Prekladané oškvarkové pagáče (fotorecept)
Autor receptu: babkamt
Na oslavu som piekla oškvarkové pagáče z dvoch dávok.
Postup
- Syn mi doniesol oškvarky. Do kila im chýbalo 5 deka. Samozrejme, že som ich aj s mužom musela ochutnať.
- Väčšinu som pomlela. Nechala som si len menšie kúsky, tie dám na cesto počas prekladania. Do pomletých oškvariek som dala 2 pl domácej bravčovej masti, aby sa mi lepšie natierali na cesto.
- Zarábala som z dvoch dávok, ale každú zvlášť. Preto som dala zvlášť droždie, 1 čl cukru a asi tretinu jogurtu.
- Odvážila som si 350 g hladkej a 350 g polohrubej múky. Preosiala som múku.
- K múke som pridala 1 pl soli a 1 čl mletého čierneho korenia. Múku som premiešala.
- Do misky k múke som nastrúhala 2 varené studené zemiaky.
- Kvások mi medzitým vykysol. Pridala som ho k múke aj so zvyšným jogurtom.
- Cesto som vypracovala, posypala som ho jemne múkou, zakryla som misku a nechala som cesto kysnúť.
- Po hodine mi cesto takto nakyslo.
- Ja som robila naraz pagáče z dvoch dávok,
- cesto som na doske vyvaľkala.
- Pripravené mleté oškvarky som si rozdelila do dvoch misiek. Na vyvaľkané cesto som natrela asi tretinu oškvarkov. Natreté cesto som preložila na tri časti.
- Potom som natrela vrch preloženého cesta.
- To som zopakovala aj s druhým cestom. Vždy, ako som cesto preložila som ho natrela. Potom som ho prikryla utierkou a nechala som ho 20 minút kysnúť. Celý tento proces som ešte 2 krát zopakovala.
- Takto vyzerá cesto pripravené na vykrajovanie pagáčikov.
- Skrojky som jemne spojila a tiež som ich dala upiecť. Sú veľmi chutné, prvé zmiznú z taniera. Vykrojené pagáče som natrela rozšľahaným vajíčkom a vrch som posypala kmínom. Na niektoré som dala posekané vlašské orechy.
- Rúru som si vyhriala na 200 stupňov, pagáče som piekla asi 18 - 20 minút. Už ich len preložiť do krabíc a ísť oslávencovi zagratulovať.