Plnená paprika podľa mojej mamy (fotorecept)

Autor receptu: svetlana9

Plnená paprika tak, ako ju varila moja mama.

8
porcií
40 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny.
  2. Uvaríme ryžu. Najskôr ju na chvíľu namočíme a potom vysypeme na trošku oleja, miešame, kým sa voda nevyparí, zalejeme vodou a necháme variť asi 8 minút. Ďalších asi 5 minút necháme ešte zakryté a potom sa musí čiastočne odpariť a vychladnúť.Jednoduchšie je uvariť ryžu zo sáčku.
  3. Vychladnutú ryžu spojíme s mletým mäskom, vajíčkom, majoránkou, cesnakom, dochutíme soľou. Pripravíme si základ pre paradajkovú omáčku - do kastróla nalejeme na dno olej, pridáme cca 2 plné varechy hladkej múky a keď zápražka vonia, za stáleho miešania zalejeme horúcou vodou - asi 1,5 litra, aby sa nám nenarobili hrudky. Rýchlo to zovrie. Vhodíme bobkový list, vylejeme paradajkové pyré, dochutíme. Necháme chvíľu na miernom ohni variť.
  4. Do vriacej omáčky vložíme plnkou naplnené papriky.
  5. Zo zvyšnej plnky urobíme guľky. Nemusíme sa báť, že sa nám guľky rozpadnú, lebo v nich je vajíčko, ktoré drží suroviny pohromade a vkladáme to do vriacej omáčky.
  6. Chvíľami opatrne premiešame. Varíme ešte asi 20 minút - hotové je vtedy, keď papriky aj guľky vyplávajú na povrch.
  7. Najvhodnejšou prílohou je parená knedla, môže byť aj zemiakové pyré. Dobrú chuť!