Plnená kačacia galantína so slivkovou omáčkou

Jozef Pustulka
šéfkuchár hotela Björnson*** v Demänovskej Doline, 16. novembra 2016
Plnená kačacia galantína so slivkovou omáčkou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
50 minút
príprava
25 minút
na 170 °C

Suroviny

500 g
Na plnku:
200 g
100 g uvarené alebo upečené
1 ks
2 strúčiky
 (alebo olej)
Na omáčku:
100 g
100 ml
Okrem toho:




Postup

  1. 1

    Plnka: Šalotku nakrájame nadrobno a dáme speniť na masť alebo olej. Pridáme očistenú kačaciu pečeň nakrájanú nadrobno, opražíme, pridáme nasekané gaštany, soľ a korenie podľa chuti.

  2. 2

    Kačacie prsia očistíme, položíme kožou na dosku a opatrne pozdĺžne narežeme na takzvaného motýľa a jemne naklepeme. Takto pripravené prsia osolíme a okoreníme. Do stredu pŕs uložíme pripravenú plnku z pečene a gaštanov. Prsia zvinieme a zviažeme špagátikom, prípadne prešijeme špáradlami. Potom rozpálime olej na panvici a sprudka opečieme z každej strany. Takto zatiahnuté prsia dáme dopiecť do rúry vyhriatej na 170 °C asi na 25 minút.

  3. 3

    Omáčka: Sušené slivky namočíme do červeného vína aspoň hodinu vopred. Po dopečení prsia vyberieme, odložíme a prikryjeme alobalom. Do výpeku pridáme cukor, sušené slivky spolu s vínom, v ktorom sa marinovali, a privedieme do varu. Odstavíme a rozmixujeme na hladkú omáčku, ktorú pred podávaním zjemníme troškou masla.
    Plnenú galantínu podávame so slivkovou omáčkou a zemiakovou knedľou.

Diskusia k receptu

haji
To musí být dobrota! Děkuji @Redakce za přiblížení receptů z časopisu Varecha, v posllední době jsou zvlášť vyvedené, hlavně podzimní se mi moc líbí.
1x junior
kukulienka71
Podľa mojich znalostí je galantína niečo iné, toto sú plnené kačacie prsia. Vyzerajú výborne aj s tou slivkovou omáčkou.
veronikkka
Toto skutočne nie je žiadna galantína. Galantína je síce roláda, kačka sa najprv vykostí, sú však ponechané stehenné kosti, rôzne sa plní, zvyčajne jemnou kašovinou z toho istého mäska s kúskami iných surovín ako šunka, údený jazyk, hľuzovky, iné huby, gaštany a podobne. Upečie sa a potrie rôsolom. Po vychladnutí sa pokrája sa na kolieska a podáva ako studené predjedlo. Omáčka k tomu z rôzneho ovocia je výborným vylepšením náročného jedla.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia