U nás sa na Vianoce až do polnoci pôstí, takže nejeme žiadne mäso a aj kapustnica je teda pôstna. Toto je recept, ktorý ma naučila Zobraziť celý popisU nás sa na Vianoce až do polnoci pôstí, takže nejeme žiadne mäso a aj kapustnica je teda pôstna. Toto je recept, ktorý ma naučila moja mamička, ona to mala od svojej a tá zasa od svojej. Jednoducho je to náš tradičný recept. Priniesla som ho aj do manželovej rodiny a teraz to odo mňa vyžadujú aj moje nevesty. Ešte sa to nenaučili variť, ale všetkým veľmi chutí. Musím jej navariť toľko, aby zostalo aj na nasledujúce dni. Zvyčajne varím z 3 kíl kapusty v 12 litrovom hrnci. Recept uvádzam z 1 kg.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 kg |
|
100 g, (zmes lesných |
|
250 g |
|
30 g |
|
1 l |
|
2 lyžice |
|
podľa potreby |
|
1 lyžička |
|
6 ks |
|
na hrot noža |
|
Postup
-
1
Večer namočíme huby a necháme ich do rána napučať. Ráno prilejeme vodu, aby toho bolo asi tak 1l, trochu osolíme a dáme variť. Kapustu vyžmýkame a pokrájame nadrobno. Do druhého hrnca dáme zovrieť asi 1l vody a 1 lyžicu masla. Do toho dáme variť tú nakrájanú kapustu s rascou, bobkovým listom a korením. Pripravíme si svetlú zápražku z masla a hladkej múky. Zalejeme studenou vodou a za stáleho miešania rozvaríme. Keď sú huby a kapusta uvarené, zmiešame to vo veľkom hrnci a vlejeme tam tú rozvarenú zápražku. Za miešania necháme spolu prevrieť. Ochutnáme a ak je to potrebné, prilejeme trochu vody z kapusty, ale nemá to byť veľmi kyslé.
- 2
V hrnčeku si zmiešame asi 3dcl mlieka s hrubou múkou a rozhabarkujeme to. Za stáleho miešania opatrne vlievame do vriacej kapusty. Keď to prevrie, opatrne vmiešavame zbytok mlieka, stále miešame aby sa nezrazilo a ešte necháme prevrieť. Ochutnáme a prípadne prisolíme. Ak to chce niekto mať kyslejšie, je treba dať zvlášť variť kapustnú vodu, potom do nej opatrne primiešať časť uvarenej kapustnice a až tak vliať do ostatnej. Inak by sa mohla zraziť a všetka tá námaha by vyšla nazmar. Výsledná kapustnica má farbu bielej kávy.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Šťastné a veselé vianoce všetkým!
Len toľko, že tá zápražka tomu skutočne dodá úplne inú chuť. Boli časy, keď sme namiesto masla používali Palmarin, tá chuť bola zasa iná. Ale nie je nad maslo!
Všetkým varechárom a varechárkam želám šťastné, pokojné a láskyplné Vianoce.