Pôstna kapustnica

Autor receptu: mariadra

U nás sa na Vianoce až do polnoci pôstí, takže nejeme žiadne mäso a aj kapustnica je teda pôstna. Toto je recept, ktorý ma naučila moja mamička, ona to mala od svojej a tá zasa od svojej. Jednoducho je to náš tradičný recept. Priniesla som ho aj do manželovej rodiny a teraz to odo mňa vyžadujú aj moje nevesty. Ešte sa to nenaučili variť, ale všetkým veľmi chutí. Musím jej navariť toľko, aby zostalo aj na nasledujúce dni. Zvyčajne varím z 3 kíl kapusty v 12 litrovom hrnci. Recept uvádzam z 1 kg.

10
porcií
20 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Večer namočíme huby a necháme ich do rána napučať. Ráno prilejeme vodu, aby toho bolo asi tak 1l, trochu osolíme a dáme variť. Kapustu vyžmýkame a pokrájame nadrobno. Do druhého hrnca dáme zovrieť asi 1l vody a 1 lyžicu masla. Do toho dáme variť tú nakrájanú kapustu s rascou, bobkovým listom a korením. Pripravíme si svetlú zápražku z masla a hladkej múky. Zalejeme studenou vodou a za stáleho miešania rozvaríme. Keď sú huby a kapusta uvarené, zmiešame to vo veľkom hrnci a vlejeme tam tú rozvarenú zápražku. Za miešania necháme spolu prevrieť. Ochutnáme a ak je to potrebné, prilejeme trochu vody z kapusty, ale nemá to byť veľmi kyslé.
  2. V hrnčeku si zmiešame asi 3dcl mlieka s hrubou múkou a rozhabarkujeme to. Za stáleho miešania opatrne vlievame do vriacej kapusty. Keď to prevrie, opatrne vmiešavame zbytok mlieka, stále miešame aby sa nezrazilo a ešte necháme prevrieť. Ochutnáme a prípadne prisolíme. Ak to chce niekto mať kyslejšie, je treba dať zvlášť variť kapustnú vodu, potom do nej opatrne primiešať časť uvarenej kapustnice a až tak vliať do ostatnej. Inak by sa mohla zraziť a všetka tá námaha by vyšla nazmar. Výsledná kapustnica má farbu bielej kávy.