Foto: evusik
Prepadla som čaru tekvice Hokkaido. Fantastická je pečená na slano aj sladko a polievka je pre mňa priam neodolateľná....
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
keď som chcela pridať recept, zistila som, že je tu už asi šesť receptov na polievku Hokkaido a každý je trochu iný, tak pre radosť a moje potešenie pridávam aj túto moju verziu...
-
2
na troche oleja speníme cibuľku, pridáme očistené a nakrájané zemiaky a mrkvu. Umyté Hokkaido prepolíme na polovicu, dužinu vydlabeme, nakrájame na mesiačiky a potom na kocky. Nešúpeme, len ak je povrch odretý tak ho okrojíme. Varíme aj so šupou. Zalejeme vodou a varíme. Osolíme.
-
3
Keď je zelenina mäkká, rozmixujeme, ja som ešte pridala vodu lebo som mala polievku veľmi hustú. Dochutíme mletým čiernym korením, v podstate to ani moc dochucovať netreba, pretože Hokkaido má výraznú chuť, tak aby sme ju koreninami neprehlušili
-
4
Starší chlieb nakrájame na kocky a na troche oleja opečieme na veľmi miernom ohni, vlastne to skôr sušíme.
-
6
podávame s chlebovými krutónmi, pokvapkané tekvicovým olejom
-
7
Hokkaidó je nielen chutná, ale aj zdravá zelenina. Nemusí sa šúpať a použiť sa dá z nej všetko, aj vnútro so semienkami. Podľa orientálnej medicíny je liečivá hlavne pre oblasť sleziny a žalúdka. Je bohatá na karotén. Dužina obsahuje veľmi veľa draslíka a málo sodíka, čo má priaznivý účinok pri liečení kardiovaskulárnych ochorení. Konzumácia tejto tekvice priaznivo ovplyvňuje stav pokožky, zraku, prostaty a pľúc. V semenách má mimoriadne vysoký obsah zinku. Pre diabetikov je významný inulín, ktorý má sladkú chuť a v tele pôsobí aj ako vláknina. Tým zmenšuje ohrozenie tela rakovinou hrubého čreva.
@zirafninka1 ďakujem si milá, to robia tie slniečkové farby :-)
@vierkadoktorka ja robím hokkaido na sladko s medom, robím pomazánku tá je výborná, alebo upečená na plechu ako príloha k mäsu... ak si dáš tu na Vareche vyhľadávať podľa suroviny nájdeš kopec dobrých receptov....
po chválach na Vareche sme začali pestovať hokaido tekvicu..a dnes prišiel rad na tebou doporučovanú polievku...kedysi-dááávnooo-som mixovala deťom polievky-a nechceli to jesť-ani mne to nechutilo...tak som desaťročia nemala dôveru...dnes prvýkrát je krémová-a dobre-že som zlomila svoju nedôveru...jednoduchá..z domácich surovín..rýchla..a dôležité=chutná..pozdravujem...
www.biokamo.sk/solio-zdrave-oleje/tekvicov%C3%BD-olej-...
:-)
A chcem sa opýtať ako by som náhodou robila z 2 dávky tak mám dať aj 2 hokaido tekvice? :)
Prepáčte že sa tak pýtam, prvý krát budem robiť. :)