Plnené zemiaky na spôsob Bihari
Ladislav Fodor
šéfkuchár Wellness Hotela Orchidea vo Veľkom Mederi, 25. januára 2010
šéfkuchár Wellness Hotela Orchidea vo Veľkom Mederi, 25. januára 2010
Foto: Pravda - Ivan Majerský
4
porcie
porcie
10 minút
príprava
príprava
50 minút
tepelná úprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Neočistené zemiaky v studenej vode dobre prečistíme a utrieme do sucha. Každý kus zabalíme do fólie a pri strednej teplote upečieme. Po vybratí z rúry odstránime fóliu, zemiaky prerežeme na polovicu a naplníme klobásovou plnkou.
- 2
Smotanu dochutíme soľou, korením a natrieme ňou zemiaky. Navrch nasypeme nadrobno nakrájanú cisársku slaninu. Pečieme ich do červena 20 min.
- 3
Hotové zemiaky posypeme červenou paprikou a strúhaným syrom.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Upečené zemiaky rozkrojíme a vydlabeme? Čo potom s vydlabanou hmotou? Čo je to klobásová zmes? Dostať v obchode cisárskú slaninu?
2. je evidentné ze klobásová zmes je to co je v klobáse-cize vnútri v crievku-niekde to predávajú v mäsiarstve uz pripravené-bez crievka-pre tých menej chápavých
3. na cisársku slaninu sa treba opýtat tiez v mäsiarstve
Co takto menej irónie a trosku pohnút rozumom?
Ja som v zivote v Mederi nebola,neviem ako sa tam dohovárajú ale recept mi pripadá logický a navyse jednoduchý.
Aby som nezabudla,to co vydlabes so zemiakov sa zvykne miesat s náplñou.A fólia je alumíniová,cize alobal. :-)))
Ostatným vareškárom - všimnite si, prosím, že nie ja som takýto posmešný tón zvolil ako prvý!
Už som niekedy napísal, že varím viac ako styridsať rokov. Ja nepotrebujem k vareniu recepty. Varenie je moje hobby, mnohokrát vymýšlam nové recepty, upravujem tie čo som niekde čítal alebo jedol, podľa mojej chuti. Som trocha konzervatívný, ale sa nebránim móde nových korenín na Slovensku málo používaných. Napríklad u mňa nenajdete v jedlách kôpor.
A ešte pripomínam, že viem si urobiť klobásovú zmes, plním s tým bôčik, panenskú pečienku a samozrejme aj do bravčových čriev. A viem presne čo je to cisárska slanina. Každý rok ju robím po zabíjačke aj s domácou šunkou.
Ja pečiem sladkosti len zriedkavo. Túto činnosť v kuchyni prenechávam manželke. Jej najoblúbenejší zákusok v rodine a u priateľov sú Halušky "Somlói". Na Varechu som ich zaslal, ale administrátor ich vymazal. Odvtedy recepty neposielam.
Čo sa týka receptov, tie takisto nemažeme. Vymazané sú po čase čiastkové recepty, ktoré ani po dlhej dobe neboli doplnené o chýbajúce texty alebo suroviny, a to aj napriek upozorneniu mailom od administrátora. Takže chyba musela byť niekde inde.
Budeme veľmi radi, ak pridáte svoje recepty, najmä také, ktoré budú nápomocné aj začiatočníkom.
Neverím tomu, že redakcia len tak vymazala recept na Somlói halušky. Ak s ním bol nejaký problém, určite sa s jeho autorom pokúsila skontaktovať.
@retig : môj zlatý.Ty más akÿ problém s mojou slovencinou? Skontrolovala som si profil a nenachádzam v ñom ani jednu chybu,tak o co ti ide?Chýbajú mäkcene ale to je objasnené.
Neviem v akom jazyku sa povie VIVAT-slovenské slovo to nie je a po spanielsky to je VIVA, ziadny Vivat.