Pôstna kapustnica

Roman Pekný
šéfkuchár hotela Villa Nečas v Žiline, 19. októbra 2014
Pôstna kapustnica
Foto: Pravda - Robert Hüttner
4
porcie
20 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

0,5 kg
8 ks
200 ml
1 ks
1 PL
200 g
50 g
2 ks
50 g
30 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do roztopenej masti pridáme kryštálový cukor a pripravíme karamel. Pridáme najemno nakrájanú cibuľu, krátko osmažíme, pridáme kyslú kapustu a bobkový list. Ak je kapusta príliš kyslá, treba ju premyť.

  2. 2

    Pripravený základ zalejeme vodou, pridáme sušené slivky a vopred na dve hodiny namočené huby. Varíme na miernom ohni.

  3. 3

    Keď je kapusta napoly hotová, pridáme na malé kocky nakrájané zemiaky. Dochutíme soľou a čiernym korením. Nakoniec polievku zjemníme smotanou, maslom a štipkou majoránu.

Diskusia k receptu

tinca
takúto kapustnicu sme kedysi varili na štedrý deň, kedy mala byť pôstna. Pekný rcp aj foto:)
mijaita
@tinca to je vynikajici kapustnice, kterou jsme doma varili bezne. Ani houby se do ni nedavaly. Rikalo se ji couračka, protoze kapusta se nekrajela :-)
aroooo
kapustnicu mám rada, len keď sa varia v nej zemiaky nezostanú tvrdé?
evanaaa
Ešte som takúto nejedla, so smotanou a ako polievku.
marika10
Takúto polievku robí vždy moja mama na každé Vianoce, a chuťovo je veľmi dobrá...My sa jej nemôžeme nikdy prejesť...Chutí nám už 25 rokov...
tortilla
Ak sa jedná o skutočne "pôstnu" kapustnicu, tak tam nemôže byť bravčová masť.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha