Pizza (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Viem, že každý má svoj obľúbený, zaručene pravý recept na pizu. Moja jediná zásada pri príprave dobrej pizze je, že na pizzu patrí paradajková pasta + veľa syra + maximálne tri ďalšie ingrediencie. Len tak dokáže vyniknúť chuť jednotlivých ingrediencií a nevznikne chuťový guláš :-)

20 minút
príprava
8 minút
na 250 °C

Suroviny

Postup

  1. múku vysypeme do misky, v strede vyhĺbime jamku a do nej rozdrobíme droždie, prilejeme vlažnú vodu a necháme vzísť kvások. Pridáme olej a soľ a vypracujeme hladké cesto. Necháme vykysnúť na teplom mieste. Minimálne 1,5 - 2 hodiny.
  2. pripravíme si paradajkovú pastu: drvené paradajky zmiešame s pretlačeným cesnakom a čerstvou bazalkou, môžete pridať aj iné čerstvé bylinky napr. výborný je kmín a samozrejme oregano.
  3. Pridáme korenie na pizzu, alebo provensálske korenie. Ak nemám čerstvú, pridávam aj sušenú bazalku a oregano. Zamiešame a odložíme do chladničky. Takto pripravený paradajkový základ môžeme aj zamraziť.
  4. Vykysnuté cesto si rozdelíme na bochníčky. Z tohto cesta robím tri veľké okrúhle pizze. Cesto vyvaľkáme, rozťaháme na požadovaný tvar, potrieme pripravenou paradajkovou pastou, nesolíme, nekoreníme, pasta je korenená dosť a obložíme podľa chuti...
  5. Klobásková pizza: paradajkový základ, šunka, klobása, syr
  6. Šampiňónová pizza: paradajkový základ, šunka, šampiňóny, olivy, mozarella, postrúhaný syr
  7. Ananásová pizza: paradajkový základ, šunka, ananás, mozarella, postrúhaný syr ..... toto je moja najobľúbenejšia.