Pralinky s plnkou zo slaného karamelu fotorecept
šéfkuchár reštaurácie ZORNO v Lozorne, 15. marca 2019
Foto: Pravda - Ivan Majerský
Postup
-
1
Bielu čokoládu musíme natemperovať – 330 g čokolády dáme roztopiť do vodného kúpeľa. Roztopenú stiahneme, postupne pridávame po kúskoch 170 g čokolády a stále miešame. Teplota čokolády musí dosiahnuť 28 °C. Pripravenú čokoládu plníme do foriem doplna. Špachtľou zatrieme a jemným vibrovaním formy odstraňujeme z čokolády vzduchové bubliny. Formu obrátime, po krajoch jemne zabúchame špachtľou a vytečie nám prebytočná čokoláda. Otočíme naspäť, znova zahladíme a dáme do chladničky stuhnúť.
-
2
Slaný karamel: Z cukru spravíme karamel, pridáme maslo, smotanu a nakoniec štipku soli. Zmes povaríme 2–3 minúty a necháme vychladnúť. Formy s bielou čokoládou naplníme slaným karamelom, prípadne rôznymi plnkami podľa chuti a znova dáme do chladničky zatuhnúť.
-
3
Na záver pralinky zavrieme temperovanou bielou čokoládou.
-
4
Vyhladíme a necháme znova stuhnúť.
-
5
Rovnako postupujeme pri mliečnej čokoláde, jej teplota pri temperovaní musí dosiahnuť 29 °C.
Za ochutnávača by som sa prihlásila aj ja!
Ďakujem za pekné komplimenty, radi privítame všetkých čitateľov u nás v Zorne na ochutnávke :)