Pralinky zo surového cesta (Cookie dough pralines)

adakovalinka - fotkaadakovalinka, 19. novembra 2017
Pralinky zo surového cesta (Cookie dough pralines)
Foto: adakovalinka

Pri príprave cookies rada ochutnávam surové cesto. Kamarátke, ktorá si tiež rada “koštne” som navrhla, že jej na rozlúčku so slobodou pripravím dezert. Preto som sa rozhodla spraviť cesto, ktoré je bezpečné jesť surové a obaliť ho v čokoláde ako pralinky. Recept mal neskutočný úspech! Ďalšia kamarátka ma poprosila, aby som spravila 300 ks “cookie praliniek” na jej svadbu. Bola to pre mňa výzva. S pomocou troch kamarátiek sme ju však za 7 hodín splnili.

40
porcií
60 minút
príprava

Suroviny

1/2 šálky
1 šálky
1/2 šálky
1/4 šálky
200 g
1 lyžica
1/8 lyžička
2 lyžica
200 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Potraviny cca v gramoch: 115 g maslo, 140 g múka, 112 g hnedý cukor, 55 g cukor. Múku si predpečieme na 175 °C po dobu 5 minút. Maslo (izbovej teploty) nakrájame na kúsky. Cukor, hnedý cukor, maslo a vanilku vymiešame ručným mixérom alebo v kuchynskom robote. Postupne pridáme vychladnutú múku a soľ. Podľa potreby pridáme mlieko. Musí vzniknúť cesto, ktoré sa dá formovať do guličiek.

  2. 2

    Keď máme správnu konzistenciu, pridáme čokoládové kúsky. Ja používam mix mliečnej a tmavej čokolády. Z cesta vytvarujeme rolku s priemerom približne jeden centimeter. Nakrájame ju na 1,5 cm kúsky a vytvarujeme guľky. Treba rátať s tým, že pri obaľovaní takmer zdvojnásobia veľkosť. Necháme ich v chladničke hodinu odpočinúť.

  3. 3

    Zatiaľ si rozpustíme nad parou čokoládu. Nasekané kúsky čokolády by mali byť približne rovnako veľké. Voda nám nesmie vrieť. Čokoláda sa musí rozpúšťať veľmi pomaly! Nesmie byť horúca, inak zostanú na povrchu biele škvrny (maslo). Keď je všetka rozpustená, miešame ju ešte približne 5 minút, kým vznikne hmota hustá ako puding. Vtedy môžeme žačať obaľovať guľky. Pre mňa osobne je najlepšie položiť guľku na vidličku a namočiť v čokoláde. Vidličkou poklepem o okraj misky, aby zvyšná čokoláda odtiekla a bublinky v čokoláde popraskli. Následne špáradlom zosuniem guľku z vidličky na pripravený papier na pečenie. Guľky posypeme ozdobou. Ja som použila sušené maliny. Čokoláda by mala tuhnúť rýchlo. Pri piatej guľke mám už prvú takmer tuhú. Takto by mali byť "pralinky" pekne lesklé a čokoláda chrumkavá. Pre inšpiráciu si môžete pozrieť videá na youtube od HerculesCandy alebo : https://www.youtube.com/watch?v=6q2FLl3rXP4

Diskusia k receptu

16 komentárov k receptu
Pekná práca . Páčia sa mi pralinky aj obrázok krásne nafotený . Kamarátka, ktorá sa vydávala musela byť pyšná , ako krásne ste to vytvorili dokopy spolu s kamarátkami tak veľa praliniek až 300 kusov , ajááj, to je dobrota:-)
Pralinky sa aj mne páčia, no pokiaľ ide o tú múku, či už predpečenú alebo nie, stále ostáva tam, ale to by v tejto dobe problém nebol nahradiť ju inou, výber je bohatý - kokosová, maková, vločková, oriešková a ešte dosť druhov, momentálne si nespomeniem (nedávno mali niekoľko dokonca vc Bille), tým by sa aj chuť ešte viac vylepšila ako obyčajnou múkou.

Pridaj komentár k receptu: