Podsitnianske kapustníky (fotorecept)
Autor receptu: akeber
Recept na kapustníky som získala z knihy Slovenský rok . V receptári kniha ponúka
originálne recepty ľudových jedál , ktoré boli na Slovensku charakteristické pre dlhé
pôstne predveľkonočné obdobie , typické jarné jedlá , obradové , sviatočné ,
každodenné z rôznych kútov Slovenska . Tieto kapustníky si pamätám už ako dieťa ,
robievala nám ich naša starká a i dodnes sa kapustníky u nás robia . Je to sýte jedlo ,
dajú sa aj na sladko aj na slano .
Postup
- Múku preosejeme cez sitko , vmiešame droždie , soľ, kryštálový cukor. Pridáme pretlačené zemiaky.
- Vlejeme vlažné mlieko a vypracujeme cesto ktoré necháme kysnúť na teplom mieste . tak 45 min.
- Kapustu nakrájame , cibuľu popražíme do zlatista . Pridáme kapustu a na miernom ohni dusíme občas podlejeme vodou . Samozrejme že osolíme pridáme korenie , rascu a cukor .
- Pomocou lyžice vyberáme cesto na dobre pomúčenú dosku a vytvoríme placku .
- Na ktorú dáme kapustu , preklopíme cesto a kraje popritláčame . Ponecháme 10 min ešte kysnúť .
- Vyprážame na rozpálenom oleji . Ukladáme na servítku , vsaje prebytočný olej .
- Dobrú chuť !