Prekladané oškvarkové pagáče fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 1. marca 2015
Prekladané oškvarkové pagáče (fotorecept)
Foto: babkamt

Na oslavu som piekla oškvarkové pagáče z dvoch dávok.

18-20 minút
na 200 °C

Suroviny

350 g
350 g
1 ČL
42 g čerstvé
1 ČL
2 ks v šupke varené
400 g mleté
1 ks čerstvé celé
375 ml biely
2 PL domáca
 celá
1 PL
Na potretie:
1 ks




Postup

  1. 1

    Syn mi doniesol oškvarky. Do kila im chýbalo 5 deka. Samozrejme, že som ich aj s mužom musela ochutnať.

    Prekladané oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Väčšinu som pomlela. Nechala som si len menšie kúsky, tie dám na cesto počas prekladania. Do pomletých oškvariek som dala 2 pl domácej bravčovej masti, aby sa mi lepšie natierali na cesto.

    Prekladané oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zarábala som z dvoch dávok, ale každú zvlášť. Preto som dala zvlášť droždie, 1 čl cukru a asi tretinu jogurtu.

    Prekladané oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Odvážila som si 350 g hladkej a 350 g polohrubej múky. Preosiala som múku.

    Prekladané oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    K múke som pridala 1 pl soli a 1 čl mletého čierneho korenia. Múku som premiešala.

    Prekladané oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do misky k múke som nastrúhala 2 varené studené zemiaky.

    Prekladané oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Kvások mi medzitým vykysol. Pridala som ho k múke aj so zvyšným jogurtom.

    Prekladané oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Cesto som vypracovala, posypala som ho jemne múkou, zakryla som misku a nechala som cesto kysnúť.

    Prekladané oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Po hodine mi cesto takto nakyslo.

    Prekladané oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Ja som robila naraz pagáče z dvoch dávok,

    Prekladané oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    cesto som na doske vyvaľkala.

    Prekladané oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Pripravené mleté oškvarky som si rozdelila do dvoch misiek. Na vyvaľkané cesto som natrela asi tretinu oškvarkov. Natreté cesto som preložila na tri časti.

    Prekladané oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Potom som natrela vrch preloženého cesta.

    Prekladané oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    To som zopakovala aj s druhým cestom. Vždy, ako som cesto preložila som ho natrela. Potom som ho prikryla utierkou a nechala som ho 20 minút kysnúť. Celý tento proces som ešte 2 krát zopakovala.

    Prekladané oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Takto vyzerá cesto pripravené na vykrajovanie pagáčikov.

    Prekladané oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Skrojky som jemne spojila a tiež som ich dala upiecť. Sú veľmi chutné, prvé zmiznú z taniera. Vykrojené pagáče som natrela rozšľahaným vajíčkom a vrch som posypala kmínom. Na niektoré som dala posekané vlašské orechy.

    Prekladané oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Rúru som si vyhriala na 200 stupňov, pagáče som piekla asi 18 - 20 minút. Už ich len preložiť do krabíc a ísť oslávencovi zagratulovať.

    Prekladané oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 17

Diskusia k receptu

amelie
@babkamt , neviem, či si taká šikovná kuchárka alebo fotografka... ale asi oboje:-))) tie pagáčiky priam spievajú. KK, *****
babkamt
@amelia pagáče boli vydarené. To som ich ale nehodnotila ja:-) Ďakujem za pekné hodnotenie.
pusta1
@babkamt - milá Mirka, krásna práca, jogurtové zemiakové kysnuté cesto je vláčne, ľahučké, jednoducho úžasné.
nádherné pagáčiky sa ti vydarili :-)
krásne foto a vynikajúci postup.
po zásluhe ti patrí *****
rela
Veru spievajú, sú ***** hviezdičkové.
babkamt
@kimlo rozpis som písala na jednu dávku. Z jednej dávky mi vyšli 2 plechy. Záleží na tom, aké veľké ich budeš vykrajovať.
@terinka , @tassiedevil ďakujem za komentárik.
@pusta1 áno, všimla si si, že som teraz použila do cesta jogurt. Pridala som aj dva varené zemiaky. Vnučkina priateľka nakázala svojej mame, aby jej z nich priniesla domov:-) Vraj babka bude určite robiť pagáče. To bola pre mňa veľká pocta.
@rela ďakujem pekne za tvoje hodnotenie. Vážim si ho.
luss44
zase mi robíš chute :) na oškvarkové sa chystám už dlhšie, ale stále je čosi iné... na budúci víkend sú na rade. Tvoje sa mi páčia, vyskúšam. Peknú nedeľu prajem :)
tricia
*********************************
Dala by som si :)***********************************
1x morza
motyka
Nádhera, ako krásna báseň a určite aj také dobré. Ukladám do K.k. *****
radost
šikovné ruky..
dívať sa a nemať-to sú muky..
:-)
zdenka1009
@babkamt , chcela by som byť , tvojou susedkou, máš vždy dobré nápady na dobrú slov.kuchyňu...na pagáčiky sa chystám od vianoc...pagáčiky máš vydarené 5***** :-) ;-)
kukulienka71
aj keď oškvarkové nie sú u mňa veľmi obľúbené, tieto ma fakt dostali. Obr.15 vyzerá aj za surova na zjedenie:-) pekná práca!
babkamt
@zdenka1009 to ma teší, že by si chcela byť mojou susedou. Ja by som nedbala byť susedou @izky. Vždy ma dostanú jej zákusky. Nie je to nič ťažké, len trochu náročné na čas. Ďakujem za pochvalu.
@kukulienka71 keď moc neobľubuješ oškvarkové, môžeš oškvarky vymeniť za strúhaný syr. Tvoja pochvala ma teší. Ďakujem.
gitka61
Vydarene pagaciky,komentar nepotrebuju ,stacia tie obrazky.:-) :-) :-) *************************************************************************
evanaaa
Naposledy som jedla podobné pagáčiky ešte u mamy, odvtedy nie, bolo by dobré, ak by sa mne takéto ppdarili, ale ešte som nič podobné nerobila, tak sa aspoň 5x podívam na tie tvoje, @babkamt. Takže si robila z dvoch dávok, tie suroviny sú na jednu, ako píšeš, tie dve múky si si najprv zmiešala dokopy a až potom rozdelila do dvoch misiek? A ešte, na koľko cm si vyvaľkala cesto, nespomínaš, lebo na obrázku máš dosť vysoké na vykrajovanie, preto sa pýtam, ja som taká nevedomá, že sa musím vypytovať, prepáč. Ale krásne sú...... ******
hubata
Nádherné pagáčiky, musia krásne voňať, len do nich zakúsnuť. Všetky tvoje recepty sú nebezpečne dobré, požívaš veľa domáce suroviny, všimla som si apotom aj výsledok stojí za to. Dávam päť hviezdičiek@babkamt.
dandika1
@babkamt pagaciky ako z rozpravky si sikovna rcp.hovoria za vsetko uz su v KK idem skusat.Pogaca korona sa vydarila dufam ,ze budu aj pagaciky vdaka pekny vecer:-)))))
babkamt
@gitka61 ďakujem pekne za pochvalu.
@evanaaa najlepšie pagáče sú od našim mamičiek. Pripravila som si dve misky. Do každej som si odvážila po 35 dkg hladkej a 35 dkg polohrubej múky. Každú dávku som zarábala samostatne. Tie suroviny v rozpise sú na jednu dávku. Vykysnuté cesto som vyvaľkala asi na 2 cm. Pagáče som najprv povykrajovala, použila som 4 - 5 plechov. Kým som všetky pagáče vykrojila, tak mi pekne nakysli. Rúru som vyhriala na 200 °C. Na vyvaľkané cesto som nožom spravila mriežku. Tie pagáče sú preto také vysoké, že som ich nechala dobre nakysnúť. Držím ti palce, nech sa ti vydaria. A ešte jedna rada. Ja som mala dobré oškvarky, takže som nemusela pridávať mnoho masti. Ak oškvarky, čo predávajú v obchode nie sú také mastné, tak pridaj aspoň o jednu pl naviac masti.




babkamt
@ancicka pochvalu od teba si zvlášť cením. Pokladám ťa za vynikajúcu kuchárku.
@hubata snažím sa používať dobré suroviny. Ono sa to potom prejaví v chuti jedla.Ďakujem za milý komentár.
@dandika1 som rada, že si vyskúšala aj Pogače Korona a vydarili sa ti. S cestom sa mi dobre pracovalo. Tiež ti tak nakyslo ako mne? Verím, že ti vyjdú aj tieto pagáčiky. Ďakujem, že si sa ozvala.
gubics
Vyzerajú tak chutne na okamžité zahryznutie.
brmbolka
babkamt, chcem len vedieť, či oškvarky natieraš na cesto len 1x, alebo ako v postupe píšeš, celý proces som zopakovala ešte 2x, bod 14. Ďakujem, a máš ich nádherné 1***************
ywett
@babkamt , pagáčiky sa ti krásne vydarili, perfektne spracovaný recept...kk:)
babkamt
@tatranka od takej výbornej kuchárky ako si ty ma pochvala zvlášť teší.
@brmbolka cesto som prekladala 3 krát. Vždy som ho nechala 20 minút kysnúť. Pri každom prekladaní som cesto natierala ako pri prvom raze .Čiže tri prekladania = tri natierania. Bod 11. - 14. som ešte dva krát opakovala. Dúfam, že som ti to vysvetlila zrozumiteľne. Ak nie, ozvi sa.
@ywett ďakujem za nahliadnutie receptu a za komentár. Pekný deň ti prajem.

salinka
Tvoje pagáče sú poriadne "namosúrené". Myslím, že sa podľa tohto receptu odhodlám ich upiecť:-)
kimlo
Ja som doteraz robieval jafajnovske, ale najbližšie skúsim tieto, uvidím, porovnám, s Tvojimi receptami mam len dobre skúsenosti.
evanaaa
@babkamt , ďakujem za odpoveď....čo sa týka oškvariek, tak ja si masť vždy vytápam, tak asi len z tých by som robila. A nedivila som sa, prečo ich máš také vysoké, to je jasné, myslela som len na obr. č.15, kde máš vysoké to cesto a napísané -......takto vyzerá cesto na vykrajovanie pagáčikov....., čiže chýba, že ho treba ešte vyvaľkať, ale to je každému jasné, aj keď to tam neuvádzaš, len v odpovedi pre mňa a na pridanom obrázku. Inak, všetko v poriadku.
havino
@babkamt , ty si pre mňa taká šikovná gazdinka, skromná a úprimná, pagáčiky na jednotku s hviezdičkou
marienka44
@babkamt ,ukážkové pagáčiky, aké by som chcela mať aj ja.:-)
Ako som vyrozumela, nepoužila si žiadne mleiko. Pri zarábaní kvásku si použila studený jogurt? Lebo ja použivam naň mlieko, ktoré trochu nahrievam. Neviem, čo sa stane s jogurtom, keď sa zahreje.
Na obr.13 je poskladané cesto ešte navrchu natreté oškvarkami a neviem, či treba zase preložiť na tretiny, aby oškvarky neboli navrchu cesta alebo si cesto nechala kysnúť tak, že oškvarky tvorili povrch cesta. Nie je mi tojasné z popisu. Možno som nechápavá, ale checm dodržať Tvoj postup do bodky.Pagáčiky sa núkajú sami, tak sú pekné.
babkamt
@evanaaa vieš, už aj tak som dala dosť fotiek a podaktorým to vadí. Myslela som si, že každý vieš, že treba cesto vyvaľkať, vykrojiť.
@marienka44 jogurt som si vyložila z chladničky asi 2 hodiny predtým, ako som išla robiť kvások. Mal izbovú teplotu.Do malej misky som dala droždie, cukor a trochu jogurtu, zamiešala som to a dala kvások vykysnúť na radiátor. Vykysnuté cesto rozvaľkám, natriem celé oškvarkami,preložím na tretiny. Vznikne ti obdĺžnik. Ten na jednej strane natriem oškvarkami len do tretiny. Natreté cesto prehnem znovu len do tretiny, vrch potriem oškvarkami a zakryjem nenatretým cestom. Viď bod 14. Potom kuchynskouutierkou zakryté cesto nechám 20 minút odpočívať. Celý tento procxes opakujem aj s natieraním oškvarkami ešte 2 x. Potom cesto na doske vyvaľkám a na vrch dlhým cukrárskym nožom urobím mriežku. Cesto je pripravené na vykrajovanie. Vykrojené pagáče som nechala na plechu asi 30 minút kysnúť. Do nalej misky som si dala trocha oleja a formičku pred vykrajovaním pagáčikov som omočila v oleji. Pred vložením do rúry som ich natrela rozšľahaným vajcom a posypala kmínom.
@evanaaa a ešte ma ráno napadlo k tej masti, čo pridávaš k oškvarkom. Vyberala som čistý riad z umývačky a uvedomila som si, že ja sama mám doma 2 druhy príborov. Každý má inú veľkosť. Ja pri pečení využívam najväčšie lyžice. Tie sú veľmi staré, vypýtala som si ich od mamy pred pár rokmi. Tej masti daj poriadne kopcom. Ja to robím od oka, dám toľko, aby sa mi oškvarky dobre rozotierali. Pre ilustráciu som ráno odfotila lyžičky. Na čistý papier som každou nabrala cukor. Poprosím redakciu o vloženie fotky.
jerica
@babkamt , perfektné !!!
Malá pripomienka, bolo by dobre doplniť do receptu čo píšeš v komentoch , nie každý číta komenty a v nich kladené otázky, a následne k nim čo odpovedáš. Len toľko, bez urážky, lebo o tvojich receptoch sa nedá nič iné povedať, ako vynikajúce, stará super klasika !!
1x danda3
marika21
@babkamt máš to popísané veľmi dobre, kto už piekol pagáče. Aj v komentári si to doplnila úplne jasne. Nečudujem sa, že si ten postup urobila stručnejším, lebo niektorým sa nepáči, ak býva postup v recepte veľmi obsiažne popísaný.potom varecháčku kritizujú. V tomto prípade zase sa dožadujú o obsiahleší popis receptu. Pagáče som robila sú výborné.
babkamt
@kimlo kamarát, veľmi sa teším, že si piekol podľa mňa. Tvoje pagáče vyzerajú výborne. Ďakujem za pridanie fotky. Ja som od februára pagáče nepiekla. Z tých tvojich by som sa hneď ponúkla:-)
spievanka
Už som robila asi 5 druhov pagacov, no ani jedny sa mi nepodarili. Až tieto !Super recept, super chutné, chrumkavé. Dakujeeeeeeeeeeeeeeem.
luckaprima
Mmmmmmňam, výborné, moje prvé vydarené pagáče, aj keď trochu pozmenené, pretože som nemala jogurt, namiesto neho je v ceste kyslá smotana, ani zemiak, pridala som trochu mlieka na domiesenie do mäkka, cesto potom ležalo celú noc v chladničke a ráno.....rozprávka
babkamt
@luckaprima (16.11.2019 11:14)

Tvoj oznam, že sa pagáče vydarili ma potešil. Ja som potrebovala minúť jogurt,tak som ho pridala do pagáčov. So smotanou si ich len vylepšila. Páči sa mi to kysnutie cesta v chladničke. Využijem tvoj zlepšovák. Hlavne pri oslave, keď chcem mať všetko naraz upečené v deň oslavy, aby bolo všetko čo najčerstvejšie:-)
eevelinka33
Presne tento receptik mam od mojej babky(od malicka som ich robievala s nou)a su najlepsie na svete😍
Krasny postup krasne fotecky a nadherne a chutne poctive pagaciky. Na jednotku s *!
Robievam ich iba ja moja mama este ani raz nie a vzdy s laskou spominam na moju milovanu babku❤️




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia