Polievka Hokkaido (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Prepadla som čaru tekvice Hokkaido. Fantastická je pečená na slano aj sladko a polievka je pre mňa priam neodolateľná....

4
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. keď som chcela pridať recept, zistila som, že je tu už asi šesť receptov na polievku Hokkaido a každý je trochu iný, tak pre radosť a moje potešenie pridávam aj túto moju verziu...
  2. na troche oleja speníme cibuľku, pridáme očistené a nakrájané zemiaky a mrkvu. Umyté Hokkaido prepolíme na polovicu, dužinu vydlabeme, nakrájame na mesiačiky a potom na kocky. Nešúpeme, len ak je povrch odretý tak ho okrojíme. Varíme aj so šupou. Zalejeme vodou a varíme. Osolíme.
  3. Keď je zelenina mäkká, rozmixujeme, ja som ešte pridala vodu lebo som mala polievku veľmi hustú. Dochutíme mletým čiernym korením, v podstate to ani moc dochucovať netreba, pretože Hokkaido má výraznú chuť, tak aby sme ju koreninami neprehlušili
  4. Starší chlieb nakrájame na kocky a na troche oleja opečieme na veľmi miernom ohni, vlastne to skôr sušíme.
  5. podávame s chlebovými krutónmi, pokvapkané tekvicovým olejom
  6. Hokkaidó je nielen chutná, ale aj zdravá zelenina. Nemusí sa šúpať a použiť sa dá z nej všetko, aj vnútro so semienkami. Podľa orientálnej medicíny je liečivá hlavne pre oblasť sleziny a žalúdka. Je bohatá na karotén. Dužina obsahuje veľmi veľa draslíka a málo sodíka, čo má priaznivý účinok pri liečení kardiovaskulárnych ochorení. Konzumácia tejto tekvice priaznivo ovplyvňuje stav pokožky, zraku, prostaty a pľúc. V semenách má mimoriadne vysoký obsah zinku. Pre diabetikov je významný inulín, ktorý má sladkú chuť a v tele pôsobí aj ako vláknina. Tým zmenšuje ohrozenie tela rakovinou hrubého čreva.