Plnené peľmene z horného Zemplína
	        Autor receptu: redakcia 	         
	        
	          | 		  
				  	  
				  	4 porcie  | 
				  	  
				  	25 minút príprava  | 
				  	  
				  	35 minút tepelná úprava  | 
 
 Postup- Z  múky, vajca, soli a vlažnej vody vymiešame cesto. Vypracujeme z neho pružné hladké cesto (ako na cestoviny). Potom ho zabalíme do navlhčenej utierky a necháme ešte asi dve hodiny odstáť. Potom si kus cesta odkrojíme, vyvaľkáme ho natenko a vykrojíme z neho kolieska. Do stredu kolieska vložíme pripravenú plnku, preložíme a poriadne zatlačíme spoje (vytvoríme piroh) a nakoniec spojíme konce, aby sme dostali tradičný tvar guľatých peľmeňov.
 - Plnka: Rožok natrháme, zalejeme mliekom a necháme rozmočiť. K mletému mäsu pridáme nakrájanú cibuľu, okoreníme, osolíme. Vytlačíme prebytočné mlieko z rožka, pridáme k mäsu. Zmes dôkladne premiešame. Ak je plnka riedka, prisypeme strúhanku.
 - Hotové peľmene varíme v osolenej vode, podobne ako pirohy, ideálne je variť ich 10 – 15 minút. Na panvici necháme rozpáliť olej, masť alebo maslo, pridáme uvarené peľmene a opečieme. Pred podávaním môžeme ešte okoreniť a ozdobiť čerstvými bylinkami.
 
             
          
        
		  
		
		
          
         |