Foto: Sracz
Pôvodne som tento klasický rcp z rodinnej klenotnice našej rodiny po meči i po praslici, nazval „Zelená fazuľka s …“. Pri konečnej úprave som Zobraziť celý popisPôvodne som tento klasický rcp z rodinnej klenotnice našej rodiny po meči i po praslici, nazval „Zelená fazuľka s …“. Pri konečnej úprave som si však všimol, že tá fazuľka je vlastne žltá, tak som ho premenoval. Nič to však nemení na podstate, že finálne dielo v tomto prevedení a v tejto zostave sme mali vždy rady i radi. Menil sa iba druh mäsa použitého na „prílohu“. Teraz som kúpil pekné hovädzie, tak jeho „osud bol spečatený“! Ale spomínam si, že tento prívarok bol často iba s „volským okom“!
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
500 - 600 g (lusky) |
|
250 - 300 g |
|
3 - 4 ks |
|
podľa potreby |
|
500 - 600 ml (alebo voda) |
|
2 PL |
|
2 PL |
|
2 PL |
|
500 - 600 ml |
|
2 - 3 PL (alebo iný tvrdý syr) |
|
štipka |
|
1/2 KL |
|
250 - 333 ml |
|
5 - 6 PL |
|
3 - 4 strúčiky |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Olúpal, pokrájal a umyl som dva väčšie zemiaky; lusky mladej fazuľky som dočistil, odrezal konce, umyl a pokrájal na 60 - 70 mm kúsky; v hrnci ich zalial studenou vodou; pridal KL soli, „adidasku“ (3 - 4 ks) bobkového listu, pretlačený strúčik cesnaku a nechal pomaly uvariť.
-
2
V mix hrnci som pripravil „dvojkovú“ svetlú zápražku (à 2 PL oleja, masla a hladkej múky), až príjemne zavoňala a získala „béžovú“ farbu.
-
3
Zostava ingrediencií potrebných na bešamelový základ aj tohoto prívarku.
-
4
Do zápražky som za stáleho miešania vlieval dobrého ½ litra studeného mlieka, pridal mletý „parmezán“ a ¼ čerstvo postrúhaného muškátového orieška,
-
5
nadstavil „tretinkou“ dobre hustej kyslej smotany, premiešal, 5 - 6 min povaril.
-
6
Uvarenú fazuľku s kockami zemiakov som scedil (v hrnci som ponechal scedený vývar, na prípadné redukovanie hustoty prívarku)
-
7
a presypal ju do bešamelového základu.
-
8
Očistil som ďalšie dva strúčiky cesnaku a pokrájal dobrú hrsť lístočkov z čerstvej petržlenovej vňate, ktoré som
-
9
priložil do vývarku (podľa tradície a spomienok na moju predrahú babičku lady Ann) a korunoval ich pretlačenými strúčikmi cesnaku, zmiešal, dochutil 2 PL cirónovej šťavy
-
10
a podával s hovädzím perkeltom.
robievam, mám ešte v mrazáku žltú maslovú fazuľku.
z novej čerstvej to bude skutočné labúžo :P
srdečne ťa zdravíme do Iowy a Tvojich milovaných :-)