Polievka ragú zo srnčieho stehna so smrčkami a s estragónom fotorecept

pusta - fotkapusta, 26. februára 2015
Polievka ragú zo srnčieho stehna so smrčkami a s estragónom (fotorecept)
Foto: pusta

Mali sme doma ešte kúsok srnčieho stehna, spravila som z neho chutnú voňavú ragú polievku so smrčkami, zeleninkou, bylinkami, s citónom a zavarila som Zobraziť celý popisMali sme doma ešte kúsok srnčieho stehna, spravila som z neho chutnú voňavú ragú polievku so smrčkami, zeleninkou, bylinkami, s citónom a zavarila som do nej nadýchané malé zemiakové knedličky a pochúťka bola na stole :-)

4 - 6
porcie
30 minút
príprava
90 minút
na 90 °C

Suroviny

400 g
3 ks
2 ks
1 ks
1 hrsť
100 g
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
2 ks
3 ks
1/2 ks na plátky pokrájaný
podľa chuti
podľa chuti
250 ml
3 PL
podľa potreby
Na knedličky:
250 g
1 ks
na špičku noža
podľa chuti
3 - 4 PL




Postup

  1. 1

    Srnčie stehno som poriadne umyla, osušila a pokrájala na menšie kocky, ktoré som krátko obarila vriacou vodou a nechala som ich na cedníku dobre odkvapkať z vody.

    Polievka ragú zo srnčieho stehna so smrčkami a s estragónom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Namočila som sušené smrčky do teplej vody na 30 minút, očistila som zeler, petržlen a mrkvu, pokrájala som ich na silnejšie kocky.

    Polievka ragú zo srnčieho stehna so smrčkami a s estragónom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na rozohriatom oleji som orestovala pokrájanú cibuľu do sklovita, krátko som orestovala borievky, ktoré som na hrubo rozdrvila čepeľou noža, pridala som rozmarín, tymián, estragón, obarené srnčie mäso, ktoré som opražila zo všetkých strán, tým sa vytvorí na povrchu jemná kôrčička a zostane vo vnútri krásne šťavnaté, nerozvarí sa...

    Polievka ragú zo srnčieho stehna so smrčkami a s estragónom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...pridala som soľ, bobkové listy, chvíľku som všetko restovala spolu za sústavného miešania, zvýšila som plameň na maximum, pridala so pokrájanú zeleninu a plátky citróna, nechala som ich skaramelizovať,...

    Polievka ragú zo srnčieho stehna so smrčkami a s estragónom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...pridala som smrčky aj s vodou, v ktorej boli namočené, doplnila som horúcou vodou na objem 1500 ml, hrniec som prikryla pokrievkou, znížila som plameň na mierny a varila som do zmäknutia mäska, čo trvalo asi 90 minút,...

    Polievka ragú zo srnčieho stehna so smrčkami a s estragónom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...zatiaľ som dala zelený hrášok do vody, mala som mrazený...

    Polievka ragú zo srnčieho stehna so smrčkami a s estragónom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ... a pripravila som zemiakové knedličky do polievky, uvarila som zemiaky v šupke, olúpala, ešte za tepla som ich rozpučila pretláčadlom na zemiaky, nechala som ich úplne vychladnúť, pridala som vajce, soľ, časť múky, na špičku noža soda bicarbonu a postupne som spracovala na polomäkké hladké pružné nelepivé cesto, múku som pridávala po malých častiach do studených zemiakov, aby som nepridala zbytočne veľa múky, lebo cesto z teplých zemiakov rýchlo redne, zbytočne sa pridáva dalšia múka a zemiakové knedličky by boli potom nechutne tvrdé, na nepomúčenej doke som z cesta vytvarovala valec, ktorý som rozdelia na 6 rovnakých dielov,...

    Polievka ragú zo srnčieho stehna so smrčkami a s estragónom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...tie som rozšúľala na šúľky o hrúbke asi 1 cm a pokrájala na dieliky o rovnakej šírke, z ktorých som medzi oboma dlaňami vytvarovala malé guľôčky - zemiakové knedličky,...

    Polievka ragú zo srnčieho stehna so smrčkami a s estragónom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...ktoré som dala zavariť do polievky, varila som ich pod pokrievkou pri nízkom plameni asi 10 minút, krásne zväčšia svoj objem a budú pekne nadýchané a ľahučké ako páperie, ...

    Polievka ragú zo srnčieho stehna so smrčkami a s estragónom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...odstránila som pokrievku z hrnca, pridala som scedený zelený hrášok k uvareným knedličkám, ...

    Polievka ragú zo srnčieho stehna so smrčkami a s estragónom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...priliala som sladkú smotanu, premiešala,..

    Polievka ragú zo srnčieho stehna so smrčkami a s estragónom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...nechala spolu len krátko prevrieť, nechala chvíľku odstáť, na záver som ochutila ešte citrónovou šťavou a polievka bola hotová.

    Polievka ragú zo srnčieho stehna so smrčkami a s estragónom (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Horúcu polievku som nabrala do tanierov a podávala.

