Polievka Hokkaido fotorecept

evusik - fotkaevusik, 9. augusta 2012
Polievka Hokkaido (fotorecept)
Foto: evusik

Prepadla som čaru tekvice Hokkaido. Fantastická je pečená na slano aj sladko a polievka je pre mňa priam neodolateľná....

4
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
1 ks
3-4 ks
1-2 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    keď som chcela pridať recept, zistila som, že je tu už asi šesť receptov na polievku Hokkaido a každý je trochu iný, tak pre radosť a moje potešenie pridávam aj túto moju verziu...

    Polievka Hokkaido (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    na troche oleja speníme cibuľku, pridáme očistené a nakrájané zemiaky a mrkvu. Umyté Hokkaido prepolíme na polovicu, dužinu vydlabeme, nakrájame na mesiačiky a potom na kocky. Nešúpeme, len ak je povrch odretý tak ho okrojíme. Varíme aj so šupou. Zalejeme vodou a varíme. Osolíme.

    Polievka Hokkaido (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď je zelenina mäkká, rozmixujeme, ja som ešte pridala vodu lebo som mala polievku veľmi hustú. Dochutíme mletým čiernym korením, v podstate to ani moc dochucovať netreba, pretože Hokkaido má výraznú chuť, tak aby sme ju koreninami neprehlušili

    Polievka Hokkaido (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Starší chlieb nakrájame na kocky a na troche oleja opečieme na veľmi miernom ohni, vlastne to skôr sušíme.

    Polievka Hokkaido (fotorecept) - obrázok 4
  5. 6

    podávame s chlebovými krutónmi, pokvapkané tekvicovým olejom

    Polievka Hokkaido (fotorecept) - obrázok 6
  6. 7

    Hokkaidó je nielen chutná, ale aj zdravá zelenina. Nemusí sa šúpať a použiť sa dá z nej všetko, aj vnútro so semienkami. Podľa orientálnej medicíny je liečivá hlavne pre oblasť sleziny a žalúdka. Je bohatá na karotén. Dužina obsahuje veľmi veľa draslíka a málo sodíka, čo má priaznivý účinok pri liečení kardiovaskulárnych ochorení. Konzumácia tejto tekvice priaznivo ovplyvňuje stav pokožky, zraku, prostaty a pľúc. V semenách má mimoriadne vysoký obsah zinku. Pre diabetikov je významný inulín, ktorý má sladkú chuť a v tele pôsobí aj ako vláknina. Tým zmenšuje ohrozenie tela rakovinou hrubého čreva.

Diskusia k receptu

43 komentárov k receptu
S tekvicou sa nekamarátim, chutila i len raz v živote a to bola zavarená v ananásovej šťave ako kompót. Ale to Hokkaidó vyzerá výborne, výborne vyzerá aj tvoja polievka a veeeeľa iných receptov, ktoré som tu videla, tak som už úplne nalomená. Asi sa premôžem a vyskúšam.
@sovka skús, myslím že to nie je chuť pre každého... ako všetko nové... môj muž najskôr nebol nadšený ale potom zjedol plnú misku a povedal, že dobré bolo.... ale keď som hokkaido piekla v rúre spolu so zemiakmi a inou zeleninou + kuracie krídelka... ja som ani to mäso nemusela a on zas hokkaido, že mu to nechutí a ani to nezjedol.... čo sa mňa týka ja by som klasický prívarok z obyčajnej tekvice asi tiež nezjedla, nikdy som to ani nejedla :-(
@bibalabuba keď som začala variť z hokaida tak som si hľadala info na webe lebo som nemala žiadne informácie a všade písali, že nešúpať... iba ak by bola šupa poškodená, alebo veľmi stará, ak sú vhodné podmienky tak vydrží až do jari, to ale u nás nehrozí... takže ja som zatiaľ žiadne hokaido nešúpala a mám tu viac receptov nielen na polievku ale aj pečenú alebo na sladko ako dezert a či ju varíš alebo pečieš šupka vždy zmäkne a keď ju rozmixujem, tak ako v tejto polievke, nezostane po šupke ani stopy... vyskúšaj a uvidíš :-)
@braxi priznávam bez bitky :-) že tekvicu nevarím a taký tekvicový prívarok som ani nikdy nejedla... samozrejme vždy je niečo prvý krát, tak som sa tohto roku pustila do tekvice a musím povedať, že som nadšená, ale neskúsená :-) varila som podľa receptov - prekutrala som internet aj svoje kuchárske knihy a toto bol výsledok... ale semiačka som nechala vysušiť a tie sme vylúskali - to milujem....
mňamka, vyzerá výborne, tiež som robila, ale len z tekvice, cibule, jablka a ďumbier. Nič viac netreba. Balsamico ocot je skvelý nápad. a tiež tie chlebíky. Ukladám. Díky
dnes som varila polievočku podľa Teba,je super,len som pridala ďumbier,ten mi robi dobre na žalúdok....ešte raz dík za rcp
@ebaka ja som ju dnes varila tiež :-) aká náhoda.... a ďumbier dávam aj ja, keď mám čerstvý, teraz v zime je to fajn :-)
@vierkadoktorka ja robím hokkaido na sladko s medom, robím pomazánku tá je výborná, alebo upečená na plechu ako príloha k mäsu... ak si dáš tu na Vareche vyhľadávať podľa suroviny nájdeš kopec dobrých receptov....
@evusik , dnes som sa inspirovala tymto receptom. DOBROTA! Pridala som len pri vareni po stipke cerstvy rozmarin, grecku malolistu bazalku a po dovareni aj trochu na jemno nastruhaneho syra grana padano :)
@evusik
po chválach na Vareche sme začali pestovať hokaido tekvicu..a dnes prišiel rad na tebou doporučovanú polievku...kedysi-dááávnooo-som mixovala deťom polievky-a nechceli to jesť-ani mne to nechutilo...tak som desaťročia nemala dôveru...dnes prvýkrát je krémová-a dobre-že som zlomila svoju nedôveru...jednoduchá..z domácich surovín..rýchla..a dôležité=chutná..pozdravujem...
@radost presne ako u nás... mne všetky krémové polievky pripadali ako pre malé detičky alebo bezzubé babky :-) až keď som začala variť túto prišla som nato aká je to dobrota :-) teším sa, že aj u vás chutilo :-)
Chválim a ďakujem!☺ Úžasná polievka, teším sa. Práve dovarena a ideme na to!☺ Zostalo mi trocha syra Gouda nastruhaneho, šupla som ho do nej a výsledok nesklamal. Nemala som čo pokaziť. Myslim, že skôr vylepšiť. Odporúčam!☺ Dávam 5 hviezdičiek!☺
Ahojte chcem sa opýtať, chcem robiť z dvojitej dávky či sa tá polievka nejak nepokazí. Či mi vyjde tak ako keď sa robí z 1 dávky.
A chcem sa opýtať ako by som náhodou robila z 2 dávky tak mám dať aj 2 hokaido tekvice? :)
Prepáčte že sa tak pýtam, prvý krát budem robiť. :)

Pridaj komentár k receptu: