Foto: akeber
Recept na kapustníky som získala z knihy Slovenský rok . V receptári kniha ponúka originálne recepty ľudových jedál , ktoré boli na Slovensku charakteristické Zobraziť celý popisRecept na kapustníky som získala z knihy Slovenský rok . V receptári kniha ponúka originálne recepty ľudových jedál , ktoré boli na Slovensku charakteristické pre dlhé pôstne predveľkonočné obdobie , typické jarné jedlá , obradové , sviatočné , každodenné z rôznych kútov Slovenska . Tieto kapustníky si pamätám už ako dieťa , robievala nám ich naša starká a i dodnes sa kapustníky u nás robia . Je to sýte jedlo , dajú sa aj na sladko aj na slano .
príprava
Postup
-
1
Múku preosejeme cez sitko , vmiešame droždie , soľ, kryštálový cukor. Pridáme pretlačené zemiaky.
-
2
Vlejeme vlažné mlieko a vypracujeme cesto ktoré necháme kysnúť na teplom mieste . tak 45 min.
-
3
Kapustu nakrájame , cibuľu popražíme do zlatista . Pridáme kapustu a na miernom ohni dusíme občas podlejeme vodou . Samozrejme že osolíme pridáme korenie , rascu a cukor .
-
4
Pomocou lyžice vyberáme cesto na dobre pomúčenú dosku a vytvoríme placku .
-
5
Na ktorú dáme kapustu , preklopíme cesto a kraje popritláčame . Ponecháme 10 min ešte kysnúť .
-
6
Vyprážame na rozpálenom oleji . Ukladáme na servítku , vsaje prebytočný olej .
-
7
Dobrú chuť !
www.labuznik.cz/recept/kapustniky-poda-starej-mamy/,...
mne trochu prihoreli, a vidíš, odvtedy som ich nerobila. Musím.
Takto vyzerajú moje sladké pečené.:-) Na tých tvojich sa mi páčia aj tie zemiaky do cesta.
toto vyskúšam a moji český susedia budú zýrat jak vizír