Foto: soncya
Podľahla som čaru kváskovania. Na tento recept je použitý biely kvások lievito madre.
porcií
príprava
na 250 °C
Suroviny
150 g |
|
130 g |
|
170 g |
|
200 ml vlažná |
|
1 ČL |
|
2 ČL |
|
1,5 ČL |
|
Paradajkový základ: | |
250 ml |
|
2 strúčiky |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Navrch: | |
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Do misy dáme biely kvások lievito madre, pridáme vlažnú vodu a metličkou sa snažíme kvások rozmyť do hladka. Vsypeme múky, cukor/med, olivový olej a soľ. Vypracujeme hladké cesto, misku prikryjeme fóliou a necháme 5-6 hodín kysnúť.
- 2
Medzičasom si pripravíme paradajkový základ. Do vyššej nádoby dáme drvené paradajky, bazalku, soľ, asi pol decilitra olivového oleja, cesnak a feferónku. Zmixujeme.
- 3
Vykysnuté cesto rozdelíme na dve alebo tri časti. Podľa toho, či budeme robiť pizzu na plech (vyjdu plechy 40x30 cm) alebo tri pizze o priemere cca 25 cm. Na pizzu navrstvíme paradajkový základ a obložíme oblohou podľa chuti. Ja mám rada šunku, mozzarellu, olivy a parmezán. Obloženú pizzu necháme ešte odstáť pol hodinky.
- 4
Pečieme v rúre vyhriatej na 250 stupňov, 10 - 12 minút v spodnej časti rúry. Po upečení si pripravím olivový olej s cesnakom, alebo len čistý olivový olej, ktorým si veľmi rada hotovú pizzu ešte pokvapkám. Prajem dobrú chuť!
- 5
Lievito madre je biely materský kvások z polohrubej múky a vody. Kvások nie je tekutý ale tuhý a na rozdiel od kvásku ražného je to kvások teplomilný.
Tiež pizza:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ďakujem za nahliadnutie.
Taka chutna je aj bez drozdia. A hlavne nenafukuje. Dakujem za nahliadnutie.
Lievito madre sa da ziskat darovanim, alebo sa da velmi lahko vyrobit, ak mas razny kvasok. Postup vyroby je dostupny aj na nete.. ked ho raz ziskas, mas ho navzdy. Je stabilny, vitalny a vyrabam z neho sladke kolace a bagetky. Pridavam obrszok bagiet, akurat som vcera robila.