Bola to polievka našich starých mám. Vylepšená je údeninou a klobáskou. Nikdy som ju nemala rada až ako som dospela som si ju obľúbila.
Suroviny
0,5 kg |
|
0,25 kg |
|
0,4 kg |
|
5-7 PL |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
ak nie je v kapuste |
|
4 strúčik |
|
3 PL |
|
5 ks |
|
2 PL |
|
1/2 čl |
|
1-2 ks |
|
0,5 l |
|
1 dc |
|
1 ks |
|
Postup
-
1
Do vody dáme variť údené mäso (kolienko), kt. sme deň pred tým namočili. Varíme ho do mäkka až sa oddeľuje od kostí. Vyberieme ho a nakrájame na menšie kusy. Namočenú fazuľu z predošlého dňa dáme do hrnca variť kde sme varili údené mäso. Varíme do mäkka. Do fazule dáme bobkový list a ochutnáme či treba soľ. Po dovarení nakrájame klobásku a dáme variť. Keď je fazuľa a klobása mäkká pridáme kyslú kapustu. A všetko spolu varíme. Keď máme všetko mäkké pridáme za 5 lyžíc paradajkovej šťavy, pridáme údeninu a ešte varíme asi 5 min. Potom si urobíme svetlú zápražku z bravčovej masti, cesnak, hladká múka, červená sladká paprika. Pridáme do polievky a kto môže pridá si čili papričku.
- 2
Po dovarení si spravíme zátrepku: Mlieko, smotana. Zahustíme podľa potreby narajbaným zemiakom a dáme zvrieť a odstavíme. Ja robím zemiaky osobitne (kašu), ktorú si pridávame do taniera.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu