Pizza
Pizza z kvásku lievito madre
Autor receptu: soncya
Podľahla som čaru kváskovania. Na tento recept je použitý biely kvások lievito madre.
6 porcií |
300 minút príprava |
12 minút na 250 °C |
Postup
- Do misy dáme biely kvások lievito madre, pridáme vlažnú vodu a metličkou sa snažíme kvások rozmyť do hladka. Vsypeme múky, cukor/med, olivový olej a soľ.
Vypracujeme hladké cesto, misku prikryjeme fóliou a necháme 5-6 hodín kysnúť.
- Medzičasom si pripravíme paradajkový základ. Do vyššej nádoby dáme drvené paradajky, bazalku, soľ, asi pol decilitra olivového oleja, cesnak a feferónku. Zmixujeme.
- Vykysnuté cesto rozdelíme na dve alebo tri časti. Podľa toho, či budeme robiť pizzu na plech (vyjdu plechy 40x30 cm) alebo tri pizze o priemere cca 25 cm.
Na pizzu navrstvíme paradajkový základ a obložíme oblohou podľa chuti. Ja mám rada šunku, mozzarellu, olivy a parmezán.
Obloženú pizzu necháme ešte odstáť pol hodinky.
- Pečieme v rúre vyhriatej na 250 stupňov, 10 - 12 minút v spodnej časti rúry. Po upečení si pripravím olivový olej s cesnakom, alebo len čistý olivový olej, ktorým si veľmi rada hotovú pizzu ešte pokvapkám.
Prajem dobrú chuť!
- Lievito madre je biely materský kvások z polohrubej múky a vody. Kvások nie je tekutý ale tuhý a na rozdiel od kvásku ražného je to kvások teplomilný.