Kysnuté pečivo

Podvodníci (fotorecept)

Autor receptu: eruska25

Pani Helena Ružičková by povedala "unterwasermani" ako vo filme Slunce, seno... Podvodníci preto, lebo cesto kysne pod vodou.* Príprava je netradičná, ale veľmi jednoduchá. Zvládne ju aj ten, kto nemá skúsenosti s kysnutým cestom.

45 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Mala som doma pol droždia, tak som robila polovičnú dávku. Najprv necháme z droždia, mlieka a cukru vzísť kvások. Roztopíme maslo, ktoré necháme vychladnúť. Potom do misky preosejeme múku, pridáme soľ, nastrúhanú citrónovú kôru, cukor, kvások a vychladnuté roztopené maslo. Vymiesime rukou a vytvarujeme akúsi guľu.
  2. Guľu vložíme do hrnca s vlažnou vodou tak, aby bola ponorená. Voda skutočne len vlažná, lebo v teplejšej sa maslo z cesta topí do vody.
  3. Cesto musí vyplávať hore, vtedy je vykysnuté. Mne to trvalo pol hodiny.
  4. Cesto je také lepkavé, preložila som ho na tanier a rukou premiesila.
  5. Preložíme ho na pomúčenú dosku, premiesime, podľa potreby podsypeme múkou, už sa s ním veľmi dobre pracuje.
  6. Vyvaľkáme ho na hrúbku pol centimetra a vykrajujeme rôzne tvary.
  7. Preložíme ich na plech s papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C 15 minút.
  8. Ešte teplé ich obaľujeme v zmesi práškového a vanilkového cukru. Už teraz sú výborné, netreba s nimi nič viac.
  9. Ale keď som ich chcela akési slávnostnejšie, namáčala som polovicu do čokoládovej polevy a posypala farebnými guličkami.
  10. Prikladám aj fotku po prelomení.