Polievka ragú zo srnčieho stehna so smrčkami a s estragónom fotorecept
Foto: pusta
Mali sme doma ešte kúsok srnčieho stehna, spravila som z neho chutnú voňavú ragú polievku so smrčkami, zeleninkou, bylinkami, s citónom a zavarila som Zobraziť celý popisMali sme doma ešte kúsok srnčieho stehna, spravila som z neho chutnú voňavú ragú polievku so smrčkami, zeleninkou, bylinkami, s citónom a zavarila som do nej nadýchané malé zemiakové knedličky a pochúťka bola na stole :-)
porcie
príprava
na 90 °C
Suroviny
400 g |
|
3 ks |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
1 hrsť |
|
100 g |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
2 ks |
|
3 ks |
|
1/2 ks na plátky pokrájaný |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
250 ml |
|
3 PL |
|
podľa potreby |
|
Na knedličky: | |
250 g |
|
1 ks |
|
na špičku noža |
|
podľa chuti |
|
3 - 4 PL |
|
Postup
-
1
Srnčie stehno som poriadne umyla, osušila a pokrájala na menšie kocky, ktoré som krátko obarila vriacou vodou a nechala som ich na cedníku dobre odkvapkať z vody.
-
2
Namočila som sušené smrčky do teplej vody na 30 minút, očistila som zeler, petržlen a mrkvu, pokrájala som ich na silnejšie kocky.
-
3
Na rozohriatom oleji som orestovala pokrájanú cibuľu do sklovita, krátko som orestovala borievky, ktoré som na hrubo rozdrvila čepeľou noža, pridala som rozmarín, tymián, estragón, obarené srnčie mäso, ktoré som opražila zo všetkých strán, tým sa vytvorí na povrchu jemná kôrčička a zostane vo vnútri krásne šťavnaté, nerozvarí sa...
-
4
...pridala som soľ, bobkové listy, chvíľku som všetko restovala spolu za sústavného miešania, zvýšila som plameň na maximum, pridala so pokrájanú zeleninu a plátky citróna, nechala som ich skaramelizovať,...
-
5
...pridala som smrčky aj s vodou, v ktorej boli namočené, doplnila som horúcou vodou na objem 1500 ml, hrniec som prikryla pokrievkou, znížila som plameň na mierny a varila som do zmäknutia mäska, čo trvalo asi 90 minút,...
-
6
...zatiaľ som dala zelený hrášok do vody, mala som mrazený...
-
7
... a pripravila som zemiakové knedličky do polievky, uvarila som zemiaky v šupke, olúpala, ešte za tepla som ich rozpučila pretláčadlom na zemiaky, nechala som ich úplne vychladnúť, pridala som vajce, soľ, časť múky, na špičku noža soda bicarbonu a postupne som spracovala na polomäkké hladké pružné nelepivé cesto, múku som pridávala po malých častiach do studených zemiakov, aby som nepridala zbytočne veľa múky, lebo cesto z teplých zemiakov rýchlo redne, zbytočne sa pridáva dalšia múka a zemiakové knedličky by boli potom nechutne tvrdé, na nepomúčenej doke som z cesta vytvarovala valec, ktorý som rozdelia na 6 rovnakých dielov,...
-
8
...tie som rozšúľala na šúľky o hrúbke asi 1 cm a pokrájala na dieliky o rovnakej šírke, z ktorých som medzi oboma dlaňami vytvarovala malé guľôčky - zemiakové knedličky,...
-
9
...ktoré som dala zavariť do polievky, varila som ich pod pokrievkou pri nízkom plameni asi 10 minút, krásne zväčšia svoj objem a budú pekne nadýchané a ľahučké ako páperie, ...
-
10
...odstránila som pokrievku z hrnca, pridala som scedený zelený hrášok k uvareným knedličkám, ...
-
11
...priliala som sladkú smotanu, premiešala,..
-
12
...nechala spolu len krátko prevrieť, nechala chvíľku odstáť, na záver som ochutila ešte citrónovou šťavou a polievka bola hotová.
-
13
Horúcu polievku som nabrala do tanierov a podávala.
