Pizza

Pizza z kvásku lievito madre

Autor receptu: soncya

Podľahla som čaru kváskovania. Na tento recept je použitý biely kvások lievito madre.

6
porcií
300 minút
príprava
12 minút
na 250 °C

Postup

  1. Do misy dáme biely kvások lievito madre, pridáme vlažnú vodu a metličkou sa snažíme kvások rozmyť do hladka. Vsypeme múky, cukor/med, olivový olej a soľ. Vypracujeme hladké cesto, misku prikryjeme fóliou a necháme 5-6 hodín kysnúť.
  2. Medzičasom si pripravíme paradajkový základ. Do vyššej nádoby dáme drvené paradajky, bazalku, soľ, asi pol decilitra olivového oleja, cesnak a feferónku. Zmixujeme.
  3. Vykysnuté cesto rozdelíme na dve alebo tri časti. Podľa toho, či budeme robiť pizzu na plech (vyjdu plechy 40x30 cm) alebo tri pizze o priemere cca 25 cm. Na pizzu navrstvíme paradajkový základ a obložíme oblohou podľa chuti. Ja mám rada šunku, mozzarellu, olivy a parmezán. Obloženú pizzu necháme ešte odstáť pol hodinky.
  4. Pečieme v rúre vyhriatej na 250 stupňov, 10 - 12 minút v spodnej časti rúry. Po upečení si pripravím olivový olej s cesnakom, alebo len čistý olivový olej, ktorým si veľmi rada hotovú pizzu ešte pokvapkám. Prajem dobrú chuť!
  5. Lievito madre je biely materský kvások z polohrubej múky a vody. Kvások nie je tekutý ale tuhý a na rozdiel od kvásku ražného je to kvások teplomilný.