Foto: janger
Aj som uvazovala, ci mam toto pridat, lebo to nie je nejake pekne. Ale zato velmi dobre. Taketo plnene kolaciky sa tu jedia hlavne Zobraziť celý popisAj som uvazovala, ci mam toto pridat, lebo to nie je nejake pekne. Ale zato velmi dobre. Taketo plnene kolaciky sa tu jedia hlavne v zime. A to v obdobi sv. Mikulasa. Ja to v trosku zmenenej podobe (s cokoladou) robievam na Vianoce. Vacsinou uz z hotovych zmesi, alebo kupime uz hotove, upecene. Ale tentokrat je to vlastna praca.
na 175 °C
Suroviny
250 g |
|
1 caj. lyzicka |
|
1 caj. lyzicka |
|
1/4 caj. lyzicka |
|
150 g |
|
150 g |
|
1 ks |
|
1 caj. lyzicka |
|
2 PL |
|
350 g |
|
na vymastenie pekáča |
|
|
|
na ozdobu |
|
Postup
-
1
Pouzila som mandlovu plnku z tohto receptu: http://varecha.pravda.sk/recepty/mandlova-plnka-z-holandska-fotorecept/22604-recept.html
- 2
Koreniny, ktore som pouzila boli uz hotove, namiesane. Mozete si ich namiesat a v uzvretej nadobke uskladnit: Vsetko je mlete:30g skorica, 10g klincek, 10g muskatovy oriesok, 5g biele korenie, 5g aniz, 5g koriander, Neviem, co obsahuje slovenske pernikove korenie, ci to nie je podobne.
- 3
Plnku vyberieme z chladnicky a v tomto recepte ju musime trosku zriedit, aby sa dala rozotriet. Ja som dala trosku mlieka, co si pridavam do kavy.
- 4
Formu (20x20cm) som vymastila, vysypala mukou a dala som do nej na kriz pasiky papiera na pecenie. Tato forma nie je s vyberatelnym dnom a s tym papierom sa mi kolac lepsie vyklopi.
- 5
Do misky si dame muku, prasok do peciva, sodu, sol, cukor, 2 velke lyzice korenia. Vsetko dobre premiesame.
- 6
Pridame na kocky posekane studene maslo, spolu to este dobre nozom posekame. Pridame rozmiesane vajce.
- 7
Vsetko spolu zamiesime. . Cesto dame odpocinut do chladnicky.
- 8
Potom cesto rozdelime na dve casti. Jednu cast vyvalkame a dame na pekacik. Cesto sa nam asi bude trhat, ale to nevadi. Pozliepame ho.
- 9
Na to dame plnku. Nie az uplne po okraje. Ak sa nam zle rozotiera, pomozeme si lyzicou namocenou v studenej vode. Na to dame druhu polovicu rozvalkaneho cesta. Dame piect do rury. Elektricka klasicka rura - asi 40minut, 175 stupnov.. Cesto som nepotierala nicim, lebo som mala v plane po upeceni potierat cokoladou. Ak by ste nechceli cokoladove, tak si mozete potriet vajickom a ozdobit mandlami.
- 10
Po upeceni nechame ochladit na pekaciku. Potom vyberieme. Kraje pookrajujeme.
- 11
Pokrajame na kusky. Nechajte si to ale dobre vychladit. Potom sa to lepsie kraja. A kazdy kusok som potrela stetcom s rozpustenou cokoladou a ozdobila mandlou. Mozete si potriet cokoladou vrch kolacika, este ked je nepokrajany. Ja som chcela potriet kazdy kusok zvlast, aj boky. Mala som dost hustu cokoladu, nechcela som ju riedit, takze sa mi to dost zle natieralo...
- 12
A este som chcela povedat, ze ak by vam pri ukladani do pekaca trosku cesta zostalo, tak si ho rozvalkajte, potrite vajickom, dajte mandle na to a tak upecte. Je to aj tak vyborne. Mne zostal takyto kustik. Aj tak je to velmi chutne. Tento kolacik sa robieva aj neplneny.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
@babidka , mozes si to dat aj do tortovej formy, a len tak cele poliat cokoladou, nemusis sa s tym babrat. Ale ono to je take nizke, aby si nebola sklamana.
@3sandra3 , ta plnka je spominana hned v bode 1. Len neviem, preco sa mi nezobrazila inej farby. Do cesta kakao nejde, to je take koreninove cesto. A preco je hnede? Pozri si bod 5, vidis tam tie prisady, hnedy cukor a kopu korenin- tmavych. Tak z toho :-)).
@marienka , to sa robi vacsinou stvorcove, ale kludne si to mozes spravit aj okruhle. Aj take byva. Len neviem, aku velku formu mas, myslim priemer. Toto mnozstvo je tak na 20x20 cm. Vysoku formu nemusis mat, lebo to je nizky kolacik. Ked chces, tak tej mandlovej plnky si mozes dat aj viac. To zalezi na tebe. Postup inac ten isty - cesto, plnka, cesto. A mozes to potriet vajcom, (niekto potiera troskou mlieka), popichat mandle do toho a tak upiect. Alebo nemusis potierat nicim a po upeceni oblejes cokoladou (s tou cokoladou je moj 'vynalez', hahaha, lebo sa to robieva bez nej). Ale neocakavaj nejaku stavnatu tortu, tak ako sme zvyknuti na Slovensku, toto je take suchsie cesto. Ludia si tu krajaju len take malinke kusky z toho. A tu fotku, co vidis pod obrazkom 12, tak to je len cesto z obrezkov. Aj to je velmi chutne. Aj tak sa to pekava, take neplnene keksiky s mandlou...
@cica2 , dakujem za prianie :-).
Koláčik máš úchvatný a nepochybne musí byť aj chutný
Mila @katka , dakujem ti za spravu, za fotku. Som rada, ze kolacik chutil. Vzdy mam radost, ak co i len jeden clovek recept skusi. A hlavne, ak aj chuti, samozrejme:-). Katka, rozriedila si si tu plnku trosicku? Ako spominam v bode 3? Kedze pises, ze si ju mala taku hutnejsiu...Pozdravujem.
varecha.pravda.sk/recepty/vianocny-vencek-s-mandlovou-pln...
Super jednoduchy, hlavne, ak mas hotove - kupovane listkove cesto ;-). A nemusis robit ani vencek, ale len taku rovnu "palicu". My to mame velmi radi. Kupujem aj hotove, hlavne v obdobi Mikulasa a Vianoc. Ak by si niekedy vyskusala, drzim palce :-).
Mila @katka78 , dakujem ti za komentik a peknu fotku. Napiekla si ukazkovo :-). Kolacik sa ti ozaj pekne podaril. Mas pravdu, ze odstaty je este lepsi. Len si pomaskrt, tesim sa veeelmi :-). A dufam, ze bude chutit aj svagrinkam s rodinami. Prajem pekny predvianocny cas :-). Pozdravujem.