Pravé španielske gazpacho

Martin Svoboda
šéfkuchár hotela Impozant vo Valčianskej doline, 16. apríla 2010
Pravé španielske gazpacho
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Suroviny

9-10 ks
1 ks
3 krajce
2 strúčiky
5 PL




Postup

  1. 1

    Paradajky prudko sparíme a necháme vychladnúť. Medzitým si ošúpeme uhorku, nakrájame na kocky, ošúpeme paradajky, nakrájame na kocky.

  2. 2

    Pridáme chlebík preliaty olivovým olejom, listy z čerstvej bazalky. Pridáme cesnak, čili, soľ, korenie a všetko rozmixujeme.

  3. 3

    Necháme vychladnúť a môžme podávať s toastom opečeným nasucho. Ozdobíme čerstvou bazalkou.

Diskusia k receptu

barborao
vyborna oviezujuca letna verzia polievky :) ulozim pre letne mesiace
dadabarcelona
hmm,ja zijem 13 rokov v spanielsku a takyto recept na gazpacho nepoznám. nevyzerá to zle ale netvrdila by som ze je to "pravé" gazpacho.
ked sa trosku viac oteplí a budem ho robit môzem pridat recept tak ako sa tu bezne robieva :-)
igorpalovic
prepáčte, ale toto nie je pravé Gazpacho, radšej si počkám na recept od dadabarcelona a potom porovnám, svoj recept mám overený v španielskych a nemeckých kuchárskych knihách. Alebo sa mýlim?
vcelka
Tato studená polévka pochází původně z Andalusie. Má bohatou historii a mnoho lokálních i individuálních variant... píše sa na jednom českom portáli.
A je to trafený kliniec po hlavičke. Koľko andalúzskych (ba i ostatných španielskych) dedín, toľko receptov. Podobne ako halászlé - a každý by si dal oko vyklať, že práve tá jeho je jediné pravé...
kwetka
presne tak... pravych slovenskych kapustnic je tiez prave tolko, ako dedin na Slovensku
bozulka
Súhlasím,aj ja mám recept akože originálny,ale tam sa používa biely chlieb /sendvič/.Ináč je to podobné,ale hlavná vec,že to v lete chutí.
Ako hovorí @kwetka koľko na Slovensku dedín a možno povedať rodín toľko receptov na kapustnicu.
2010
dadabarcelona
moj mladsi syn bol prvy krat v Spanielsku v Granade velmi sa mu pacilo,na ceste do Maroka.( a vsetko mu velmi chutilo hlavne vasa sunka)
sjuz
Aj ja mám recept s bielym chlebom, resp. sendvič. Ale robiavala som ju svojho času pomerne často, veľmi mi to chutilo v lete.
dadabarcelona
zatial len dodám ze chili a bazalka tam je navyse a chýba cibula.
chlieb moze byt a nemusi,závisí kto akú chce konzistenciu (a kalorie),okrem toho s chlebom to zasýti viac a je toho viac co vyuzívajú hlavne v restikách a baroch ale ja osobne ho robím bez chleba; a paradajky netreba sparit vriacou vodou -nakrájat,rozmixovat a kto to chce jemnejsie môze precedit cez husté sito.
niekde zvyknú pridat stipku ginger-u(nepamätám ako sa volá po nasom),ale to je tiez individuálne.
dadabarcelona
@2010 :, ano "nasa" sunka (jamon serrano)je výborná hlavne ak je kvalitná ,ja som si ale musela zvykat lebo nie som milovnícka bravcoviny ale ked som zopár krát ochutnala ten DOBRÝ jamon (pata negra) pochopila som ze je to ozaj mñamina a hned som bola zvyknutá :-)))
Poznamka:pata negra(cierna noha,kýta atd...) sa to vola preto ze prasatá z ktorych sa tento jamon(cítaj chamón) robí sú celé cierne zijú na farmách kde majú prakticky volný pohyb po lese a zivia sa výhradne bukvicami. Tento jamon je najdrahsí (ak sa nemýlim okolo 60 €/kilo)a najlepsí.
samozrejme ,nakolko tu existuje obrovske mnozstvo vyrobcov da sa lahko vybrat aj z tych "nebukvicovych" a pochutite si rovnako. :-)))
dadabarcelona
doplnok k poznamke:tym ze prasiata maju volny pohyb v prirode nie su take tucne a to sa odraza aj na tej sunke. :-)
bobec
no ako vidim tak mate dobre predstavy ako sa robi gazpacho ale ani jedno z toho tu nie je original
sandratamer
@pedr , ak chceš ukázať našim používateľom niečo nové, pridaj recept k nám, nájdeš tu iste veľa priateľov aj inšpirácií :-D
tibci
dadabarcelona - to si mám na ten originál gaspacho recept zložiť y tých dvoch článkov? Nebolo by jednoduchšie, keby si ho napísala celý?????
paploska
objavila som ju pred týždňom a je naozaj pravá španielská. už som ju robila 2 x . je skvelá :-)
emilly62
mozem byt vlezla a opytat sa odkial si zo slovenska?? typujem, ze zo zapadneho slovenska koli burciaku asi, ale necham sa poddat, napis, ja som zo senca momentalne, ale spanielsko je moja velka laska, aj jedlom aj krajinou, raz tam budem byvat, zijem tomu... verim, ze mi odpovies, dakujem...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia