Polievka zo sušených hríbov

elixir - fotkaelixir, 15. decembra 2012
Polievka zo sušených hríbov
Foto: elixir

Toto je veľmi rýchla a asi tá najjednoduchšia polievka aká môže byť, popri špargľovej, ktorú som sem nedávno pridala. Nemávame doma čerstvé huby/hríby, lebo do lesa na ne nechodíme a s kúpenými som mala zlé skúsenosti. Takže toto je taká záplata, keď máme na ne obrovskú chuť.

2
porcie
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

15 g (dubáky)
2 ks
50 ml
2 PL
1 a pol PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na masielku si spravíme zápražku s múkou. Zalejeme vrelou vodou, pridáme na drobno nalámané sušené hríby, osolíme, okoreníme.

  2. 2

    Medzitým si nakrájame zemiaky a tiež pridáme k hríbikom. Povaríme 15 minút.

  3. 3

    Potom pridáme smotanu na šľahanie a rozmiešame. Môžeme podávať, polievočka chutí výborne a krásne vonia.

Diskusia k receptu

helica
zrovna včera som šmejdila po nete a hľadala takúto verziu vianočnej polievky. Je výborná, robím prakticky tak isto, navyše pridávam variť cibuľu a cesnak, celé a nové korenie, bobkový list a nakoniec pridám ocot, alebo soľ, aby bola taká sladko-kyslá. Ak sa Ti nechce loviť po hrnci, daj koreniny s cesnakom do sitka na čaj. Niekedy zemiaky zamením za jačmenné krúpky ( perlička), aj táto verzia veľmi chutí.
Receptík ma potešil.
helica
oprava: namiesto slova soľ, mal byť citrón
radox1
pokial nie su hriby dopredu namocene,tak 15 mimut im nemoze stacit.inac je postup dobry.
elixir
@helica : toto nebolo myslené až tak vianočne... :) skôr len čistá hubová polievka, len si vychutnať tú chuť húb, ale za Tvoj recept ďakujem, vyskúšam to i tak ako píšeš, možno i na Vianoce. :)
@radox : na tie moje to stačilo, aj keď v realite to nebolo 15 min ale možno 18, kým som šúpala a krájala zemiačiky. Podľa mňa záleží i na tom, na ako hrubo sú tie hríbiky nakrájané. Som rada, že postup sa Ti páči. :)
radox1
ok elixir,ak boli makke,tak je dobre,ale aj tak je dobré ich dopredu namocit,potom su objemnejsie.
mesiar50
predosly den som si zvykol namocit susene hribiky a dal do chladnicky.Zvecsia svoj objem a zmeknu
nechcem vrtat do teba to je len tip.Povedzme mne je to jedno kolko si varila tie hriby polievocka vyzera uchvatne receptik si ulozim a tie susene hriby zamenim za sampiony ktore mam radsej.Dakujem za recept
honestka
zboznujeme tieto typy polievok a su aj rycho uvarene.
U nas bez polievky nesmie prejst TYZDEN! A nastastie nasi mali vnuci, ked pridu k babi vzdy pytaju nase slovenske dobroty.

My tu tiez kupujeme cerstve hriby a do kazdej hubovice pridavam aj v dostatocnom mnozstve championky. Tie prave susene tu nemaju chut ako ich pozname a tie z domoviny vzdy odkladam na Vianocnu kapustnicu.
Okrem tejto varim aj fantasticku hubovu mrvenicu s domacou zavarkou.
elixir
@izabella929 , @evkalibka , @honestka : ďakujem :) videla som tu aj iné hríbové polievočky... poskúšam ich :)
@mesiar50 : neberiem to ako vŕtanie, to je ok. Mnoho ľudí hríby máča a iste to nie je nezmyselná činnosť... :) A rada si vypočujem konštruktívne názory iných ľudí...
mesiar50
@elixir ,Som rad ze si to nebrala tragicky,nerád by som sa ta dotkol.
Hríby pri susení stratia veskeru vodu preto sù scvrknuté
cize zosusené preto ich namocím aby sa vlastne dostali
skoro do povodneho stavu tak isto sa vysusí aj domáca
údená klobása,ulezané hovedzie sú tam minimálne 20%
mínusové straty uz nech spomeniem aj suché salámi
ved to sa nám odzrkadluje aj na tych ,,peknych cenách'
ale sú tam ozaj velké straty.Zo 100kg klobás nám po mesiaci ostalo cca 80kg asi tolko o susení sorry odbocil som od témy.Prajem pekny den

radox1
presne tak,cerstvy hrib obsahuje az 90% vody
medovnicek
mám veľmi rada hríbové polievky a táto vyzerá byť aj rýchla, vďaka za recept
jewa
výborná polievka, ale mi sme na konci pridali ešte trochu octu, takže bola trochu do kysla a to zvýraznilo celú jej chuť

Zaujímavé video z archívu TV Varecha