-
14
záber zblízka: ide o veľmi chutnú voňavú a pestrú polievku zo srnčieho stehna, nádherne vonia po smrčkoch a bylinkách, je spestrená zeleným hráškom, doplnená nadýchanými malými zemiakovými knedličkami, má príjemnú a osviežujúcu slano - sladko - kyslú chuť po citróne a skaramelizovanej koreňovej zeleninke, je zjemnená sladkou smotanou, mäsíčko je krásne šťavnaté, nerozvarené, je to úžasne chutná pestrá zdravá a výdatná ragú polievka z diviny, vrelo odporúčam vyskúšať a prajem Dobrú chuť :-)
ja sa tvojej kolegyni vôbec nedivím :-)
aj moji chlapi sa išli za touto polievkou utĺcť, ešte im aj málo bolo :-)))
poteší ma, ak môj receptík prepošleš :-)
dakujem za pochvalu.
ak by to bola bežná polievka, nie ragú, potom by určite mohlo byť podľa teba, pozri aj iné ragú polievky a zistíš sama. :-)
súhlasím, každý máme svoje chute :-)
dakujem za tvoj komentár.
ak by to bola bežná polievka, nie ragú, potom by určite mohlo byť podľa teba, pozri aj iné ragú polievky a zistíš sama. :-)
súhlasím, každý máme svoje chute :-)
dakujem za tvoj komentár.
preto je to ragú.
nemusia byť, ale môžu, niekto dáva miesto toho zemiaky, ja som dala knedličky.
práve som pozerala varecháčske ragú polievky a našla som aj také.
ragú obsahuje oveľa viac surovín ako obyčajné polievky.
no nesúhlasím s tebou, že sa ragú robí najčastejšie z pomletého teľacieho mäsa, zeleniny a smotany, ragú sa robí zo všelijakých surovín a mnohých.
ragú nie je len z mletého mäsa, to je omyl!!!
známe ragú z mletého mäsa je síce talianske ragú Bolognese, lenže najčastejšie sa ragú pripravuje z akéhokoľvek mäska pokrájaného na malé kúsky :-)
cs.wikipedia.org/wiki/Rag%C3%BA...
veru na ragú to vôbec nie je veľa tých surovín, máš pravdu ty :-)
dakujem za pekné hodnotenie a za 5*
su to dve slova francuzske a talianske a iny vyznam
en.wikipedia.org/wiki/Rag%C3%B9...
mlete , sekane
en.wikipedia.org/wiki/Ragout...
na kusky dusene
dnes o 11,44 hodine :-)
dakujem ti za doplnenie, vysvetlenie a pochvalu receptu.
to čo si zase videla ? D
som rada, že tebe sa recept páči, je to výborná polievka :-)
dakujem za pochvalu.
bylinky k nej naozaj patria, dajú vyniknúť chuti diviny a to srnčie je veľmi jemnučké mäsíčko.
jasne, že ragú je z viacerých surovín, máš úplnú pravdu a nie je len z mletého mäsa :-)
tie knedličky sú vynikajúce, som rada, že tebe do tejto polievky pasujú :-)
poteší ma, ak vyskúšaš :-)))
dakujem za pochvalu.
dakujem za pochvalu.
Mleté mäso:
en.wikipedia.org/wiki/Rag%C3%B9...
Kusy mäsa:
en.wikipedia.org/wiki/Ragout...
Veď si sama se*iete do úst...
"ragú nie je len z mletého mäsa, to je omyl!!!"
@2010 dal link, kde Ragù je z mletého mäsa. /prvý link/ Z kusov mäsa nieje Ragù, ale Ragout /druhý link/. Jasne @2010 píše, že sú to dva odlišné pokrmy. Zasa niekto nevie čítať....
Čiže je to tak, ako píšem vyššie: "Ragú je z mletého mäsa."
www.misya.info/2012/11/20/ragu-napoletano.htm...
a v tomto prípade to nie som ja :-)
Moze byt, vacsinou z nakrajaneho.
tvoj komentár bol výstižný, a pravdivý, mňa si pekne si ma hodnotil, dal si mi 5* :-) a viem ja viem, komu si určil tú prvú časť včera o 11,47 a neskôr o 13,52 hodine :-)
bolo mi to jasné hned, takže bud bez obáv :-)))
dakujem ti za vvšetky 3 komentáre, sú úplne na mieste!!!
aj ja ti prajem Pekný a úspešný deň!
dakujem za komentár i za link :-)
KK*****
a máš pravdu!
dakujem za pochvalu, za uloženie do kk a za 5*