Pôstna kapustnica
Autor receptu: mariadra
U nás sa na Vianoce až do polnoci pôstí, takže nejeme žiadne mäso a aj kapustnica je teda pôstna.
Toto je recept, ktorý ma naučila moja mamička, ona to mala od svojej a tá zasa od svojej. Jednoducho je to náš tradičný recept. Priniesla som ho aj do manželovej rodiny a teraz to odo mňa vyžadujú aj moje nevesty. Ešte sa to nenaučili variť, ale všetkým veľmi chutí. Musím jej navariť toľko, aby zostalo aj na nasledujúce dni. Zvyčajne varím z 3 kíl kapusty v 12 litrovom hrnci. Recept uvádzam z 1 kg.
10 porcií |
20 minút príprava |
60 minút tepelná úprava |
Postup
- Večer namočíme huby a necháme ich do rána napučať. Ráno prilejeme vodu, aby toho bolo asi tak 1l, trochu osolíme a dáme variť.
Kapustu vyžmýkame a pokrájame nadrobno. Do druhého hrnca dáme zovrieť asi 1l vody a 1 lyžicu masla. Do toho dáme variť tú nakrájanú kapustu s rascou, bobkovým listom a korením.
Pripravíme si svetlú zápražku z masla a hladkej múky. Zalejeme studenou vodou a za stáleho miešania rozvaríme.
Keď sú huby a kapusta uvarené, zmiešame to vo veľkom hrnci a vlejeme tam tú rozvarenú zápražku. Za miešania necháme spolu prevrieť. Ochutnáme a ak je to potrebné, prilejeme trochu vody z kapusty, ale nemá to byť veľmi kyslé.
- V hrnčeku si zmiešame asi 3dcl mlieka s hrubou múkou a rozhabarkujeme to. Za stáleho miešania opatrne vlievame do vriacej kapusty. Keď to prevrie, opatrne vmiešavame zbytok mlieka, stále miešame aby sa nezrazilo a ešte necháme prevrieť. Ochutnáme a prípadne prisolíme. Ak to chce niekto mať kyslejšie, je treba dať zvlášť variť kapustnú vodu, potom do nej opatrne primiešať časť uvarenej kapustnice a až tak vliať do ostatnej. Inak by sa mohla zraziť a všetka tá námaha by vyšla nazmar.
Výsledná kapustnica má farbu bielej kávy.