Pohánkový chlieb
Autor receptu: kristtin
Pohánka - zaraďovaná medzi superfoods, je to antioxidant a obsahuje vzácny vitamín P.
Je zdravá pre náš
organizmus a zvlášť pre ľudí trpiacich na tlak a cievne ochorenia. Pohánková múka chutí
po orieškoch a je to
vynikajúca obmena nezdravej bielej múky. Dá sa zohnať už v každom supermarkete a
chlebík z nej je výborný. Tak
prečo to nevyskúšať ?
15 minút príprava |
80 minút na 180-220 °C |
Postup
- Najprv si pripravíme kvasnice. Do hrnčeka nalejeme do menej ako 1/3 pohára mlieko. Mlieko by malo byť vlažné. Dáme štipku cukru. Vložíme polovicu z kvasnice, premiešame a čakáme na vykvasenie.
- Zatiaľ si spravíme cesto na chlebík. Všetky suroviny zmiešame v miske, bez droždia a vody. ( ak nechcete pridať ovsené otruby, pridajte viac o 100 g pohánkovej múky ). Maslo odporúčam roztopiť na panvici a tak pridať. Semiačka pridajte podľa vlastného uváženia, nedávajte ich však veľmi veľa, aby konzistencia cesta bola taká aká má byť. Ak máme všetky suroviny v miske premiešané, prilievame vodu. Vodu regulujte, cesto nesmie byť ani tekuté a ani tuhé. Ak nám kvasnice vykvasili, pridáme do cesta aj tie a jemne premiešame. Zmes prikryjeme utierkou a nechávame odpočívať 1 hodinu, aby nám chlieb vykysol.
- Ak je chlebík vykysnutý pripravíme si formu na srnčí chrbát. Vytrieme ju maslom a následne pohánkovou múkou. Zmes vylejeme do formy a na vrch chlebíka posypeme ešte ovsené vločky ( môžete dať aj semiačka ).
- Pečieme 10 minút pri 220 stupňoch, potom približne hodinu na 180 stupňoch. Pod chlebík do rúry odporúčam dať sklenenú misku s vodou, aby bol chlebík vláčnejší. Sledujte si kôrku a prepečenosť chleba, každá rúra pečie inak takže u niekoho to možno nebude hodinu a niekoho iného možno aj viac ako hodinu. Dobrú chuť ! :)