Pudingové koláče
Portugalské koláčiky z lístkového cesta s vanilkovým pudingom
Autor receptu: redakcia
Puding pripravujem na mnoho spôsobov, najobľúbenejšie sú u nás dezerty, v ktorých tvorí hlavnú zložku.* Úplne jednoduché sú portugalské koláčiky, do ktorých pridávam ešte aj vanilkový struk, tyčinku škorice a citrónovú kôru.
12 ks porcií |
15 minút príprava |
25-30 minút na 210 °C |
Postup
- Vanilkový struk rozpolíme a dreň vyškrabeme. 400 ml mlieka nalejeme do hrnca spolu so smotanou, s tyčinkou škorice, vyškrabaným vanilkovým strukom, citrónovou kôrou ošúpanou z jedného biocitróna a cukrom. Varíme za občasného miešania na miernom ohni asi 4 minúty.
- Vo zvyšných 200 ml mlieka dohladka rozmiešame vanilkový pudingový prášok, pridáme vyškrabanú vanilkovú dreň.
- Prevarené mlieko precedíme do hrnca, položíme na mierny oheň a za stáleho miešania prilejeme mlieko s pudingovým práškom. Varíme asi 2 minúty do zhustnutia. Horúci puding prelejeme do misky a po jednom primiešame žĺtky.
- Rozvaľkané cesto zvinieme do rolky a nakrájame asi 12 kúskov. Formu na mafiny vytrieme olejom, z kúskov cesta vytvarujeme placky a vystelieme nimi každú jamku a naplníme pudingovým krémom.
- Rúru vyhrejeme na 210 °C, nastavíme horný a spodný ohrev a pečieme asi 25 – 30 minút dozlatista. Koláčiky môžeme pred podávaním posypať práškovým cukrom.