Polievka z pečenej brokolice

mariamka - fotkamariamka, 17. marca 2015
Polievka z pečenej brokolice
Foto: mariamka

Ak máte radi brokolicu, trošku iná chuť, výraznejšia.

Suroviny

nemusí byť
podľa chuti
podľa potreby (alebo zeleninový vývar)




Postup

  1. 1

    Brokolicu rozoberieme na ružičky, hlúbik na plátky, pokladieme na plech vyložený pečiacim papierom, pokvapkáme olejom a upečieme v rúre. Na 200 °C cca 20 minút (po 10 min. otočíme). Má chytiť takúto hnedastú farbu. Aj by sa to už dalo zjesť :)

    Polievka z pečenej brokolice - obrázok 1
  2. 2

    Urobíme klasickú zápražku z masla /oleja/ a múky, zalejeme vodou a necháme prevrieť. Vložíme ružičky brokolice, nakrájaný zemiak. Bobkový list, soľ, čmk. Dolejeme vodou /dobrý je zeleninový vývar/, varíme do zmäknutia brokolice, zemiakov. V závere sladká smotana. Môže sa mixovať, ja som ju len prebehla mačkadlom na zemiaky. Dochutíme soľou, octom, /nezabudnite temperovať/, je výborná. Dobrú chuť.

    Polievka z pečenej brokolice - obrázok 2

Diskusia k receptu

kecemis
Krasna, dobra polievka. Uz som aj nahovoril polovicku, aby sla zohnat cerstvu brokolicu k dvanastim mesiacikom.
cesminaz
Velmi dobre vyzerajuca polievka mila @mariamka :-) Ja dost casto kupujem brokolicu,mame ju velmi radi dusenu,ci ako omacku.Polievku som este nerobila z nej,no tvoja moze byt chutna :-) Nepises ze kolko brokolice mame dat do polievky,alebo je to klasickych 500g po akych brokolicu predavaju? :-)
denyany
Mám brokolicu, dnes mala byť polievka klasická krémová, tak možno skúsim podľa teba.
amelie
@mariamka , výborný nápad:-), včera som kúpila krásnu brokolicu, myslela som, že ju zapečiem so syrom a smotanou, ale dnes vyskúšam tvoj spôsob:-)))
motyka
@mariamka - polievka je určite fajnová. Ešte som takto nevarila nikdy. Iba klasické - krémovú, alebo ako zeleninovú. Ja som ale zvedavá. Môžeš prosím trošku okomentovať ten rozdiel v chutí, oproti klasike? Čo urobí s polievkou to pečenie? Zmena asi taká ako u varenej a pečenej cvikly? Vyskúšala by som, ale moji nie veľmi chcú zvláštne experimenty.Ďakujem.
mariamka
@motyka ja zas neviem aky je rozdiel medi varenou a pecenou cviklou, vidis, kazdy mame medzery :), neviem, ako by som ti to opisala, nieco ako vyprazany karfiol v smotanovej omacke, ak si to vies predstavit
zuzanka1367
@mariamka ,dnes sa mi nelenilo a veru sa oplatilo, VYNIKAJÚCA polievka, skvelá chuť, nerobila som zápražku, len som postupovala ako @mijaita v maslovej zemiakovej polievke a potom pridala pečenú brokolicu a smotanu, dokyslila som citrónom, vďaka za recept, ešte ju budem veľakrát robiť.


havino
@mariamka , musím sa rozpísať, aby si bola v obraze. Včera plánovanie varenia, reku brokolicová bude, tú ale varím furt rovnako, reku počkaj idem ja kuknúť, či čosi na inšpiráciu iné nenájdem. vyhodilo mi recepty, otvorím. To si tu kedy pridala? Som si v duchu pomyslela, nepostrehla som a bolo rozhodnuté, nebol čas vypisovať, že dnes bude. Tak hlásim, že bola a nie posledný raz. Niekto sa tu pýtal, či je iná, ako z nepečenej, áno je iná a tuším Ty si to prirovnala k smaženemu karfiolu. Tak som sa ja na obed manželovi zasmiala, že hmmm čo máme karfiol??? Ja len tak jednoducho, maslo, brokolica, už pečená teda, zaliala, ešte riadne dovarila do mäkka, cesnaku, aj 4 stručiky, bazalka, pomixovala, zalievam len tolko nad, takže smotanou si doriedim krém, aký chcem. Zmena je vidieť aj na farbe, zo zelenej mám zelenu, ale zas ved som ju neuškvarila, takže zmena, že z brokolicovej je mix aj s karfiolom, chuťou. Vdaka, budem varievať.



mariamka
@havino no na paradu! polievka, aj story,, nemozem z teba :)) ste mi tu len sikovne zienky, staci namet a vy tu stvarate dielka hodne michelina, chvalim, chvalim a tesim, tesim,, /kam sa ta moja bledula hrabe?!/ krasna porcia, tusim tam mas aj syr, no fantazia,, tak nech sluzi a dikes!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia