Plnené zemiaky na spôsob Bihari

Ladislav Fodor
šéfkuchár Wellness Hotela Orchidea vo Veľkom Mederi, 25. januára 2010
Plnené zemiaky na spôsob Bihari
Foto: Pravda - Ivan Majerský
4
porcie
10 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
250 g
50 g
100 g
1,5 dl




Postup

  1. 1

    Neočistené zemiaky v studenej vode dobre prečistíme a utrieme do sucha. Každý kus zabalíme do fólie a pri strednej teplote upečieme. Po vybratí z rúry odstránime fóliu, zemiaky prerežeme na polovicu a naplníme klobásovou plnkou.

  2. 2

    Smotanu dochutíme soľou, korením a natrieme ňou zemiaky. Navrch nasypeme nadrobno nakrájanú cisársku slaninu. Pečieme ich do červena 20 min.

  3. 3

    Hotové zemiaky posypeme červenou paprikou a strúhaným syrom.

Diskusia k receptu

evia
Tak tomu hovorím kaloriská bomba. Zemiačky ľúbime, aj to môže byť veeeeľmi chutné, ale ručička na váhe hovorí svoje.
používateľ nemá avatar
dry
dry
Plnené zemiaky som ešte nerobil, ale tento recept mi pripadá neúplný. Podľa tohoto receptu začiatočník neuvarí asi nič.
Upečené zemiaky rozkrojíme a vydlabeme? Čo potom s vydlabanou hmotou? Čo je to klobásová zmes? Dostať v obchode cisárskú slaninu?
retig
dry Recept asi zrozumiteľný len vo Veľkom Mederi.
dadabarcelona
1. je logické ze zemiak treba trochu vydlabat,inak by sa nedal naplnit.....
2. je evidentné ze klobásová zmes je to co je v klobáse-cize vnútri v crievku-niekde to predávajú v mäsiarstve uz pripravené-bez crievka-pre tých menej chápavých
3. na cisársku slaninu sa treba opýtat tiez v mäsiarstve
Co takto menej irónie a trosku pohnút rozumom?
Ja som v zivote v Mederi nebola,neviem ako sa tam dohovárajú ale recept mi pripadá logický a navyse jednoduchý.
Aby som nezabudla,to co vydlabes so zemiakov sa zvykne miesat s náplñou.A fólia je alumíniová,cize alobal. :-)))
zamagurcanka
Vyrastala som na slanine,ale cisarska mi nic nehovori.Najlepsia je domaca.Mozno to je ta cisarska.Mali by sme sa drzat slovenskych nazvov a pochybujem ci cisari jedli slaninu.
retig
Dada, drahá premúdrelá, ako si sa sama nazvala "slobodná duša", kto sa pozrie do tvojho "profilu", vidí, že s tvojou slovenčinou to až také dobré nie je. A navyše - žiadne "viva Slovakia" ale vivat ... , a obidva razy. Je ti to logické a evidentné? Čo takto pohnúť rozumom?
Ostatným vareškárom - všimnite si, prosím, že nie ja som takýto posmešný tón zvolil ako prvý!
cokomilka
Fólia nemusí byť alumíniová, môže byť aj zabalené v papieri na pečenie, alebo v sáčku na pečenie...
altyn
Tak toto som už skúšal a nič moc! Tým že sa zemiaky pečú "holé" nestihnú vsať chuť klobásovej zmesi a korenia. To môžete piecť každé zvlášť a potom to na seba len položiť. Ja som klobásovú zmes získal "vyzlečením" klobásy a slaninu som použil pol na pol anglickú a oravskú.
používateľ nemá avatar
dry
dry
Nedá mi svedomie, aby som nereagoval na komentár pani Dadi. Bez urážky som bral na vedomie, že ten komentár patrí mne. Musím však poznamenať, že v mojom komentári som jasne napísal, že začiatočník podľa tohoto receptu nenavarí. A v prvom rade by som chcel apelovať na to, že veľa receptov je na týchto stránkach neúplných, alebo nepresných s použitím cudzích výrazov, ktoré som v živote v gastronómii ani nepočul a už vôbec nepoužil. Je dobré, že takáto stránka existuje, že si každý môže (ak chce) uverejniť svoj recept, ale je dôležité dbať aj na začiatočníkov, ktorí sa chcú naučiť variť, podeliť sa o skúsenosti so staršími skúsenými kucharmi. Pre začiatočníkov taký recept nie je receptom, napríklad cestoviny za dve tri hrste. Aj som to okomentoval, administrátor môj komentár vymazal. Bolo by dobré, keby na stránkach Varechy bol prístupný slovník s vysvetlivkami, ktorý k odbornej literatúre patrí.
Už som niekedy napísal, že varím viac ako styridsať rokov. Ja nepotrebujem k vareniu recepty. Varenie je moje hobby, mnohokrát vymýšlam nové recepty, upravujem tie čo som niekde čítal alebo jedol, podľa mojej chuti. Som trocha konzervatívný, ale sa nebránim móde nových korenín na Slovensku málo používaných. Napríklad u mňa nenajdete v jedlách kôpor.
A ešte pripomínam, že viem si urobiť klobásovú zmes, plním s tým bôčik, panenskú pečienku a samozrejme aj do bravčových čriev. A viem presne čo je to cisárska slanina. Každý rok ju robím po zabíjačke aj s domácou šunkou.
Ja pečiem sladkosti len zriedkavo. Túto činnosť v kuchyni prenechávam manželke. Jej najoblúbenejší zákusok v rodine a u priateľov sú Halušky "Somlói". Na Varechu som ich zaslal, ale administrátor ich vymazal. Odvtedy recepty neposielam.
redakcia
@dry , redakcia vymazáva príspevky, ktoré sú vulgárne, ale ťažko sa teraz dohadovať o tom čo bolo, a na čo nemá ani jeden z nás dôkaz.

Čo sa týka receptov, tie takisto nemažeme. Vymazané sú po čase čiastkové recepty, ktoré ani po dlhej dobe neboli doplnené o chýbajúce texty alebo suroviny, a to aj napriek upozorneniu mailom od administrátora. Takže chyba musela byť niekde inde.

Budeme veľmi radi, ak pridáte svoje recepty, najmä také, ktoré budú nápomocné aj začiatočníkom.
jarco
@dry - tento recept naozaj nie je bohvieako napísaný. Ale svoju informačnú hodnotu má. Každý by ocenil kritický komentár, ktorý doplní chýbajúce informácie - ako to napríklad tu vyššie urobil @altyn . Ale samoúčelnú kritiku ľudia tu na Vareche radi nemajú.

Neverím tomu, že redakcia len tak vymazala recept na Somlói halušky. Ak s ním bol nejaký problém, určite sa s jeho autorom pokúsila skontaktovať.
dadabarcelona
@dry : ja som nikoho nechcela urazit, závisí ako si to kazdý vysvetlí.Ak som sa ta niecím dotkla -beriem spät a ospravedlñujem sa Ti.
@retig : môj zlatý.Ty más akÿ problém s mojou slovencinou? Skontrolovala som si profil a nenachádzam v ñom ani jednu chybu,tak o co ti ide?Chýbajú mäkcene ale to je objasnené.
Neviem v akom jazyku sa povie VIVAT-slovenské slovo to nie je a po spanielsky to je VIVA, ziadny Vivat.
dadabarcelona
ach,aby som nezabudla,ja som tiez este nepocula o cisárskej slanine ale urcite by som sa na ñu v mäsiarstve informovala.
bedrunka
Moji zlatí, veď sa to celé nejako zvrhlo a zvrtlo. Ak niekto urobí chybu (každý je omylný) treba ho taktne upozornť. Vo VARECHE písať nechutnosti - to je dosť silná káva. Stačí Nora na Jojke.
ernest
Ludia moji je jasne že náš svet sa trošku zmenil už opadá naša dobrosrdečnost ale takéto komentáre na Vareche ....k jedlu aj vareniu teba pokoj ,ak sa dáva recept na Varechu tak snád s chuťou podeliť sa ,pripomienky sú fajn len bez sarkazmu .Milí dry je chybou nechat sa znechutit jednym neuverejneným receptoma ,nepridávať ich je chyba a tá mohla nastať kdekolvek ,ako tvrdíš varíš dlhé roky ved to musia byť tony receptov na ktoré čakáme .U nás pečieme čosi podobné a tu je recept pod názvom Lodičky na smotane,možno nie je celkom napísaný pre začiatočníkov no ako inšpirácia tvorivej duši postačí takže pokusom zdar
halina
Milí vareškári, cisárska slaninka je rakúskou špecialitou, ale robia ju aj Nemci vo Schwarzwalde (rakúsko-švajčiarsko-nemecké hranice), je to nasolená šunka (menej mastná, viac mäsíčka)údená na studeno s bukovými pilinami a nakoniec sušená buď horúcim vzduchom alebo i voľne na vzduchu. Je iná ako oravská, ale slanina je slanina. Ak nemáme jeden druh, možno ho nahradiť. Vždy to chutí inak. Prečo treba robiť z každého receptu vedu? Každý si varí po svojom, ako má čo rád. Buďte zhovievavejší k druhým, nikto z nás nie je dokonalý, aby mohol druhého kritizovať. Buďto sme nejaká komunita, alebo to nechajme...
yness
Nikdy som nereagovala na podobné komentáre....ale teraz to skúsim.Je smutné, že sa ľudia vedia pochytiť aj pri veciach ako je recept na zapekané zemiaky....čo vy na to??? :-)
yness
Nikdy som nereagovala na podobné komentáre....ale teraz to skúsim.Je smutné, že sa ľudia vedia pochytiť aj pri veciach ako je recept na zapekané zemiaky....čo vy na to??? :-)
yness
Nikdy som nereagovala na podobné komentáre....ale teraz to skúsim.Je smutné, že sa ľudia vedia pochytiť aj pri veciach ako je recept na zapekané zemiaky....čo vy na to??? :-)
yness
.... tak a teraz som zareagovala až až.....
gardave
Mne sa recept zdá dobrý a dosť podrobný. Potrebovala by som iba doplniť informáciu o druhu smotany. Myslím, že pochúťková kyslá. Nemýlim sa?
modrykamen
Ale veď každý recept je len akýmsi návodom. Niekto chce viac slané, niekto viac sladké, niekto viac, či menej pripečené, niekto štipľavé... Niektoré vyššie komentáre sú nechutné. Každý človek urobí chybu, vedomky, či nevedomky.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia