Plnené kelové listy

sisok - fotkasisok, 23. apríla 2013
Plnené kelové listy
Foto: sisok

Mamina robieva vynikajúci plnený kel v rúre, poliaty bešamelovou omáčkou a niekedy posypaný syrom. Nechala som sa inšpirovať základom receptu-mleté mäso, ryža a kel- Zobraziť celý popisMamina robieva vynikajúci plnený kel v rúre, poliaty bešamelovou omáčkou a niekedy posypaný syrom. Nechala som sa inšpirovať základom receptu-mleté mäso, ryža a kel- no chcela som mu dať inú formu a ponechať sviežosť kelu. Je to naozaj jednoduchá, kaloricky ľahká a zdravá večera.

4
porcie
10 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
1 ks
400 g
300 g
1 - 2 PL
1 - 2 PL
250 - 300 ml
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Kelové listy si oblanšírujeme vo vriacej osolenej vode zopár minút, nie dlhšie ako 3-4 minútky. Medzičasoô si pripravíme misku s ľadom a čo najstudenejšou vodou. Po 3-4 minútkam kelové listy vyberieme z vriacej vody a rýchlo ich vložíme do misky s ľadom. Studená voda slúži na to, aby sa chlorofyl zafixoval a farba kelu zostala pôvodna. Môj kel bol bledý už od začiatku, ale ten vás zelený zostane naozaj zelený.

  2. 2

    Cibuľu si nakrájame nadrobno a zrýchla opražíme na oleji dosklovita. Keď je cibuľka priehľadná, pridáme mleté mäso a opečieme. Okoreníme podľa vlastnej chuti a koreninami, po ktorých nám chuťové poháriky túžia. Ja som pridala kari. papriku, harissu, bylinky a pod (nie vždy si zapíšem, čo dávam a potom sa z hlavy vytratí). Mäsko dusíme aspoň 15-20 minút a občas podlievame, aby sa nespálilo a úplne nevyschlo.

  3. 3

    Medzičasom si uvaríme ryžu - ja dávam pre dve osoby jeden plný 200ml pohár. Ryžu uvaríme buď vo vode ako cestoviny alebo udusenú na cibuľke. Tá vo vode sa nebude lepiť a má menej výraznu chuť (keďže sa varí vo veľkom množstve vody) a tá na cibuľke sa lepiť bude. Výber preto nechávam na vás.

  4. 4

    Keď je mäso, ryža a kelové listy pripravené, ideme na fázu balenia. Potravinovú fóliu si rozprestrieme na pracovnú plochu, položíme kelový list, lyžicu mäsa a lyžicu ryže (alebo ryžu, mäso, ryžu). Fóliu si jedným ťahom noža odrežeme od balu a ideme baliť. Rohy a okraje fólie pospájame tak, aby sme dostali závitok v podobe guličky. Uzavrieme uzlom a opakujeme zo zvyškom ingrediencií.

    Plnené kelové listy - obrázok 4
  5. 5

    Takto pripravené závitky položíme do naparovača (ako na parenú knedľu) nad hrniec s vriacou vodou a necháme variť na pare približne 20minút.

  6. 6

    Medzičasom si pripravíme omáčku. Práve omáčka pridá závitku ten správny charakter: spravila som si vlastne bešamelovú omáčku, no množstvo mlieka som nahradila silným domácim bujónom. 1 polievkovú lyžicu masla si rozpustíme, pridáme lyžicu múky a keď začína zozlatnievať, podlejeme bujónom. Neustále miešame, až kým omáčka nezhustne. Môžeme pridať trošku mlieka. Závitky vyberieme z naparovača, odbalíme a podávame. Dúfam, že vás to trochu inšpiruje.

Diskusia k receptu

martamm
Sisok, super, ukladám, ďalšie zaujímavé využitie kelu :)
agnes
Je to skvelý napad s tym parením vo folii. Určite vyskúsam. Pravé francuzke jedlo. Musím vyskušat francuzku švagrinu či to pozná?
violetacamorova
Idem robiť plnené kapustné listy a využijem tvoj nápad s naparením a omáčku pripravím zvlášť, ďakujem za inšpiráciu ktorú si mi dala týmto receptom. Nech sa ti darí.
kara
Kel mam velmi rada a tvoj receptik si ukladam do kk.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia