Plnené holuby so zemiakovo-kvakovou kašou fotorecept
Foto: evusik
Dostala som štyroch holubov, troch z nich som pripravila úplne tradične.
porcie
príprava
na 175 °C
Postup
-
1
Najskôr si pripravíme plnku, ja som robila úplne jednoduchú - na masti speníme nadrobno nakrájanú cibuľku, pridáme nadrobno nakrájané pečivo, odstavíme a zalejeme mliekom v ktorom sme rozhavarkovali vajcia, dobre premiešame, vrátime na oheň a miešame až plnka zhustne, nezabudneme osoliť a okoreniť a na záver pridať bylinky - pažítku, petrželku, tymián, majoránku
-
2
Očistené a umyté holúbätká naplníme plnkou, previažeme motúzom a prekryjeme slaninou.
-
3
Vložíme do vymasteného pekáčika, podlejeme trochou vody alebo vývaru, ja som použila vývar z holubacích drobkov, pridala som ešte jednu cibuľu nakrájanú na mesiačiky a dala som do vyhriatej rúry na 175 °C na 40 minút piecť.
-
4
Pridala som ešte plnku ktorá mi ostala, po 40 minutách som holuby otočila a nechala som ich už len zapiecť, slaninu som zhrnula do výpeku a nechala vypiecť.
-
5
Pokiaľ sa holuby piekli pripravila som si kašu - zemiaky a kvaku očistíme, nakrájame a uvaríme v osolenej vode, scedíme, pridáme hrudku masla a trochu mlieka a buď len pretlačíme alebo vymixujeme dohladka.
-
6
Na prvý aj na druhý pohľad je na holubovi máličko mäsa ale spolu s plnkou to bol taký ľahký nedeľný obed.
-
7
Holubie mäso prirovnávajú k divine ale mne chutilo ako kačacie.
@Kukulienka71 piekla som prikryté lebo pri takej nízkej teplote by sa asi neurobili, ale sledovala som ich a po 30 min. som do jedného pichla a keď z neho vytekala krvavá šťava tak som ešte 10 minút piekla zakryté... ináč som bola prekvapená, že holub ktorý nebol väčší ako moja päsť má toľko tuku, ten asi aj zabránil tomu aby holub pri pečení nevyschol
Boris Filan: "Páči sa mi slovný obrat – a máme po vtákoch. Je v ňom niečo záverečné, ale aj beťárske. Keď máme po vtákoch, tak nie sme celkom spokojní, ale užili sme si".
Je to už hodne vyše roka čo som skončil s aktivitami na tejto stránke ale na túto "prácu" chcem, aspoň stručne, zareagovať. Hodí sa na ňu prirovnanie: v jednoduchosti je krása! Nič len pokrájať pečivo, ochutiť ho, vopchať do vtáka a upiecť. Jak jednoduché a je v tom "pokora" a úcta k jedlu. A na tom záleží! Toto robí z obyčajného vtáka zázrak. Pozdravujem ťa @Evusik a prajem pekné zážitky pri príprave jedál.
veľmi, veľmi si ma hneď takto z rána potešil a musím povedať, že aj odhalil... ja som v podstate lenivý človek, mám rada jedlá jednoduché, rýchlo hotové ale musia dobre vyzerať na tanieri nech má radosť aj oko aj brucho :-)
prajem ti krásny slnečný deň