Plnený mandľový koláčik z Holandska (fotorecept)

Autor receptu: janger

Aj som uvazovala, ci mam toto pridat, lebo to nie je nejake pekne. Ale zato velmi dobre. Taketo plnene kolaciky sa tu jedia hlavne v zime. A to v obdobi sv. Mikulasa. Ja to v trosku zmenenej podobe (s cokoladou) robievam na Vianoce. Vacsinou uz z hotovych zmesi, alebo kupime uz hotove, upecene. Ale tentokrat je to vlastna praca.

40 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Pouzila som mandlovu plnku z tohto receptu: http://varecha.pravda.sk/recepty/mandlova-plnka-z-holandska-fotorecept/22604-recept.html
  2. Koreniny, ktore som pouzila boli uz hotove, namiesane. Mozete si ich namiesat a v uzvretej nadobke uskladnit: Vsetko je mlete:30g skorica, 10g klincek, 10g muskatovy oriesok, 5g biele korenie, 5g aniz, 5g koriander, Neviem, co obsahuje slovenske pernikove korenie, ci to nie je podobne.
  3. Plnku vyberieme z chladnicky a v tomto recepte ju musime trosku zriedit, aby sa dala rozotriet. Ja som dala trosku mlieka, co si pridavam do kavy.
  4. Formu (20x20cm) som vymastila, vysypala mukou a dala som do nej na kriz pasiky papiera na pecenie. Tato forma nie je s vyberatelnym dnom a s tym papierom sa mi kolac lepsie vyklopi.
  5. Do misky si dame muku, prasok do peciva, sodu, sol, cukor, 2 velke lyzice korenia. Vsetko dobre premiesame.
  6. Pridame na kocky posekane studene maslo, spolu to este dobre nozom posekame. Pridame rozmiesane vajce.
  7. Vsetko spolu zamiesime. . Cesto dame odpocinut do chladnicky.
  8. Potom cesto rozdelime na dve casti. Jednu cast vyvalkame a dame na pekacik. Cesto sa nam asi bude trhat, ale to nevadi. Pozliepame ho.
  9. Na to dame plnku. Nie az uplne po okraje. Ak sa nam zle rozotiera, pomozeme si lyzicou namocenou v studenej vode. Na to dame druhu polovicu rozvalkaneho cesta. Dame piect do rury. Elektricka klasicka rura - asi 40minut, 175 stupnov.. Cesto som nepotierala nicim, lebo som mala v plane po upeceni potierat cokoladou. Ak by ste nechceli cokoladove, tak si mozete potriet vajickom a ozdobit mandlami.
  10. Po upeceni nechame ochladit na pekaciku. Potom vyberieme. Kraje pookrajujeme.
  11. Pokrajame na kusky. Nechajte si to ale dobre vychladit. Potom sa to lepsie kraja. A kazdy kusok som potrela stetcom s rozpustenou cokoladou a ozdobila mandlou. Mozete si potriet cokoladou vrch kolacika, este ked je nepokrajany. Ja som chcela potriet kazdy kusok zvlast, aj boky. Mala som dost hustu cokoladu, nechcela som ju riedit, takze sa mi to dost zle natieralo...
  12. A este som chcela povedat, ze ak by vam pri ukladani do pekaca trosku cesta zostalo, tak si ho rozvalkajte, potrite vajickom, dajte mandle na to a tak upecte. Je to aj tak vyborne. Mne zostal takyto kustik. Aj tak je to velmi chutne. Tento kolacik sa robieva aj neplneny.