    Polievka ragú zo srnčieho stehna so smrčkami a s estragónom (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    záber zblízka: ide o veľmi chutnú voňavú a pestrú polievku zo srnčieho stehna, nádherne vonia po smrčkoch a bylinkách, je spestrená zeleným hráškom, doplnená nadýchanými malými zemiakovými knedličkami, má príjemnú a osviežujúcu slano - sladko - kyslú chuť po citróne a skaramelizovanej koreňovej zeleninke, je zjemnená sladkou smotanou, mäsíčko je krásne šťavnaté, nerozvarené, je to úžasne chutná pestrá zdravá a výdatná ragú polievka z diviny, vrelo odporúčam vyskúšať a prajem Dobrú chuť :-)

    Polievka ragú zo srnčieho stehna so smrčkami a s estragónom (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

pusta1
@hubata , k divinene huby a zelenina patria, a tobôž do polievky ragú aj tie zemiakové knedličky, preto sa to volá ragú polievka a nie iba polievka. citron tomu dáva ten správny šmrnc a smotana zjemňuje.
ak by to bola bežná polievka, nie ragú, potom by určite mohlo byť podľa teba, pozri aj iné ragú polievky a zistíš sama. :-)
súhlasím, každý máme svoje chute :-)
dakujem za tvoj komentár.
pusta1
@hubata , k divinene huby a zelenina patria, a tobôž do polievky ragú aj tie zemiakové knedličky, preto sa to volá ragú polievka a nie iba polievka. citron tomu dáva ten správny šmrnc a smotana zjemňuje.
ak by to bola bežná polievka, nie ragú, potom by určite mohlo byť podľa teba, pozri aj iné ragú polievky a zistíš sama. :-)
súhlasím, každý máme svoje chute :-)
dakujem za tvoj komentár.
pusta1
@hubata , prepáč, ale patrí :-)
preto je to ragú.
nemusia byť, ale môžu, niekto dáva miesto toho zemiaky, ja som dala knedličky.
práve som pozerala varecháčske ragú polievky a našla som aj také.
ragú obsahuje oveľa viac surovín ako obyčajné polievky.
no nesúhlasím s tebou, že sa ragú robí najčastejšie z pomletého teľacieho mäsa, zeleniny a smotany, ragú sa robí zo všelijakých surovín a mnohých.
2010
Mam vela roboty a nemam naladu na hadku takze pre tych co maju zaujem, slovenska wiki je tak milu Jarmilu
su to dve slova francuzske a talianske a iny vyznam
 en.wikipedia.org/wiki/Rag%C3%B9...

mlete , sekane
 en.wikipedia.org/wiki/Ragout...

na kusky dusene
kukulienka71
Ragú polievky mám veľmi rada, divinové som ešte nejedla, určite vyskúšam. Pre mňa je tu o jednu-dve výrazné bylinky viac ako som zvyknutá, ale možno by som sa prekvapila, ako to spolu ladí. Nemyslím si, že ragú má byť len z mletého mäsa. Aj tie knedličky tam pasujú.
1x pusta1
rela
Tanier takejto polievky by ma zasýtil na celý deň. Nechala by som sa pozvať.
1x pusta1
pusta1
@kukulienka71 , to musíš napraviť, lebo divina je zdravá a veľmi chutná.
bylinky k nej naozaj patria, dajú vyniknúť chuti diviny a to srnčie je veľmi jemnučké mäsíčko.
jasne, že ragú je z viacerých surovín, máš úplnú pravdu a nie je len z mletého mäsa :-)
tie knedličky sú vynikajúce, som rada, že tebe do tejto polievky pasujú :-)
poteší ma, ak vyskúšaš :-)))
dakujem za pochvalu.
pusta1
@rela , veru zasýtil, je to pestrá a výdatná polievka :-) rada by som ťa pozvala, však príd, budeš vítaná :-)
dakujem za pochvalu.
marcel83
V komentári o 11:44 píšete:

"ragú nie je len z mletého mäsa, to je omyl!!!"

@2010 dal link, kde Ragù je z mletého mäsa. /prvý link/ Z kusov mäsa nieje Ragù, ale Ragout /druhý link/. Jasne @2010 píše, že sú to dva odlišné pokrmy. Zasa niekto nevie čítať....
Čiže je to tak, ako píšem vyššie: "Ragú je z mletého mäsa."
tassiedevil
profík pridal recept, použil v ňom nakrájané mäso a nazval ho ragú....ragú sa môže pripraviť z krájaného, mletého alebo sekaného mäsa...to predsa nie je tak ťažké pochopiť....čo treba nad tým toľko filozofovať?
tassiedevil
Milá @pusta , prepáč za ten včerajší komentár, neviem ako si si to vysvetlila, ale to nebolo adresované pre teba... Prajem pekný deň.
pusta1
Milý@tassiedevil , nemám ti čo prepáčiť:-)
tvoj komentár bol výstižný, a pravdivý, mňa si pekne si ma hodnotil, dal si mi 5* :-) a viem ja viem, komu si určil tú prvú časť včera o 11,47 a neskôr o 13,52 hodine :-)
bolo mi to jasné hned, takže bud bez obáv :-)))
dakujem ti za vvšetky 3 komentáre, sú úplne na mieste!!!
aj ja ti prajem Pekný a úspešný deň!
pusta1
@ares , áno, máš pravdu :-)
dakujem za komentár i za link :-)
marika21
Jedlo je dobré, chutné. Načo stále komentovať, rýpať!!!
KK*****
pusta1
@marika21 , áno, je to veľmi chutná polievka :-)
a máš pravdu!
dakujem za pochvalu, za uloženie do kk a za 5*




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia