nadstavil „tretinkou“ dobre hustej kyslej smotany, premiešal, 5 - 6 min povaril.

    Prívarok z mladej fazuľky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Uvarenú fazuľku s kockami zemiakov som scedil (v hrnci som ponechal scedený vývar, na prípadné redukovanie hustoty prívarku)

    Prívarok z mladej fazuľky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    a presypal ju do bešamelového základu.

    Prívarok z mladej fazuľky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Očistil som ďalšie dva strúčiky cesnaku a pokrájal dobrú hrsť lístočkov z čerstvej petržlenovej vňate, ktoré som

    Prívarok z mladej fazuľky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    priložil do vývarku (podľa tradície a spomienok na moju predrahú babičku lady Ann) a korunoval ich pretlačenými strúčikmi cesnaku, zmiešal, dochutil 2 PL cirónovej šťavy

    Prívarok z mladej fazuľky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    a podával s hovädzím perkeltom.

    Prívarok z mladej fazuľky (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

veronikkka
výborný recept, vdaka za nakopnutie :-) 5*
robievam, mám ešte v mrazáku žltú maslovú fazuľku.
z novej čerstvej to bude skutočné labúžo :P
srdečne ťa zdravíme do Iowy a Tvojich milovaných :-)
babkamt
K prívarku podľa mňa najlepšie pasuje perkelt. Vďaka za pripomenutia, dlhšie som ho nerobila. Môžem poslať k tebe muža na obed? Pomôže ti s konzumáciou:-) Posielam hviezdičky. Pekný deň ti prajem.
zuzanka1367
Fazuľku mám v chladničke a čo idem dnes variť už vďaka Tebe viem dík za inšpiráciu :)
garanco
Výborná klasika! ...ale riadu si použil celkom dosť, ja to robím takto: k tej uvarenej fazuĺke so zemiakmi pridám "iba " zátrepku z kyslej smotany (netreba zápražku, veď tuku tam bude z mäsa dosť) a dochutím podĺa našej chuti napr. čerstvý kôpor. Už sa teším na prvú tohtoročnú fazuĺku, jedno, či zelená či žltá!
1x hubata
monty469
Už si len počkám na svoju fazuľku a urobím podľa teba. Páči sa mi tento recept, ukladám do k.k
haji
Pro mě je fazolka jedna z nej zeleniny!! Uvádí se, že žlutá je jemnější, máslovější chuti, s lehkou konzistencí, kdežto zelená je silnější chuti a houževnatější na skus. I kdyby nešla polklnout /přerostená/, tak mi to prostě neva, nasoukám ji do sebe, ani okem nemrknu. Tvůj recept je zajímavý, díky moc!
haji
Včera jsem koupila pytlík zmražených fazolek. S menší úpravou tvůj recept provedu. Už se těším!
norikadz
Tiekli mi sliny uz len pri pohlade na fotku. Velmi ma uputal ten surovy cesnak na zaver. Vyborny recept, dakujem!
martkat
Dnes som si tento receptik vyskúšala. Nemala som žiaden nápad na prívarok k fašírkam.Úžasný bol. Odporúčam všetkým milovníkom prívarkov.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia