Jablkový koláč
Jablkový koláč

Jablkové pité

Jana Štrbková
foodblog Medové motúzy, 19. novembra 2023
Jablkové pité
Foto: Jana Štrbková
16
porcií
40 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
300 g
1/2 bal.
3 ks
200 g
3 PL studená
60 g
Na potretie:
1 ls
Plnka:
1,2 kg
150 g
150 g (nadrobno nasekané)
100 g
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Múku preosejeme, zmiešame s práškom do pečiva, s cukrom, nastrúhaným maslom, so žĺtkami aj so studenou vodou. Vypracujeme hladké cesto.

  2. 2

    Cesto zabalíme do potravinovej fólie a na 10 minút ho dáme do chladničky.

  3. 3

    Medzitým si pripravíme plnku. Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na tenké plátky. Do misy k nim pridáme cukor, škoricu, hrozienka a nasekané orechy.

  4. 4

    Odpočinuté cesto rozdelíme na dva rovnaké diely a každý rozvaľkáme na veľkosť plechu. Plech vymastíme alebo vystelieme papierom na pečenie a vložíme naň jeden plát cesta.

  5. 5

    Na cesto rovnomerne rozdelíme jablkovú plnku a prikryjeme ju druhým plátom cesta. Cesto ešte popicháme vidličkou a potrieme dobre rozšľahaným vajcom.

  6. 6

    Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C aspoň 30 minút, podľa potreby aj o čosi dlhšie.

  7. 7

    Upečené pité necháme vychladnúť, posypeme práškovým cukrom a potom nakrájame.

Diskusia k receptu