Pôstna kapustnica

mariadra - fotkamariadra, 23. decembra 2010

U nás sa na Vianoce až do polnoci pôstí, takže nejeme žiadne mäso a aj kapustnica je teda pôstna. Toto je recept, ktorý ma naučila Zobraziť celý popisU nás sa na Vianoce až do polnoci pôstí, takže nejeme žiadne mäso a aj kapustnica je teda pôstna. Toto je recept, ktorý ma naučila moja mamička, ona to mala od svojej a tá zasa od svojej. Jednoducho je to náš tradičný recept. Priniesla som ho aj do manželovej rodiny a teraz to odo mňa vyžadujú aj moje nevesty. Ešte sa to nenaučili variť, ale všetkým veľmi chutí. Musím jej navariť toľko, aby zostalo aj na nasledujúce dni. Zvyčajne varím z 3 kíl kapusty v 12 litrovom hrnci. Recept uvádzam z 1 kg.

10
porcií
20 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
100 g, (zmes lesných
250 g
30 g
1 l
2 lyžice
podľa potreby
1 lyžička
6 ks
 na hrot noža




Postup

  1. 1

    Večer namočíme huby a necháme ich do rána napučať. Ráno prilejeme vodu, aby toho bolo asi tak 1l, trochu osolíme a dáme variť. Kapustu vyžmýkame a pokrájame nadrobno. Do druhého hrnca dáme zovrieť asi 1l vody a 1 lyžicu masla. Do toho dáme variť tú nakrájanú kapustu s rascou, bobkovým listom a korením. Pripravíme si svetlú zápražku z masla a hladkej múky. Zalejeme studenou vodou a za stáleho miešania rozvaríme. Keď sú huby a kapusta uvarené, zmiešame to vo veľkom hrnci a vlejeme tam tú rozvarenú zápražku. Za miešania necháme spolu prevrieť. Ochutnáme a ak je to potrebné, prilejeme trochu vody z kapusty, ale nemá to byť veľmi kyslé.

  2. 2

    V hrnčeku si zmiešame asi 3dcl mlieka s hrubou múkou a rozhabarkujeme to. Za stáleho miešania opatrne vlievame do vriacej kapusty. Keď to prevrie, opatrne vmiešavame zbytok mlieka, stále miešame aby sa nezrazilo a ešte necháme prevrieť. Ochutnáme a prípadne prisolíme. Ak to chce niekto mať kyslejšie, je treba dať zvlášť variť kapustnú vodu, potom do nej opatrne primiešať časť uvarenej kapustnice a až tak vliať do ostatnej. Inak by sa mohla zraziť a všetka tá námaha by vyšla nazmar. Výsledná kapustnica má farbu bielej kávy.

Diskusia k receptu

sbsgabi
Ja tiež dávam zápražku z masla ale dávam hladkú múku a veľa hríb aj dnes mi moje dievča vraví mami ale daj zajtra veľa húb a aby bola taká dobre kyslá kapustnica niekto do nej dáva aj hlavu s kapra ja to nerobím ale suseda to robí .100 ľudí 100 chutí . Prajem všetkým krásne sviatky a dobrú chuť!
dajanca
už je uvarená... do zásmažky dávam aj cibuľku, a zátrepku robím so smotanou, na záver tam ešte pospúšťam stratené vajcia, na tanier potom každý dostane vajíčko a dva zemiaky uvarené v šupke. Naučila ma ju variť moja svokra, keď som ju prvý raz ochutnala okamžite som si ju obľúbila. Majú ju veľmi radi aj naše deti, ktoré žijú v zahraničí, keď majú prísť domov, vždy im ju uvarím na privítanie, aj keď nie sú vianoce...
Šťastné a veselé vianoce všetkým!
mariadra
Sovka, chcela som Ti odpovedať a klikla som na krížik, takže si sa mi stratila. Veľmi ma to mrzí, neviem, ako to napraviť, aby si sa mi tam znova objavila.
Len toľko, že tá zápražka tomu skutočne dodá úplne inú chuť. Boli časy, keď sme namiesto masla používali Palmarin, tá chuť bola zasa iná. Ale nie je nad maslo!
mariadra



Všetkým varechárom a varechárkam želám šťastné, pokojné a láskyplné Vianoce.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia