Plnené fánky
Plnené fánky

Plnené fánky videorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 13. januára 2024

Tieto výborné kysnuté sladké pampúšiky sú vlastne fánky, len sú vylepšené lekvárovou plnkou, ktorú môžete pravdaže nahradiť aj Nutellou, alebo inou plnkou :-) Zobraziť celý popisTieto výborné kysnuté sladké pampúšiky sú vlastne fánky, len sú vylepšené lekvárovou plnkou, ktorú môžete pravdaže nahradiť aj Nutellou, alebo inou plnkou :-) Tieto fánky sa vyprážajú rovno už plnené, lebo takýmto spôsobom vám plnka pri pečení nevytečie!!!
Zdroj: Môj blog cesminazuenal.blogspot.com

12
porcií
60 (+ kysnutie) minút
príprava
Plnené fánky (videorecept)
Foto: cesminaz

Suroviny

300 g
200 g
100 g
300 ml
1 ks
1 bal.
2 PL
1/2 KL
 čerstvé
Na plnenie:
Na vyprážanie:
Na potieranie:
1 ks




Postup

  1. 1

    V miske si najprv lyžicou premiešame obe múky, cukor a soľ. Pridáme žĺtok, olej a v 3 dl mlieka napučané droždie. Vypracujeme mäkké cesto, ktoré sa ešte pomerne lepí. Pomocou trochy múky cesto len napravíme do tvaru bochníka a dáme na teplejšie miesto kysnúť na cca 45-60 minút.

  2. 2

    Nakysnuté cesto vyvaľkáme na obdĺžnik hrúbky cca 6 mm. Nesmie byť ani príliš hrubé, ani pritenké. Na polovicu obdĺžnika si opačnou stranou veľkého noža naznačíme presný tvar fánok. Natrieme poriadne všetky okraje bielkom, to nám poslúži ako lepidlo :-) nech nám plnka zostane určite vo vnútri.

  3. 3

    Následne dáme plnku a zľahka prikryjeme druhou stranou cesta. Okraje, kde sme natierali bielkom dobre postláčame, nech sa zlepia. Potom fánky pokrájame a necháme 15 minút oddychovať.

  4. 4

    Vysmážame vo väčšom/primeranom množstve oleja z oboch strán. Upečené ukladáme na kuchynský papier, aby odsal prebytočný tuk. Vysmážajú sa na menšom stupni a otáčam ich 2x. To zato, aby sa určite aj prepiekli a nezostali z vnútra surové. Iste, dá sa to aj pod pokrievkou piecť, ale ja som takto zvyknutá a nie je to nič komplikované alebo zdĺhavé :-) Pre istotu si prvé prelomte a skontrolujte či je aj stred celkom prepečený, ale to budete vedieť odhadnúť aj takto, lebo pampúšiky poriadne nakysnú pri pečení a na pocit sú ľahučké. Ale ako sa vraví, istota je istota :-)

  5. 5

    Fánky sú výborné, cesto ľahučké a jemné, vôbec nie sú mastné. Namiesto lekváru si ich môžete naplniť aj Nutellou, alebo inou plnkou. Odporúčam vyskúšať, sú naozaj vynikajúce ;-) Dobrú chuť!

    Plnené fánky (videorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia