Pohánkový chlieb

Autor receptu: kristtin

Pohánka - zaraďovaná medzi superfoods, je to antioxidant a obsahuje vzácny vitamín P. Je zdravá pre náš organizmus a zvlášť pre ľudí trpiacich na tlak a cievne ochorenia. Pohánková múka chutí po orieškoch a je to vynikajúca obmena nezdravej bielej múky. Dá sa zohnať už v každom supermarkete a chlebík z nej je výborný. Tak prečo to nevyskúšať ?

15 minút
príprava
80 minút
na 180-220 °C

Postup

  1. Najprv si pripravíme kvasnice. Do hrnčeka nalejeme do menej ako 1/3 pohára mlieko. Mlieko by malo byť vlažné. Dáme štipku cukru. Vložíme polovicu z kvasnice, premiešame a čakáme na vykvasenie.
  2. Zatiaľ si spravíme cesto na chlebík. Všetky suroviny zmiešame v miske, bez droždia a vody. ( ak nechcete pridať ovsené otruby, pridajte viac o 100 g pohánkovej múky ). Maslo odporúčam roztopiť na panvici a tak pridať. Semiačka pridajte podľa vlastného uváženia, nedávajte ich však veľmi veľa, aby konzistencia cesta bola taká aká má byť. Ak máme všetky suroviny v miske premiešané, prilievame vodu. Vodu regulujte, cesto nesmie byť ani tekuté a ani tuhé. Ak nám kvasnice vykvasili, pridáme do cesta aj tie a jemne premiešame. Zmes prikryjeme utierkou a nechávame odpočívať 1 hodinu, aby nám chlieb vykysol.
  3. Ak je chlebík vykysnutý pripravíme si formu na srnčí chrbát. Vytrieme ju maslom a následne pohánkovou múkou. Zmes vylejeme do formy a na vrch chlebíka posypeme ešte ovsené vločky ( môžete dať aj semiačka ).
  4. Pečieme 10 minút pri 220 stupňoch, potom približne hodinu na 180 stupňoch. Pod chlebík do rúry odporúčam dať sklenenú misku s vodou, aby bol chlebík vláčnejší. Sledujte si kôrku a prepečenosť chleba, každá rúra pečie inak takže u niekoho to možno nebude hodinu a niekoho iného možno aj viac ako hodinu. Dobrú chuť ! :)