Jablkové pité
foodblog Medové motúzy, 19. novembra 2023
Foto: Jana Štrbková
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
300 g |
|
1/2 bal. |
|
3 ks |
|
200 g |
|
3 PL studená |
|
60 g |
|
Na potretie: | |
1 ls |
|
Plnka: | |
1,2 kg |
|
150 g |
|
150 g (nadrobno nasekané) |
|
100 g |
|
|
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Múku preosejeme, zmiešame s práškom do pečiva, s cukrom, nastrúhaným maslom, so žĺtkami aj so studenou vodou. Vypracujeme hladké cesto.
- 2
Cesto zabalíme do potravinovej fólie a na 10 minút ho dáme do chladničky.
- 3
Medzitým si pripravíme plnku. Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na tenké plátky. Do misy k nim pridáme cukor, škoricu, hrozienka a nasekané orechy.
- 4
Odpočinuté cesto rozdelíme na dva rovnaké diely a každý rozvaľkáme na veľkosť plechu. Plech vymastíme alebo vystelieme papierom na pečenie a vložíme naň jeden plát cesta.
- 5
Na cesto rovnomerne rozdelíme jablkovú plnku a prikryjeme ju druhým plátom cesta. Cesto ešte popicháme vidličkou a potrieme dobre rozšľahaným vajcom.
- 6
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C aspoň 30 minút, podľa potreby aj o čosi dlhšie.
- 7
Upečené pité necháme vychladnúť, posypeme práškovým cukrom a potom nakrájame.
Tiež jablkový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu