Jablkové pité
Pohánkové jablkové pité bez lepku
Autor receptu: novalim
Vyskúšajte malú obmenu obľúbeného koláča – pohánkové jablkové pité. Prekvapí vás, aká je to chutná kombinácia.* Jemne
oriešková chuť pohánky sa výborne hodí k sladkokyslej chuti jabĺčok. Pozrite si náš recept a neváhajte si ho upiecť, veríme, že
vám bude chutiť.
15-20 porcií |
75 minút príprava |
40 minút na 180 °C |
Postup
- Najprv si pripravíme jablkovú plnku. Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na drobné kocky. Posypeme ich kryštálovým cukrom podľa chuti, mletou škoricou, premiešame a na slabom ohni ich varíme asi 20 minút, kým jablká trochu nezmäknú. Potom ich necháme úplne vychladnúť.
- Na cesto najprv premiešame suché prísady, potom k nim pridáme vajce a bielok, zmäknuté maslo a vypracujeme hutné, trochu lepivé cesto. To rozdelíme na dve rovnaké časti a obe ich rozvaľkáme medzi dvomi plátmi papiera na pečenie na tenko, na veľkosť plechu.
- Jeden plát cesta (aj s papierom zospodu) položíme na plech na pečenie. Na povrch cesta nanesieme jablkovú plnku a prikryjeme ju druhým plátom cesta (papier zvrchu). Papier odstránime, cesto potrieme žĺtkom rozmiešaným s trochou vody a povrch pohánkového jablkového pité dobre popicháme vidličkou.
- Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňoch asi 40 minút. Po dopečení necháme koláč vychladnúť a potom ho servírujeme nakrájaný na štvorce alebo obdĺžniky, prípadne ho posypeme práškovým cukrom.