Pizza (fotorecept)
Autor receptu: evusik
Viem, že každý má svoj obľúbený, zaručene pravý recept na pizu. Moja jediná zásada pri príprave dobrej pizze je, že na pizzu patrí paradajková pasta + veľa syra + maximálne tri ďalšie ingrediencie. Len tak dokáže vyniknúť chuť jednotlivých ingrediencií a nevznikne chuťový guláš :-)
20 minút príprava |
8 minút na 250 °C |
Postup
- múku vysypeme do misky, v strede vyhĺbime jamku a do nej rozdrobíme droždie, prilejeme vlažnú vodu a necháme vzísť kvások. Pridáme olej a soľ a vypracujeme hladké cesto. Necháme vykysnúť na teplom mieste. Minimálne 1,5 - 2 hodiny.
- pripravíme si paradajkovú pastu: drvené paradajky zmiešame s pretlačeným cesnakom a čerstvou bazalkou, môžete pridať aj iné čerstvé bylinky napr. výborný je kmín a samozrejme oregano.
- Pridáme korenie na pizzu, alebo provensálske korenie. Ak nemám čerstvú, pridávam aj sušenú bazalku a oregano. Zamiešame a odložíme do chladničky. Takto pripravený paradajkový základ môžeme aj zamraziť.
- Vykysnuté cesto si rozdelíme na bochníčky. Z tohto cesta robím tri veľké okrúhle pizze. Cesto vyvaľkáme, rozťaháme na požadovaný tvar, potrieme pripravenou paradajkovou pastou, nesolíme, nekoreníme, pasta je korenená dosť a obložíme podľa chuti...
- Klobásková pizza: paradajkový základ, šunka, klobása, syr
- Šampiňónová pizza: paradajkový základ, šunka, šampiňóny, olivy, mozarella, postrúhaný syr
- Ananásová pizza: paradajkový základ, šunka, ananás, mozarella, postrúhaný syr ..... toto je moja najobľúbenejšia.