Pohánkové jablkové pité bez lepku
Foto: novalim
Vyskúšajte malú obmenu obľúbeného koláča – pohánkové jablkové pité. Prekvapí vás, aká je to chutná kombinácia. Jemne
oriešková chuť pohánky sa výborne hodí Zobraziť celý popisVyskúšajte malú obmenu obľúbeného koláča – pohánkové jablkové pité. Prekvapí vás, aká je to chutná kombinácia. Jemne
oriešková chuť pohánky sa výborne hodí k sladkokyslej chuti jabĺčok. Pozrite si náš recept a neváhajte si ho upiecť, veríme, že
vám bude chutiť.
Zdroj: www.novalim.sk
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
300 g |
|
200 g |
|
250 g |
|
100 g |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
1 bal. |
|
1/2 bal. |
|
Na plnku: | |
2 kg |
|
podľa chuti |
|
|
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Postup
-
1
Najprv si pripravíme jablkovú plnku. Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na drobné kocky. Posypeme ich kryštálovým cukrom podľa chuti, mletou škoricou, premiešame a na slabom ohni ich varíme asi 20 minút, kým jablká trochu nezmäknú. Potom ich necháme úplne vychladnúť.
- 2
Na cesto najprv premiešame suché prísady, potom k nim pridáme vajce a bielok, zmäknuté maslo a vypracujeme hutné, trochu lepivé cesto. To rozdelíme na dve rovnaké časti a obe ich rozvaľkáme medzi dvomi plátmi papiera na pečenie na tenko, na veľkosť plechu.
- 3
Jeden plát cesta (aj s papierom zospodu) položíme na plech na pečenie. Na povrch cesta nanesieme jablkovú plnku a prikryjeme ju druhým plátom cesta (papier zvrchu). Papier odstránime, cesto potrieme žĺtkom rozmiešaným s trochou vody a povrch pohánkového jablkového pité dobre popicháme vidličkou.
- 4
Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňoch asi 40 minút. Po dopečení necháme koláč vychladnúť a potom ho servírujeme nakrájaný na štvorce alebo obdĺžniky, prípadne ho posypeme práškovým cukrom.
Tiež jablkové pité:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu