Kysnuté pečivo
Podvodníci (fotorecept)
Autor receptu: eruska25
Pani Helena Ružičková by povedala "unterwasermani" ako vo filme Slunce, seno... Podvodníci preto, lebo cesto kysne pod vodou.*
Príprava je netradičná, ale veľmi jednoduchá. Zvládne ju aj ten, kto nemá skúsenosti s kysnutým cestom.
45 minút príprava |
15 minút na 180 °C |
Postup
- Mala som doma pol droždia, tak som robila polovičnú dávku. Najprv necháme z droždia, mlieka a cukru vzísť kvások. Roztopíme maslo, ktoré necháme vychladnúť. Potom do misky preosejeme múku, pridáme soľ, nastrúhanú citrónovú kôru, cukor, kvások a vychladnuté roztopené maslo. Vymiesime rukou a vytvarujeme akúsi guľu.
- Guľu vložíme do hrnca s vlažnou vodou tak, aby bola ponorená. Voda skutočne len vlažná, lebo v teplejšej sa maslo z cesta topí do vody.
- Cesto musí vyplávať hore, vtedy je vykysnuté. Mne to trvalo pol hodiny.
- Cesto je také lepkavé, preložila som ho na tanier a rukou premiesila.
- Preložíme ho na pomúčenú dosku, premiesime, podľa potreby podsypeme múkou, už sa s ním veľmi dobre pracuje.
- Vyvaľkáme ho na hrúbku pol centimetra a vykrajujeme rôzne tvary.
- Preložíme ich na plech s papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C 15 minút.
- Ešte teplé ich obaľujeme v zmesi práškového a vanilkového cukru. Už teraz sú výborné, netreba s nimi nič viac.
- Ale keď som ich chcela akési slávnostnejšie, namáčala som polovicu do čokoládovej polevy a posypala farebnými guličkami.
- Prikladám aj fotku po prelomení.