Pizza z kvásku lievito madre

soncya - fotkasoncya, 8. februára 2021
Pizza z kvásku lievito madre
Foto: soncya

Podľahla som čaru kváskovania. Na tento recept je použitý biely kvások lievito madre.

6
porcií
300 minút
príprava
12 minút
na 250 °C

Suroviny

150 g
130 g
170 g
200 ml vlažná
1 ČL
2 ČL
1,5 ČL
Paradajkový základ:
250 ml
2 strúčiky
Navrch:




Postup

  1. 1

    Do misy dáme biely kvások lievito madre, pridáme vlažnú vodu a metličkou sa snažíme kvások rozmyť do hladka. Vsypeme múky, cukor/med, olivový olej a soľ. Vypracujeme hladké cesto, misku prikryjeme fóliou a necháme 5-6 hodín kysnúť.

  2. 2

    Medzičasom si pripravíme paradajkový základ. Do vyššej nádoby dáme drvené paradajky, bazalku, soľ, asi pol decilitra olivového oleja, cesnak a feferónku. Zmixujeme.

  3. 3

    Vykysnuté cesto rozdelíme na dve alebo tri časti. Podľa toho, či budeme robiť pizzu na plech (vyjdu plechy 40x30 cm) alebo tri pizze o priemere cca 25 cm. Na pizzu navrstvíme paradajkový základ a obložíme oblohou podľa chuti. Ja mám rada šunku, mozzarellu, olivy a parmezán. Obloženú pizzu necháme ešte odstáť pol hodinky.

  4. 4

    Pečieme v rúre vyhriatej na 250 stupňov, 10 - 12 minút v spodnej časti rúry. Po upečení si pripravím olivový olej s cesnakom, alebo len čistý olivový olej, ktorým si veľmi rada hotovú pizzu ešte pokvapkám. Prajem dobrú chuť!

  5. 5

    Lievito madre je biely materský kvások z polohrubej múky a vody. Kvások nie je tekutý ale tuhý a na rozdiel od kvásku ražného je to kvások teplomilný.

    Pizza z kvásku lievito madre - obrázok 5

Diskusia k receptu

violeta
Pridávam lievito madre do pizzového cesta z droždia. Pizza je výborná, nadýchaná a na povrchu chrumkavá 😋
1x haji
soncya
@violeta (9.2.2021 13:18)
Taka chutna je aj bez drozdia. A hlavne nenafukuje. Dakujem za nahliadnutie.
soncya
@marienka44 (10.2.2021 14:32)

Lievito madre sa da ziskat darovanim, alebo sa da velmi lahko vyrobit, ak mas razny kvasok. Postup vyroby je dostupny aj na nete.. ked ho raz ziskas, mas ho navzdy. Je stabilny, vitalny a vyrabam z neho sladke kolace a bagetky. Pridavam obrszok bagiet, akurat som vcera robila.


1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia