Plnené peľmene z horného Zemplína
šéfkuchár hotela Crocus na Štrbskom Plese, 11. februára 2014
Foto: Pravda - Robert Hüttner
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Z múky, vajca, soli a vlažnej vody vymiešame cesto. Vypracujeme z neho pružné hladké cesto (ako na cestoviny). Potom ho zabalíme do navlhčenej utierky a necháme ešte asi dve hodiny odstáť. Potom si kus cesta odkrojíme, vyvaľkáme ho natenko a vykrojíme z neho kolieska. Do stredu kolieska vložíme pripravenú plnku, preložíme a poriadne zatlačíme spoje (vytvoríme piroh) a nakoniec spojíme konce, aby sme dostali tradičný tvar guľatých peľmeňov.
- 2
Plnka: Rožok natrháme, zalejeme mliekom a necháme rozmočiť. K mletému mäsu pridáme nakrájanú cibuľu, okoreníme, osolíme. Vytlačíme prebytočné mlieko z rožka, pridáme k mäsu. Zmes dôkladne premiešame. Ak je plnka riedka, prisypeme strúhanku.
- 3
Hotové peľmene varíme v osolenej vode, podobne ako pirohy, ideálne je variť ich 10 – 15 minút. Na panvici necháme rozpáliť olej, masť alebo maslo, pridáme uvarené peľmene a opečieme. Pred podávaním môžeme ešte okoreniť a ozdobiť čerstvými bylinkami.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
@hubata , pekne, že si si pri tomto ruskom jedle spomenula na Nastenku. Veru by jej pri tom nachladnutí bodol aj čaj, aj vodka, len aby sa zotavila.