Plnený hermelín
Plnený hermelín

Plnený hermelín fotorecept

siuuu - fotkasiuuu, 2. januára 2020
Plnený hermelín (fotorecept)
Foto: siuuu

Hermelín mám rada vo všetkých podobách - v základnej podobe, grilovaný, zapekaný a aj tento plnený. Postupne skúšam rôzne náplne. Je to rýchla, chutná a efektná chuťovka - pekne vyzerá na stole a aj dobre chutí. K vínečku či pivečku mňamka.

15 minút
príprava

Suroviny

 (alebo podobný typ syra s bielou plesňou)
 (dehydrované)
 nesolené

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Syr prekrojíme horizontálne na 2 polovičky a z oboch polovíc opatrne lyžičkou vyberieme vnútro tak, aby nám vznikli misky s cca 0,5 cm okrajom.

    Plnený hermelín (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zo syra, ktorý sme "vydlabali" urobíme plnku podľa chuti (vnútro z každého syra dávam do osobitnej misky). ORECHOVÁ plnka: K syru pridáme mleté vlašské orechy (alebo pistácie, prípadne mix), pretlačený cesnak, štipku soli a korenia, vidličkou zmiešame. FIGOVÁ plnka: K syru pridáme nadrobno pokrájané sušené figy, odporúčam mäkšie, s ktorými sa lepšie pracuje, zmiešame a ochutíme štipkou soli (figy na obrázku chýbajú, teraz som robila iba orechovú a paradajkovú plnku) PARADAJKOVÁ plnka: K syru pridáme nadrobno pokrájané sušené paradajky, posekané pistácie, štipku soli a korenia, premiešame

    Plnený hermelín (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Hotovú plnku vrátime späť do jednej z vydlabaných polovíc syra, pritlačíme a priklopíme druhou polovicou - snažte sa polovice spojiť presne na tom mieste ako boli rozkrojené, výsledok bude krajší.

    Plnený hermelín (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Každý syr zabalíme osobitne do pôvodného obalu alebo alobalu a necháme v chladničke stuhnúť. Odporúčam urobiť deň vopred, aby sa v chladničke chute prepojili.

    Plnený hermelín (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pred podávaním pokrájame na trojuholníčky a servírujeme napríklad s ovocím (hrozno, jablko), čerstvou zeleninou či orechmi.

    Plnený hermelín (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

20 komentárov k receptu
Ďakujem dievčatá za milé komentáre - je to rýchly, efektný a chutný recept - plnku každý podľa seba - mne viac vyhovujú také chuťovo výraznejšie. Akurát treba orechy a pistácie buď zomlieť alebo posekať na jemnejšie, aj sušené paradajky. Ja som chcela aby bolo kúsky pekne vidieť, ale horšie sa to potom krájalo.
Robim podobny plneny hermelin s vlasskymi orechmi, susenymi rajcinami a bylinkami len ho potom zabalim do listkoveho cesta a dam piect. Vyborny s polnickovym salatom a vinom mierne vyzretym suchym Rizlingom rynskym
Robím pravidelne s orechami a cesnakom, myslím, že som to odkukala od Novotného, má tento rcp v kuch.knihe ...ale zaujali ma tie figy, môže byť vynikajúce, aj sušené paradajky
@sommelier (2.1.2020 13:04)

Robievam občas aj ja v lístkovom ceste, tiež je veľmi dobrý - ale ho neplním, iba potriem paradajkovým pretlakom a posypem pokrájaným pórikom - musím vyskúšať aj tvoj spôsob.
@marianne (2.1.2020 13:36)

Áno ten s orechami a cesnakom je klasika - ten som skúšala prvý, chutil mi aj s figami - bola to zaujímavá kombinácia, akurát tento rok som zabudla kúpiť sušené figy. Robila som aj s ďatľami, ale ten bol na mňa príliš málo výrazný.
@tacho (2.1.2020 16:41)

Nóó, sušené slivky vôbec nemusia byť zlá voľba - rozmýšľala som aj nad sušenými brusnicami, ale nakoniec boli tieto dve varianty.
@frezia68 (2.1.2020 16:46)

Joj, grilovaný je úžasný - robím ho na suchej grilovacej panvici, na grilovanie kupujem takú menšiu veľkosť. Milujem ho s takým rustikálnym zemiakovým pyré (alebo zemiaky + bataty, zemiaky + mrkva), kvapka tatarky alebo domáceho paradajkového chilli džemíku - to je dobrota. Tento na studeno je výborná voľba pre návštevy, pripravím deň vopred a potom už iba naservírujem.



Pridaj komentár k receptu: