Pizza fotorecept

evusik - fotkaevusik, 28. augusta 2010
Pizza (fotorecept)
Foto: evusik

Viem, že každý má svoj obľúbený, zaručene pravý recept na pizu. Moja jediná zásada pri príprave dobrej pizze je, že na pizzu patrí paradajková Zobraziť celý popisViem, že každý má svoj obľúbený, zaručene pravý recept na pizu. Moja jediná zásada pri príprave dobrej pizze je, že na pizzu patrí paradajková pasta + veľa syra + maximálne tri ďalšie ingrediencie. Len tak dokáže vyniknúť chuť jednotlivých ingrediencií a nevznikne chuťový guláš :-)

20 minút
príprava
8 minút
na 250 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
0,5 dl
2 dl
1/2 ČL
1 kocka
Paradajková pasta:
1 tetrapack
veľa
4-5 strúčikov
2 PL
Obloženie:




Postup

  1. 1

    múku vysypeme do misky, v strede vyhĺbime jamku a do nej rozdrobíme droždie, prilejeme vlažnú vodu a necháme vzísť kvások. Pridáme olej a soľ a vypracujeme hladké cesto. Necháme vykysnúť na teplom mieste. Minimálne 1,5 - 2 hodiny.

    Pizza (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    pripravíme si paradajkovú pastu: drvené paradajky zmiešame s pretlačeným cesnakom a čerstvou bazalkou, môžete pridať aj iné čerstvé bylinky napr. výborný je kmín a samozrejme oregano.

    Pizza (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme korenie na pizzu, alebo provensálske korenie. Ak nemám čerstvú, pridávam aj sušenú bazalku a oregano. Zamiešame a odložíme do chladničky. Takto pripravený paradajkový základ môžeme aj zamraziť.

    Pizza (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vykysnuté cesto si rozdelíme na bochníčky. Z tohto cesta robím tri veľké okrúhle pizze. Cesto vyvaľkáme, rozťaháme na požadovaný tvar, potrieme pripravenou paradajkovou pastou, nesolíme, nekoreníme, pasta je korenená dosť a obložíme podľa chuti...

    Pizza (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Klobásková pizza: paradajkový základ, šunka, klobása, syr

    Pizza (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Šampiňónová pizza: paradajkový základ, šunka, šampiňóny, olivy, mozarella, postrúhaný syr

    Pizza (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ananásová pizza: paradajkový základ, šunka, ananás, mozarella, postrúhaný syr ..... toto je moja najobľúbenejšia.

    Pizza (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

mamaoli
pizzu musim..............a tieto vyzeraju uzasne, uz sa len zahryznut
alexdidi
Krásne sú tie tvoje pizze, len sa do nich pustiť...dávnejšie som nerobila, ale vnuk si ju už objednal na posledné prázdninové dni....ináč robím všetko, cesto i omáčku presne tak ako ty, iba ja dávam syr na dvakrát, na omáčku a potom na oblohu...a mozzarella musí byť vždy...
egreska
vyzeraju super,my tiež lubime pizze ..prvu som robila ešte na zakladnej škole -recept mi dala spolužiakova mama-ale ta mala na výšku asi 10 cm,až časom sme prišli na to ,že tu platí menej je viac :-))
babi
@evusik krásne si to urobila, krásne nafotila a narobila mi veľkú chuť. Hlavne na tú poslednú ananásovú - je známa pod menom Havaj.
Inak ty si rodáčka zo Starej Turej? Ja som sa narodila a do 14tich rokov žila v Novom Meste nad Váhom
sjuz
pekné, evusik - tiež som robila minulý týždeň pizzu :))
a tiež som dávala syr navrch, ale kdesi som sa dočítala, že talianu dajú najprv rajčinovú pastu, potom oregano, na to syr a až potom kladú ďalšie suroviny....tak som to skúsila, a zapáčilo sa mi to, lebo sa tie veci z pizze aspoň nešmýkali dolu naraz všetky:)) - ako keď je syr navrchu - keď zahryznem, tak sa mi všetko spolu so syrom zosunie naraz dolu....:)), ale možno len zle hryziem:)))
Inak, cesto robím podobne:), a pizze vyzerajú fakt nádherne - len zjesť!
evusik
@babi nie som rodáčka zo Starej Turej, ja som sa sem privydala a žijem tu už vyše 30 rokov. @sjuz dávať syr na spodok by ma v živote nenapadlo, ale určite to skúsim. Keď som tak nad tým rozmýšľala tak aj jednotlivé ingrediencie lepšie ukážu, keď bude syr naspodu, vyskúšam :-)
tatranka
Tie pizze sú naozaj ukážkovo robené.Prikláňam sa k tvojej chuti.Aj ja mám rada ananásovú.No nikdy som to neskúsila s podstielkou paradajkovou.Musím to aj ja takto vyskúšať.Určite je výborná.
Krásne spracované,nafotené.
marienka44
Evusik,nevedela som, ze dostat kupit paradajky drvene. Mozeme si spravit tuto pastu aj zo sviezich paradajok? Bazalku nie je treba rozmixovat do zmesi? Teraz mi rastie doma bazalka. Dobre by bolo ju spracovat do pasty a nechat zamrazit s paradajkami na zimu. :-)
evusik
@marienka samozrejme, že môžeš urobiť s čerstvých paradajok, len je to zdĺhavejšie.... bazalku na pizzu nikdy nemixujem, práveže ju dávam buď celú (pestujem si na balkóne aj tzv.trpasličiu bazalku) alebo ju len nastihám nožničkami. Bazalku si mixujem na pesto, to sa používa na cestoviny a je fantasticky dobré, ale to si robím len čerstvé, neviem či sa to dá mraziť, ale pesto dostať kúpiť vo fľaške.
frezia68
@evusik :krásne a určite výborné,dala si mi inšpiráciu na tento týždeň,lebo som vôbec nezapla cez leto rúru.
celka
Pizzy jsou krásné a určitě i chutné. Když je tak vidím, mám chuť je hned upéct. Pizzu máme rády s moji dcrou.

garanco
Najkrajšie na tejto stránke je to, ž každá z nás pridá svoje postrehy, tie sú niekedy praktickejšie, ako základný recept. Ďakujem Vám za recept aj cenné skúsenosti!
sjuz
však - aj mne sa práve to páči - že k jednému receptu sa pridá kopec rôznych skúseností a obmien:)
tetuska
pizza ako od Taliana, super... mám vynikajúci recept na cesto, na druhý deň je vláčne, nie suché,..
alexdidi
@tetuska , aj ja si myslím, že ten môj recept na cesto je vynikajúci, no neviem aká je na druhý deň...ešte nikdy nezostalo....pizza je aj tak najlepšia čerstvo upečená, tak sa snažím toľko robiť, aby sa zjedlo....
eraserhead
ok, z pol kila múky si spravila 3 pizze? používaš nejakú konkrétnu značku múky? a to 1 kocka droždie je 42g?
evusik
ano, z pol kila robím tri guľaté pizze, alebo jednu guľatú a jednu na veľký plech.... múku používam Pšeničná múka hladká špeciál, ale už som robila aj obyčajnej hladkej múky a bola dobrá...
seattle
Krasny recept.
mam na vas kucharky taku otazku. Vzdy ked peciem pizzu ostane mi stred vlhky. Vzdy peciem dvakrat viac ako je treba, vytiahnem to cesto na tenucko a nedavam nejake mokre oblohy a stale neviem dopiect to cesto do sucha.
By som velmi uvitala nejake rady.
Dakujem.

Maria




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia