Podsitnianske kapustníky (fotorecept)

Autor receptu: akeber

Recept na kapustníky som získala z knihy Slovenský rok . V receptári kniha ponúka originálne recepty ľudových jedál , ktoré boli na Slovensku charakteristické pre dlhé pôstne predveľkonočné obdobie , typické jarné jedlá , obradové , sviatočné , každodenné z rôznych kútov Slovenska . Tieto kapustníky si pamätám už ako dieťa , robievala nám ich naša starká a i dodnes sa kapustníky u nás robia . Je to sýte jedlo , dajú sa aj na sladko aj na slano .

60 minút
príprava

Postup

  1. Múku preosejeme cez sitko , vmiešame droždie , soľ, kryštálový cukor. Pridáme pretlačené zemiaky.
  2. Vlejeme vlažné mlieko a vypracujeme cesto ktoré necháme kysnúť na teplom mieste . tak 45 min.
  3. Kapustu nakrájame , cibuľu popražíme do zlatista . Pridáme kapustu a na miernom ohni dusíme občas podlejeme vodou . Samozrejme že osolíme pridáme korenie , rascu a cukor .
  4. Pomocou lyžice vyberáme cesto na dobre pomúčenú dosku a vytvoríme placku .
  5. Na ktorú dáme kapustu , preklopíme cesto a kraje popritláčame . Ponecháme 10 min ešte kysnúť .
  6. Vyprážame na rozpálenom oleji . Ukladáme na servítku , vsaje prebytočný olej .
  7. Dobrú chuť !