Pizza, kysnutý koláč, štrúdľa, lupačky - a la djmitu

djmitu - bez fotkydjmitu, 14. februára 2015
Pizza, kysnutý koláč, štrúdľa, lupačky - a la djmitu
Foto: djmitu

Mám ho rád, pretože z neho urobíte to, čo som napísal do názvu. Iba ostatné prílohy podľa toho, čo chcete urobiť.

4/6/30
porcie
120 minút
príprava
80 minút
na 175-180 °C

Suroviny

Cesto:
1 kg
2 dl (raciol/slnečnica)
6 dl
4 PL
2 ČL
2 kocky
Na marhuľový koláč:
2 ks (jedno žľtko do tvarohu)
1 bal.
1 bal.
1 pohár (alebo čerstvé)
Pizza:
 roztrepať
 postrúhať
Lupačky:
 (alebo džem alebo slivkový lekvár alebo nutela)
Štrúdľa:
 (alebo mak, postrúhané jablká)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    POSTUP NA CESTO NA VŠETKY RECEPTY: Do misy vysypeme múku, soľ, olej, 3dl mlieka.

  2. 2

    KVÁSOK: 3 dl vlažného mlieka, 2 kocky droždia, 4PL cukor kryšt.

  3. 3

    Keď je kvások urobený, vylejeme ho do misy s múkou. Všetko dobre premiesime a necháme vykysnúť cca 1h.

  4. 4

    Zatiaľ si precedíme marhule a necháme odkapať a urobíme si tvaroh. Do druhej misky dáme dve kocky tvarohu jemného alebo hrudkový, 1ks vanilínový cukor a škoricový a 1 žĺtko a dobre rozmiešame.

  5. 5

    keď je cesto vykysnuté dáme si ho na dosku posypanú hl. múkou ešte ho trocha premiesime a rozdelíme podľa potreby. marhuľový na 4ks na štrúdľu na 3 alebo aj 6 častí, lupačky výjdú cca 30 ks, 0.5 cm hrúbka cesta.

  6. 6

    PIZZU môžete na 6 ks alebo keď chcete iba dve stačí 1/4 dávky cesta.

  7. 7

    Na PIZZU cesto to isté iba na rozvalkané cesto dáme kečup, na to poukladáme, oravskú alebo gazdovskú slaninu, šunku, salám, klobásu kto čo chce, kukuricu, roztrepané vajíčka, syr niva postrúhaný, šampiňóny ostatné záleží na vás.

  8. 8

    Necháme piecť na 175-180°C podľa farby cesta cca 20-30 min. Keď je pekné ružové posypeme postrúhaným tvrdým syrom. Necháme trocha vychladnúť a spapkáme.

  9. 9

    Na štrúdľu si môžeme dať tvaroh, alebo postrúhané jablká, mak alebo môžeme zmiešať mak z jablkami zavinieme a pečieme do zlatova.

  10. 10

    LUPAČKY: cesto vyvaľkáme na cca 0.5 cm hrubé cesto vykrojíme obdľžniky poukladáme tvaroh, džem, slivkový lekvár alebo nutelu zavinieme a poukladáme na plech. Necháme chvíľku pokysnúť potrieme vajíčkom a pečieme pri teplote 175-180°C.

  11. 11

    Ked je cesto krásne rúžové vytiahneme necháme ochladnúť a spapáme.

  12. 12

    Celá výroba všetkých výrobkov trvá cca 2 h. a nevydržia 20min. /pokiaľ nevychladnú/. PRAJEM DOBRÚ CHUŤ. FOTKY NÁJDETE NA MOJOM FACEBOOKU MILOŠ TUČKA

Diskusia k receptu

6 komentárov k receptu
Na 1 kg múky stačí 1 kocka droždia a na slané pečivo, napr. pizza, treba dať len 1 KL cukru, na vzídenie kvásku .Na koláče niekedy dávam polohrubú múku. Inak je toto cesto ozaj univerzálne, ja z neho pečiem všetko už veľa rokov :-)
Ja kupujem droždie ktoré váži 5 dkg, a to stačí na 1 kg múky. Nechcem do Teba rýpať, ale podľa mojích skúseností také veľké množstvo droždia je už cítiť v ceste. (Ver mi viac ako 50 rokov varím). A tiež mám také skúsenosti, ako Ti tu už navrhovali, že namiesto oleja je lepšie dávať prírodné maslo,ale to je otázka zvyku, aj toho ako často robíme to kysnuté cesto a pre koľko osôb, lebo to je s tým maslom trochu drahšie.
Toto cesto je fantastické,pred vyše 10 rokmi mi ho poradila kamoška a je absolútne univerzálne.Tvarohové,makové a orechové rožky z neho sú famózne.Tie 2 droždia sú v poriadku.Cesto je krásne nadýchané a vláčne.

Pridaj komentár k receptu: