Prekladané oškvarkové pagáče (fotorecept)

Autor receptu: babkamt

Na oslavu som piekla oškvarkové pagáče z dvoch dávok.

18-20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Syn mi doniesol oškvarky. Do kila im chýbalo 5 deka. Samozrejme, že som ich aj s mužom musela ochutnať.
  2. Väčšinu som pomlela. Nechala som si len menšie kúsky, tie dám na cesto počas prekladania. Do pomletých oškvariek som dala 2 pl domácej bravčovej masti, aby sa mi lepšie natierali na cesto.
  3. Zarábala som z dvoch dávok, ale každú zvlášť. Preto som dala zvlášť droždie, 1 čl cukru a asi tretinu jogurtu.
  4. Odvážila som si 350 g hladkej a 350 g polohrubej múky. Preosiala som múku.
  5. K múke som pridala 1 pl soli a 1 čl mletého čierneho korenia. Múku som premiešala.
  6. Do misky k múke som nastrúhala 2 varené studené zemiaky.
  7. Kvások mi medzitým vykysol. Pridala som ho k múke aj so zvyšným jogurtom.
  8. Cesto som vypracovala, posypala som ho jemne múkou, zakryla som misku a nechala som cesto kysnúť.
  9. Po hodine mi cesto takto nakyslo.
  10. Ja som robila naraz pagáče z dvoch dávok,
  11. cesto som na doske vyvaľkala.
  12. Pripravené mleté oškvarky som si rozdelila do dvoch misiek. Na vyvaľkané cesto som natrela asi tretinu oškvarkov. Natreté cesto som preložila na tri časti.
  13. Potom som natrela vrch preloženého cesta.
  14. To som zopakovala aj s druhým cestom. Vždy, ako som cesto preložila som ho natrela. Potom som ho prikryla utierkou a nechala som ho 20 minút kysnúť. Celý tento proces som ešte 2 krát zopakovala.
  15. Takto vyzerá cesto pripravené na vykrajovanie pagáčikov.
  16. Skrojky som jemne spojila a tiež som ich dala upiecť. Sú veľmi chutné, prvé zmiznú z taniera. Vykrojené pagáče som natrela rozšľahaným vajíčkom a vrch som posypala kmínom. Na niektoré som dala posekané vlašské orechy.
  17. Rúru som si vyhriala na 200 stupňov, pagáče som piekla asi 18 - 20 minút. Už ich len preložiť do krabíc a ísť oslávencovi zagratulovať.