Jablkové pité

Pohánkové jablkové pité bez lepku

Autor receptu: novalim

Vyskúšajte malú obmenu obľúbeného koláča – pohánkové jablkové pité. Prekvapí vás, aká je to chutná kombinácia.* Jemne oriešková chuť pohánky sa výborne hodí k sladkokyslej chuti jabĺčok. Pozrite si náš recept a neváhajte si ho upiecť, veríme, že vám bude chutiť.

15-20
porcií
75 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Postup

  1. Najprv si pripravíme jablkovú plnku. Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na drobné kocky. Posypeme ich kryštálovým cukrom podľa chuti, mletou škoricou, premiešame a na slabom ohni ich varíme asi 20 minút, kým jablká trochu nezmäknú. Potom ich necháme úplne vychladnúť.
  2. Na cesto najprv premiešame suché prísady, potom k nim pridáme vajce a bielok, zmäknuté maslo a vypracujeme hutné, trochu lepivé cesto. To rozdelíme na dve rovnaké časti a obe ich rozvaľkáme medzi dvomi plátmi papiera na pečenie na tenko, na veľkosť plechu.
  3. Jeden plát cesta (aj s papierom zospodu) položíme na plech na pečenie. Na povrch cesta nanesieme jablkovú plnku a prikryjeme ju druhým plátom cesta (papier zvrchu). Papier odstránime, cesto potrieme žĺtkom rozmiešaným s trochou vody a povrch pohánkového jablkového pité dobre popicháme vidličkou.
  4. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňoch asi 40 minút. Po dopečení necháme koláč vychladnúť a potom ho servírujeme nakrájaný na štvorce alebo obdĺžniky, prípadne ho posypeme práškovým cukrom.