Foto: babkamt
Na oslavu som piekla oškvarkové pagáče z dvoch dávok.
na 200 °C
Suroviny
350 g |
|
350 g |
|
1 ČL |
|
42 g čerstvé |
|
1 ČL |
|
2 ks v šupke varené |
|
400 g mleté |
|
1 ks čerstvé celé |
|
375 ml biely |
|
2 PL domáca |
|
celá |
|
1 PL |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Postup
-
1
Syn mi doniesol oškvarky. Do kila im chýbalo 5 deka. Samozrejme, že som ich aj s mužom musela ochutnať.
-
2
Väčšinu som pomlela. Nechala som si len menšie kúsky, tie dám na cesto počas prekladania. Do pomletých oškvariek som dala 2 pl domácej bravčovej masti, aby sa mi lepšie natierali na cesto.
-
3
Zarábala som z dvoch dávok, ale každú zvlášť. Preto som dala zvlášť droždie, 1 čl cukru a asi tretinu jogurtu.
-
4
Odvážila som si 350 g hladkej a 350 g polohrubej múky. Preosiala som múku.
-
5
K múke som pridala 1 pl soli a 1 čl mletého čierneho korenia. Múku som premiešala.
-
6
Do misky k múke som nastrúhala 2 varené studené zemiaky.
-
7
Kvások mi medzitým vykysol. Pridala som ho k múke aj so zvyšným jogurtom.
-
8
Cesto som vypracovala, posypala som ho jemne múkou, zakryla som misku a nechala som cesto kysnúť.
-
9
Po hodine mi cesto takto nakyslo.
-
10
Ja som robila naraz pagáče z dvoch dávok,
-
11
cesto som na doske vyvaľkala.
-
12
Pripravené mleté oškvarky som si rozdelila do dvoch misiek. Na vyvaľkané cesto som natrela asi tretinu oškvarkov. Natreté cesto som preložila na tri časti.
-
13
Potom som natrela vrch preloženého cesta.
-
14
To som zopakovala aj s druhým cestom. Vždy, ako som cesto preložila som ho natrela. Potom som ho prikryla utierkou a nechala som ho 20 minút kysnúť. Celý tento proces som ešte 2 krát zopakovala.
-
15
Takto vyzerá cesto pripravené na vykrajovanie pagáčikov.
-
16
Skrojky som jemne spojila a tiež som ich dala upiecť. Sú veľmi chutné, prvé zmiznú z taniera. Vykrojené pagáče som natrela rozšľahaným vajíčkom a vrch som posypala kmínom. Na niektoré som dala posekané vlašské orechy.
-
17
Rúru som si vyhriala na 200 stupňov, pagáče som piekla asi 18 - 20 minút. Už ich len preložiť do krabíc a ísť oslávencovi zagratulovať.
nádherné pagáčiky sa ti vydarili :-)
krásne foto a vynikajúci postup.
po zásluhe ti patrí *****
@terinka , @tassiedevil ďakujem za komentárik.
@pusta1 áno, všimla si si, že som teraz použila do cesta jogurt. Pridala som aj dva varené zemiaky. Vnučkina priateľka nakázala svojej mame, aby jej z nich priniesla domov:-) Vraj babka bude určite robiť pagáče. To bola pre mňa veľká pocta.
@rela ďakujem pekne za tvoje hodnotenie. Vážim si ho.
Dala by som si :)***********************************
dívať sa a nemať-to sú muky..
:-)
@tricia :-) , @tinca , @marika21 , @motyka som rada, že sa ti pagáče páčia. @zuzanka1367 , @rados ť ďakujem za nahliadnutie a komentárik.
@kukulienka71 keď moc neobľubuješ oškvarkové, môžeš oškvarky vymeniť za strúhaný syr. Tvoja pochvala ma teší. Ďakujem.
@evanaaa najlepšie pagáče sú od našim mamičiek. Pripravila som si dve misky. Do každej som si odvážila po 35 dkg hladkej a 35 dkg polohrubej múky. Každú dávku som zarábala samostatne. Tie suroviny v rozpise sú na jednu dávku. Vykysnuté cesto som vyvaľkala asi na 2 cm. Pagáče som najprv povykrajovala, použila som 4 - 5 plechov. Kým som všetky pagáče vykrojila, tak mi pekne nakysli. Rúru som vyhriala na 200 °C. Na vyvaľkané cesto som nožom spravila mriežku. Tie pagáče sú preto také vysoké, že som ich nechala dobre nakysnúť. Držím ti palce, nech sa ti vydaria. A ešte jedna rada. Ja som mala dobré oškvarky, takže som nemusela pridávať mnoho masti. Ak oškvarky, čo predávajú v obchode nie sú také mastné, tak pridaj aspoň o jednu pl naviac masti.
@hubata snažím sa používať dobré suroviny. Ono sa to potom prejaví v chuti jedla.Ďakujem za milý komentár.
@dandika1 som rada, že si vyskúšala aj Pogače Korona a vydarili sa ti. S cestom sa mi dobre pracovalo. Tiež ti tak nakyslo ako mne? Verím, že ti vyjdú aj tieto pagáčiky. Ďakujem, že si sa ozvala.
.5*
@brmbolka cesto som prekladala 3 krát. Vždy som ho nechala 20 minút kysnúť. Pri každom prekladaní som cesto natierala ako pri prvom raze .Čiže tri prekladania = tri natierania. Bod 11. - 14. som ešte dva krát opakovala. Dúfam, že som ti to vysvetlila zrozumiteľne. Ak nie, ozvi sa.
@ywett ďakujem za nahliadnutie receptu a za komentár. Pekný deň ti prajem.
Ako som vyrozumela, nepoužila si žiadne mleiko. Pri zarábaní kvásku si použila studený jogurt? Lebo ja použivam naň mlieko, ktoré trochu nahrievam. Neviem, čo sa stane s jogurtom, keď sa zahreje.
Na obr.13 je poskladané cesto ešte navrchu natreté oškvarkami a neviem, či treba zase preložiť na tretiny, aby oškvarky neboli navrchu cesta alebo si cesto nechala kysnúť tak, že oškvarky tvorili povrch cesta. Nie je mi tojasné z popisu. Možno som nechápavá, ale checm dodržať Tvoj postup do bodky.Pagáčiky sa núkajú sami, tak sú pekné.
@marienka44 jogurt som si vyložila z chladničky asi 2 hodiny predtým, ako som išla robiť kvások. Mal izbovú teplotu.Do malej misky som dala droždie, cukor a trochu jogurtu, zamiešala som to a dala kvások vykysnúť na radiátor. Vykysnuté cesto rozvaľkám, natriem celé oškvarkami,preložím na tretiny. Vznikne ti obdĺžnik. Ten na jednej strane natriem oškvarkami len do tretiny. Natreté cesto prehnem znovu len do tretiny, vrch potriem oškvarkami a zakryjem nenatretým cestom. Viď bod 14. Potom kuchynskouutierkou zakryté cesto nechám 20 minút odpočívať. Celý tento procxes opakujem aj s natieraním oškvarkami ešte 2 x. Potom cesto na doske vyvaľkám a na vrch dlhým cukrárskym nožom urobím mriežku. Cesto je pripravené na vykrajovanie. Vykrojené pagáče som nechala na plechu asi 30 minút kysnúť. Do nalej misky som si dala trocha oleja a formičku pred vykrajovaním pagáčikov som omočila v oleji. Pred vložením do rúry som ich natrela rozšľahaným vajcom a posypala kmínom.
@evanaaa a ešte ma ráno napadlo k tej masti, čo pridávaš k oškvarkom. Vyberala som čistý riad z umývačky a uvedomila som si, že ja sama mám doma 2 druhy príborov. Každý má inú veľkosť. Ja pri pečení využívam najväčšie lyžice. Tie sú veľmi staré, vypýtala som si ich od mamy pred pár rokmi. Tej masti daj poriadne kopcom. Ja to robím od oka, dám toľko, aby sa mi oškvarky dobre rozotierali. Pre ilustráciu som ráno odfotila lyžičky. Na čistý papier som každou nabrala cukor. Poprosím redakciu o vloženie fotky.
Malá pripomienka, bolo by dobre doplniť do receptu čo píšeš v komentoch , nie každý číta komenty a v nich kladené otázky, a následne k nim čo odpovedáš. Len toľko, bez urážky, lebo o tvojich receptoch sa nedá nič iné povedať, ako vynikajúce, stará super klasika !!
Teším sa s tebou, že sa ti vydarili.
Tvoj oznam, že sa pagáče vydarili ma potešil. Ja som potrebovala minúť jogurt,tak som ho pridala do pagáčov. So smotanou si ich len vylepšila. Páči sa mi to kysnutie cesta v chladničke. Využijem tvoj zlepšovák. Hlavne pri oslave, keď chcem mať všetko naraz upečené v deň oslavy, aby bolo všetko čo najčerstvejšie:-)
Krasny postup krasne fotecky a nadherne a chutne poctive pagaciky. Na jednotku s *!
Robievam ich iba ja moja mama este ani raz nie a vzdy s laskou spominam na moju milovanu babku❤️