Poğaça - kysnuté slané buchtičky (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Číta sa to "Pogača" ale so Slovenskymi Pagačmi to nema naozaj nic spolocne :-) Turci tak volaju ci uz kysnute,alebo nekysnute žemličky-buchtičky a to naslano,ci nasladko..Plnene alebo len tak prazdne :-) ..chutia jednoducho vynikajuco! Hodia sa nielen k polievkam,ale aj ku kave,k čaju,na ranajky ku kakau alebo detom na desiatu ;-)

23-25
porcií
15-20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misky dame muku,Cukor a sol a premiesame lyzicou.Potom dame jogurt,olivovy olej a napucany kvasok.Ten sme si pripravili z 2dcl mlieka,kvasnic a 1kl cukru.A nakoniec pridame aj zvysnych 2dcl vlazneho mlieka.Olivovy olej doda cestu fantasticku chut,ale kludne ho mozte nahradit aj inym rastlinnym olejom.Ja som robila uz aj so slnecnicovym a boli tiez vyborne :-)
  2. Cesto poriadne vymiesame,medzi prstami pomackame :-) Nakoniec dostaneme take polotuhe,mastnejsie cesto,ktore sa takto oddeluje od misky :-)
  3. Pomocou muky vymiesime este do bochnika,posypeme trocha mukou a nechame utierkou zakryte na teplejsom mieste 1h nakysnut..
  4. Zatial si pripravime lubovolnu plnku.Ja som polovicu buchticiek chcela mat prazdnych a do druhej polky som zmiesala tvaroh,kopor,trocha smotany a sol.Ale mozte plnit naozaj lubovolne :-) Ale najlepsie sa hodi turecky syr(alebo feta) ,cottage syr,alebo lubovolne ochuteny tvaroh.
  5. ..takto krasne nam cesto za 1h nakyslo :-)
  6. na pomucenej doske si z cesta vytvorime valec,z ktoreho odkrajujeme rovnake kusky cesta...
  7. ..ktore potom vymiesime do malickeho bochnicka cca. velkost strednej mandarinky :-)
  8. Nenechame ich uz kysnut,ale hned s nimi pracujeme dalej..Kazdy bochnicek takto prstami roztapkame..
  9. ..do stredu dame asi 1kopcovitu kl plnky..
  10. ..vezmeme do ruky a prstami pospajame(aby sa zlepili) kraje cesta smerom do stredu popricom buchticku hybeme v smere hodinovych ruciciek stale dookola.Vela cesta neberte,len presne okraje,aby zasa nebolo po upeceni na spodku hrube cesto a na vrchu ledva :-/
  11. ..vyzera to takto :-) Hotovu buchticku polozime s pospajanou stranou dolu na pomucenu dosku.Takto si naplnite kolko buchticiek chcete ;-)
  12. ...potom buchticky poukladame na plech s papierom trocha dalej od seba a nechame este podkysnut,kym sa nam rura zohreje.Ruru si zohrejeme na 180°C.Ked sa nam uz zohriala,natrieme buchticky vajecnym zltkom,ktore sme zmiesali troskou vody a dame do rury piect na 15-20 minut.Zalezi aj od rury,takze si ich radsej sledujte..
  13. ..aby sme ich lahsie rozoznali,tak som tie prazdne potrela len zltkom..
  14. ..a plnene som posypala sezamom :-)
  15. Poğaça-buchticky maju vynikajucu chut.Olivovy olej im doda jedinecnu chut a jogurt zasa vlacnost a tiez kyslovkavu notu ;-) Su jemne a mäkkucke,nielen v den pecenia ale aj na druhy-treti den! Podavaju sa k polievke,ale aj takto samotne ku kave ,alebo k caju pri rodinnom posedeni,alebo pre navstevu.Su vyborne na ranajky,alebo detom na desiatu ;-P Dobru chut.